Dette gjør du

Først må du vite hva slags skadedyr du har gjort bekjentskap med, før du kan avgjøre hvordan du skal bli kvitt det.

Hva gjør man dersom man har funnet et skadedyr man ikke vet hva er?-

- Vi har en skadedyrtelefon som er åpen hver dag fra klokka 13 til 14. Folk kan sende inn skadedyret til analyse til Folkehelseinstituttet. Dette koster 150 kroner pluss moms, sier Ottesen.

Deretter må du avgjøre om bekjempelse er nødvendig, hvordan bekjempelsen skal foregå, hvem som skal utføre den og hva du må gjøre for at skadedyret ikke skal komme tilbake.

Les også: Verstinger - har du en slik i huset?

Veggedyret kan man finne innendørs i hele Norge. Dette insektet ble nesten utryddet på 50-tallet, da de moderne insektmidlene kom, men har i de senere år blitt stadig mer vanlig. Veggedyrene er ikke særlig skadelig for boligen din, men oppholder seg gjerne i senga, hvor de stikker mennesker og suger blod.  Foto: FHI
Veggedyret kan man finne innendørs i hele Norge. Dette insektet ble nesten utryddet på 50-tallet, da de moderne insektmidlene kom, men har i de senere år blitt stadig mer vanlig. Veggedyrene er ikke særlig skadelig for boligen din, men oppholder seg gjerne i senga, hvor de stikker mennesker og suger blod. Foto: FHI Vis mer

Skadedyr i hus, matvarer, tekstiler eller lignende kan bekjempes mekanisk ved for eksempel kulde-/varmebehandling, feller eller støvsuging. Men enkelte ganger er det nødvendig å bekjempe dem med kjemiske eller biologiske skadedyrmidler.

- Det er et visst overforbruk av kjemikalier, men enkelte ganger er det påkrevet, sier Ottesen, og påpeker at den som gjennomfører skadedyrbekjempelse på andres eiendom skal være godkjent skadedyrbekjemper med kurs fra Folkehelseinstituttet.

Sjekk lista over godkjente skadedyrbekjempere her! (Ekstern lenke)

Vær imidlertid oppmerksom på at alle som utfører skadedyrsbekjempelse ifølge forskrift om skadedyrbekjempelse har plikt til å benytte det mest miljø- og helsevennlige alternativ som samtidig gir ønsket resultat.

På Folkehelseinstituttets hjemmeside kan du lese mer om skadedyr og hvordan du blir kvitt dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen