Dette huset er av papp

Koster kun 35.000 kroner.

Du har sikkert hørt ordtaket Å rase sammen som et korthus ... Papirmaterialer i forbindelse med husbygging har ikke tidligere vært ansett som et kvalitetsstempel - tvert imot.

Men nå gjør ingeniøren Gerd Niemöller skam på disse negative holdningene til papp som bygningsmateriale. Han har utviklet og tatt patent på Swisscell, som består av en kjerne av resirkulerbart papir i celleformasjon og ytterplater - presset sammen ved hjelp av høy varme og høyt trykk. Byggeplatene minner om papp, med 0,4 mm. tynne celler omrammet av to dekkplater.

Oppfinnelsen er tenkt å kunne brukes til å bygge alt fra skyskrapere til bobiler, busser, biler, møbler og hus.

Hva er best: Mur eller tre?

Din mening

Kunne du tenke deg å bo i et hus av papp? (Avsluttet)
Nei(54%)
Ja(36%)
Vet ikke(10%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Tysk prototype

I første omgang er det satt opp en prototype av et 36 kvadratmeter stort papphus i den tyske forstaden Altenholz utenfor Kiel. Huset er jordskjelvsikkert og værbestandig - du skal altså slippe å sitte der med hull i taket på grunn av våte papp-plater som går i oppløsning. Du kan med andre ord ikke basere deg på å bygge ditt neste hus av gamle pappesker ...

Men selv om huset kanskje står seg gjennom ditt liv, er ikke levetiden på Niemöllers hus uendelig: 50 år er antatt livssyklus, ifølge avisen sueddeutsche.de

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et glimt av fremtidshuset?

35.000 kroner per hus

Ifølge den tyske tv-kanalen 3sat, koster huset 4000 euro (34.988 norske kroner) å bygge, og skal være lett å sette sammen - nesten som et Lego-hus, ifølge den tyske ingeniøren selv. Huset er først og fremst et konsept for bruk i den tredje verden.

Mer om Swisscell her

Få arkitekttegnet hus

Resirkulerbar studentbolig i Trondheim

Ideen om papphus er også tidligere blitt utforsket her i Norge. Ved Institutt for produktdesign ved NTNU, gjennomførte man i 2007 et innovasjonsprosjekt med arbeidstittelen Klimavennlig studentbolig i papp. Målet var å undersøke og utvikle nye, enklere og mer fleksible løsninger med tanke på boligformål - og å tilpasse disse løsningene til fremtidens miljø- og energikrav.

Du kan lese mer om den resirkulerbare studentboligen her