Vedlikehold av huset

Dette filteret må rengjøres flere ganger i året

Sjekk hvor ofte, og hvordan du bør vedlikeholde resten av huset - måned for måned.

SKITTENT: Filteret i kjøkkenviften bør rengjøres flere ganger i året. I artikkelen kan du lese hvor ofte, og hvilke andre ting du bør sjekke måned for måned. Foto: Linn M. Rognø.
SKITTENT: Filteret i kjøkkenviften bør rengjøres flere ganger i året. I artikkelen kan du lese hvor ofte, og hvilke andre ting du bør sjekke måned for måned. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du vil holde huset ditt i tipp topp stand så lenge som mulig, er det flere ting du bør sjekke hver eneste måned gjennom hele året.

INSPEKSJONSRUNDER: Kristian Owren, administrerende direktør ved IFI, anbefaler jevnlige inspeksjonsrunder på huset, gjerne i forbindelse med en husvask og lignende. FOTO: Informasjonskontoret for farge og interiør.
INSPEKSJONSRUNDER: Kristian Owren, administrerende direktør ved IFI, anbefaler jevnlige inspeksjonsrunder på huset, gjerne i forbindelse med en husvask og lignende. FOTO: Informasjonskontoret for farge og interiør. Vis mer

Godt vedlikehold av hjemmet er like viktig både innvendig og utvendig, men flere ting er lett å glemme, og noe har vi kanskje aldri tenkt på å undersøke.

Dette glemmer vi

Kristian Owren, administrerende direktør ved Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), forteller at hus i alle aldre, kvaliteter og overflater krever ulikt vedlikehold.

FØLG BRUKSANVISNINGEN: Per Jæger, administrerende direktør for Boligprodusentenes Forening, forteller at også hus har egne bruksanvisninger som bør følges nøye. FOTO: Boligprodusentenes Forening.
FØLG BRUKSANVISNINGEN: Per Jæger, administrerende direktør for Boligprodusentenes Forening, forteller at også hus har egne bruksanvisninger som bør følges nøye. FOTO: Boligprodusentenes Forening. Vis mer

– Du som huseier bør gjennomføre inspeksjonsrunder én til to ganger i året for å se hvordan det står til med husets bestanddeler, og lage en plan for vedlikehold, råder Owren.

Inspeksjonsrunden kan gjerne gjøres i forbindelse med en husvask, noe som i mange tilfeller er godt vedlikehold for å fjerne svertesopp, sot og støv, tipser han videre.

Men noe av det mange av oss ofte glemmer å sjekke er takrenner, ifølge eksperten.

– Disse fylles ofte med løv og dette bør fjernes, sier han.

Også Per Jæger, administrerende direktør for organisasjonen Boligprodusentenes Forening, understreker viktigheten av dette.

– Takflaten med takrenner må rengjøres for løv og annet nedfall fra trær minst hver høst, sier Jæger.

Sett opp en vedlikeholdsplan

Har du flyttet inn i ny bolig, er det veldig viktig å sette deg inn i boligens bruksanvisning på samme måte som når du kjøper andre tekniske produkter, mener Jæger.

– For moderne boliger er et sammensatt teknisk produkt som må brukes riktig. Eksempelvis må ventilasjonsanlegget brukes i tråd med bruksanvisningen og leverandørens anvisninger for å sikre et godt innemiljø, sier direktøren.

Owren forteller at alle typer hus har sine særegenheter, og derfor er det viktig å kjenne huset sitt godt.

– For eksempel er det ulikt vedlikehold og hva du bør passe på dersom du har saltak eller flatt tak, sier han mens han understreker:

– Gjør inspeksjonsrunder jevnlig og sett opp vedlikeholdsplan. Dersom du er usikker på hva en slik plan bør inneholde, kan det være nyttig å få med en fagmann som bistår med planen og eventuelt arbeidet, råder han.

Hus nært byen bør sjekkes oftere

Ifølge Jæger er det viktig å merke seg at for å ta vare på boligen må også de utvendige flatene rengjøres.

– Hvor ofte dette er nødvendig avhenger av utemiljøet og dermed hvor boligen er plassert, sier han.

For eksempel vil hus med beliggenhet i urbane områder kreve hyppigere utvendig rengjøring enn hus plassert i mer landlige omgivelser med mindre luftforurensning, ifølge Jæger.

Huskeliste for utvendig vedlikehold

For å forebygge forfall av huset, er det altså lurt å sette opp en god liste som du kan følge gjennom året.

Her er Owrens ni beste tips:

1. Taket: Ta en kikk på taket og se etter mose, begroing, rusk i takrenner, og undersøk malingen på vannbrettene. Fjern mose og begroing. På flate tak er det viktig at sluk ikke tettes. Inspiser taket og takrennene og fjern gammelt løv og barnåler. Bruk hageslangen til å spyle vann for å sjekke at takrennene og nedløpene ikke er sprunget lekk, eller gå ut en regnværsdag og se at det fungerer slik det skal.

2. Husets overflate: Malingfilmen blir gjerne tynn over skarpe kanter på treverk. Spesielt gjelder det kanter mot den høvlede siden. Siden en tynn malingsfilm slites ekstra raskt, må man sikre god dekk og godt vedlikehold av malingen her. Tynne sprekker i malingsfilmen er tegn på at den er blitt for tynn og bør utbedres.

3. Sopp og grønske: Har det begynt å vokse svertesopp eller er det kommet grønske på fasaden? Grønske og svertesopp ødelegger ikke malingsfilmen umiddelbart, men vil på sikt kunne få fukt til å trekke inn bak overflatebehandlingen og forårsake råte i kledningen.

MOSE PÅ TAKET OG SLAGG I TAKRENNA: Her er det et par ting å ta tak i før snøen kommer. Foto: Andreas H. Carlsen
MOSE PÅ TAKET OG SLAGG I TAKRENNA: Her er det et par ting å ta tak i før snøen kommer. Foto: Andreas H. Carlsen Vis mer

4. Endeved og kuttflater: Endeveden, der kledningen avsluttes over grunnmuren, er et kritisk punkt. Det samme gjelder alle skjøter. Treverket må behandles med en impregnering eller grunning, og dekkes med maling for å forhindre fuktinntrengning og råte. Stikk spissen av kniven inn i den nedre delen av kledningen. Kjennes endene av bordene porøse og smuldrete, er det fare for råte og de må skiftes ut. Bruk et speil for å se om endeveden er skikkelig overmalt.

5. Flassing og dårlig vedheft: Dårlig vedheft mellom eksisterende maling og kledning leder til flassing og avflaking. Du oppdager dette tidlig, ved å sette en stripe tape på veggen, og la den sitte en stund. Når du så drar av tapen, ser du raskt om malingen følger med eller ikke. Følger malingen med på tapen, bør du skrape underlaget så det blir fast før du maler på ny.

6. Grunnmur: Sjekk at grunnmuren ikke har sprekker og at den er fri for sopp og alger, avskalling, setningsskader, vanninntrenging og saltutslag.

7. Vinduer: Hvordan ser underkanten av rammen ut? Er det sprekker i malingen og kittet? Vinduer på sørsiden er mer utsatt for sol og blir oftere slitt. Se om vinduskittet er intakt, og om det har oppstått sprekker i foringene.

8. Bakkehellingen: Sjekk at bakken rundt huset heller vekk fra husveggen, slik at regnvann ikke ledes inn mot grunnmuren.

9. Skadedyr: Se etter tegn til angrep fra mus, rotter og maur.

Les også:
Joda, du kan beise i høst
Den store spiker-guiden