Smittespredning

Dette innebærer det å bli satt i hjemmekarantene

Hva skjer egentlig med dem som blir satt i corona-karantene? Her får du svarene.

TA HENSYN: Karantene er ment for de som ikke er syke, men som kan bære smitte. Foto: Scanpix/Shutterstock
TA HENSYN: Karantene er ment for de som ikke er syke, men som kan bære smitte. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer

For å unngå at viruset COVID-19 sprer seg mer enn det allerede har gjort, blir stadig flere nordmenn satt i hjemmekarantene. Her er hva du kan gjøre, og hva du ikke kan gjøre, mens du er i hjemmekarantene?

Forebyggende tiltak

En karantene gjennomføres i håp om å unngå at en eller flere som kanskje har en sykdom, sprer sykdommen videre til andre.

En karantene kan gjennomføres av flere samtidig, for eksempel i en boligblokk, på et cruiseskip, eller i hele bydeler og byer.

Karantene og isolasjon skilles ved at de som blir satt i isolasjon har fått påvist sykdom eller har symptomer på sykdom; mens de som blir satt i karantene ikke trenger å ha symptomer på eller utbrudd av sykdom.

Sensitiv situasjon

Corona-karantene er altså et tiltak som hovedsakelig er tiltenkt deg som har vært i kontakt med en som har fått påvist coronaviruset i egen kropp.

Disse kan være i ferd med å utvikle sykdom, og omtales som nærkontakter.

Siden nærkontakter per definisjon ikke har symptomer på sykdom, ansees de av Folkehelseinstituttet å utgjøre en lav risiko for videre smitte.

Personer som er i hjemmekarantene og helsepersonell som er i kontakt med disse, oppfordres av Folkehelseinstituttet til å følge nøye med på om nærkontakten utvikler symptomer på luftveisinfeksjon.

Om symptomer på luftveisinfeksjon forekommer, vil dette endre tittelen på den som er i karantene til et «mistenkt tilfelle». Da skal smitteverntiltak for hjemmeisolasjon følges.

Dette må du unngå i karantene

Du trenger ikke å få påvist sykdom eller ha symptomer på sykdom for å bli satt i hjemmekarantene. Ikke alle som er i kontakt med smittebærere vil bli syke selv.

Ifølge Folkehelseinstituttet omfatter en hjemmekarantene å:

 • ikke gå på jobb eller skole
 • unngå reiser og ikke ta offentlig transport
 • unngå andre steder der du lett kommer nær andre

En hjemmekarantene er tiltenkt dem som er i fare for å utvikle symptomer. Om du blir satt i hjemmekarantene kan du altså forlate karanteneområdet, men du oppfordres likevel til å unngå nærkontakt med andre.

Så lenge ingen i husstanden du bor i har symptomer på sykdom, anses de ikke å utgjøre en risiko for smitte, heter det på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Strengere andre steder

Mens nærkontakter i Norge kan bevege seg utenfor egne hjem, blir briter som muligens har pådratt seg COVID-19-sykdommen uten merkbare symptomer bedt om, så godt det lar seg gjøre, å holde seg unna andre mennesker.

I Storbritannia, for eksempel, er det NHS, National Health Service, som formidler smittevernprotokollen. Gjennom deres nettsider skal du - hvis du kan ha pådratt - gjøre følgende:

 • bli hjemme
 • ta avstand fra andre mennesker
 • unngå å være i samme rom som andre mennesker
 • bare omgås de du bor med
 • være i et rom med god ventilasjon og luftemuligheter
 • spørre venner, familie eller servicepersonell om å utføre nødvendige ærender for deg
 • presisere for servicepersonell at de må sette fra seg eventuelle varer utenfor husstanden du befinner deg i
 • lage en baderomsrotasjon hvor den som kanskje er smittet benytter seg sist av fasilitetene
 • bruke eget baderomshåndkle
 • holde deg unna husdyr - eventuelt vaske hender før og etter uunngåelig kontakt

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!