Slik ser det ut på innsiden av norske avløpsrør. Foto: Rørinspeksjon Norge
Slik ser det ut på innsiden av norske avløpsrør. Foto: Rørinspeksjon NorgeVis mer

Dette gjør matolje med rørene

Økt bruk av olje i matlaging gir tette rør.

Fettforbruket synker, likevel er fett et økende problem for vann- og avløpsetatene i kommunene, melder Teknisk Ukeblad.

For 99 prosent av svenske og 92 prosent av norske kommuner er fett et problem for rørsystemet, og halvparten av disse opplever at problemet øker. Dette kommer frem i en større undersøkelse, som er et samarbeid mellom den norske bransjeforeningen Norsk Vann, Svenskt Vatten Utveckling, Luleå tekniska universitet og Luleå kommune.

Sunnere kosthold problematisk for rør

Den mest sannsynlige årsaken er at endringer i kostholdet vårt har ført til at bruken av flytende fett øker, til tross for at totalforbruket går ned. Mye av dette skylles ut i vasken, og stivner når det blir avkjølt, lenger ned i rørsystemet. Det legger seg mest der rørene bukter seg, snevrer inn, eller i skjøter. Tette avløpsrør fører igjen til flom, korrosjon, og økte reparasjons- og vedlikeholdskostnader.

Tette rør gir lekkasje: Har du husket å rense sluket?

Hva kan du gjøre?

Selv om matfett fra industrien og restaurantbransjen får størsteparten av skylden for problemet, må også vi private ta vår del av skylden. Men hva kan vi gjøre med problemet?

- Det er litt tidlig å si, vi er ikke helt sikre på hva som er fullt ut opphavet til problematikken, sier Arve Hansen i Asplan Viak og Rørinspeksjon Norge til DinSide.

- En av de usikkerhetene vi ser på går på det med fett. La oss si at skal du skylle stekepannen med varmt vann og så går det ut i vasken. På et eller annet tidspunkt i ledningene vil det kjøles ned og bli fast form igjen.

Han tror ikke det hjelper å løse opp fettet, for eksempel med varmt vann eller såpe før du skyller det ut i vasken, snarere tvert imot:

- Det man gjør ved å bruke et stoff for å løse problemet lokalt, er at du flytter det et annet sted.

Det beste konkrete rådet han kan gi, er å kaste fettet. Gjerne kildesortert med organisk avfall, eller med vanlig restavfall. Dette støttes av Svein Bø, daglig leder i Promitek. Promitek driver med bistand mot bedrifter som har utslipp mot kommunalt nett.

- La fettet størkne i stekepannen og kast det i fast form, sier Bø til DinSide. Dersom fettet ikke størkner kan du for eksempel suge det opp i kjøkkenpapir og kaste dette.

Det er heller ikke likegyldig hvilken type fett du bruker, og ifølge Bø er animalsk fett det verste for rørene, spesielt den typen som brukes til frityrkoking. Du bør altså velge flytende planteolje til dette, dersom det er aktuelt.

- Jeg vil si at animalsk fett, for eksempel frityrfett, er et større problem enn matolje. Matolje er stort sett flytende ved temperaturen i kloakk og avløp, som er på en 7-8 grader.

Men fasiten er ennå ikke klar. Også Bø presiserer at det er først nå fagmiljøet har bestemt seg for å se nærmere på problematikken.

I dag har alle storkjøkken pålegg om å installere en fettavskiller, men hverken Hansen eller Bø tror dette vil bli aktuelt for privatpersoner.

Enn så lenge er rådet klart: Prøv å tørk av så mye fett som mulig og kaste det, i stedet for å skylle det ut i vasken.

Økende fettproblematikk

Hansen er med i en forening som heter Rørinspeksjon Norge, som holder oppsyn med de ulike rørsystemene. - Dette er operatører som hver dag kikker inn i avløpsnettet med videokamera, og får inntrykk av ledningsrørenes hverdag. De oppdaget problemet en 10-12 år tilbake, og det har bare økt, sier Hansen.

Årsakene til avleiringen tror han skyldes en kombinasjon av oljer, men også ulike nye vaskemidler. - Kombinasjonen av vaskemidler i dusj og oppvaskmaskin med diverse oljer, tror vi kan være en del av årsaken til problematikken i ledningsnettet.

Slik renser du sluket

Fett!

I bildekarusellen under kan du se bilder av fettansamlinger i norske rør.

Foto: Rørinspeksjon Norge
Foto: Rørinspeksjon Norge
Foto: Rørinspeksjon Norge
Foto: Rørinspeksjon Norge
Foto: Rørinspeksjon Norge
Foto: Rørinspeksjon Norge
Slik ser det ut på innsiden av norske avløpsrør. Foto: Rørinspeksjon Norge
Foto: Rørinspeksjon Norge
Foto: Rørinspeksjon Norge


(Vi gjør oppmerksom på at en uferdig versjon av artikkelen ble publisert ved en feiltakelse. Artikkelen er sist redigert og publisert 12. desember 2009.)