Male ferdig en vegg, feste en list, skjule en ledning: Her er jobbene vi irriterer oss over at vi ikke gidder å gjøre.  Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Male ferdig en vegg, feste en list, skjule en ledning: Her er jobbene vi irriterer oss over at vi ikke gidder å gjøre. Foto: Kristian Owren / Ifi.noVis mer

Dette gidder vi ikke gjøre selv

Rydde loft og kjeller, male og feste løse lister ...

Høres det kjent ut? Seks av ti nordmenn irriterer seg over småting de aldri får fikset hjemme. De? Tja. Her kan vi vel dra på med et rungende "vi". Rydding av loft og kjeller, maling og løse lister topper listen over småprosjekter som aldri blir ferdig, ifølge en undersøkelse som Norstat har utført på vegne av Finn.nos oppdragsformidlingstjeneste.

Høsten er høysesong for oppussing og rydding: Nå skal vi gjøre oss klare for å gå i et koselig hi. Og når listen ikke er festet, går det på humøret løs.

Les også: Gjør det selv-ferdighetene er i ferd med å dø ut

Rydding, maling og småjobber


Det som irriterer oss aller mest av småprosjektene vi ikke får gjort hjemme er rydding av loft, kjeller og bod. Og det aller verste er kanskje at her ønsker de fleste å gjøre jobben selv, så dette er absolutt en kilde til mye irritasjon. Dette til tross for at man, akkurat som når man skal trimme hekken, burde spørre naboen. For hvor mye trenger du egentlig å ha liggende på loftet?

Vi utsetter også mye malingsarbeide, og ikke minst den siste finishen: henge opp bilder, fikse løse lister, feste håndtak, skjule ledninger ... Slik blir en kjapp liten fornying av et rom til et marerittaktig sysifosarbeid av et oppussingprosjekt. Det er ting vi føler vi burde gjøre, men ikke alltid får til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En del har kanskje ti tommeltotter, og trenger hjelp til mye av dette. En titt på håndverkerjobbene som legges ut på nettet, underbygger dette, sier Ole Kristian Ullereng, direktør i FINN oppdrag i en pressemelding.

Kanskje ikke overraskende er det spesielt kvinner; og personer i aldersgruppen 30 til 39 år som irriterer seg mest over ting i hjemmet som ikke er fikset.

Lat, latere latest: Sjekk jobbene vi ikke gidder å gjøre selv

Sette ut på anbud? Vær konkret


Går irritasjonen på helsen eller samlivet løs, kan det være en mulighet å hyre inn profesjonell hjelp. For selv om du egentlig kan fikse det selv, er det vel en ganske god pekepinn på at du ikke kan, om jobben fortsatt ikke er ferdigstilt, tre år etter at dere pusset opp?

Før du hyrer inn håndverker er det et par ting du bør tenke på. Er det større arbeider, er det viktig å få en fagperson som gjør godt arbeid, i riktig tid, til riktig pris. I korte trekk er det altså smart å be om pristilbud - og referanser - fra flere håndverkere. Referanser gjelder både for kvaliteten og tiden de bruker. Og når du har bestemt deg for håndverker - skriv kontrakt.

>> Last ned gratis håndverkontrakt.

Er det snakk om et par tusen kroner for å rydde opp i hagen, kan du også hyre inn nabogutten og gi ham penger i hånden uten at det er ulovlig.

>> Slik er reglene for skatterfri hjelp.

Sette ut jobben? Sjekk med flere: Slik setter du ut jobben på anbud.