Tips for strømsparing

Dette er «verdens enkleste» strømsparetips

Det er lite som skal til for å spare mye per år.

SKRU NED TEMPERATUREN: Det er det første du bør gjøre...Foto: Scanpix.
SKRU NED TEMPERATUREN: Det er det første du bør gjøre...Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er på høsten og vinteren at vi bruker mest strøm hjemme.

Men selv om strømregningen kryper opp i vinterhalvåret, er det flere enkle knep du kan ta i bruk for å holde utgiften på et overkommelig nivå.

Her får du noen enkle tips til hvordan du kan spare strøm

Senk temperaturen

OK, dette er «verdens enkleste» tips for å spare strøm. Likevel er det mange av oss som glemmer hvor mye vi faktisk kan spare på å bare senke temperaturen hjemme bittelitt.

- I en gjennomsnittshusholdning går 50-60 prosent av strømforbruket med til oppvarming, så det er god økonomi å skru ned temperaturen i de rommene du bruker minst – eller når du er på jobb eller ligger og sover, sier Jeanne Katralen Tjomsland, kommunikasjonsdirektør hos Fjordkraft.

Det beste tipset er altså å gjøre noe med det som har størst betydning for strømforbruk og dermed også for strømregningen din, mener Rita Lund Thune, PR-ansvarlig hos Norges Energi.

- Ved å senke innetemperaturen med bare noen få grader gir det store besparelser, viser beregninger utført med Enøk-kalkulatoren, sier Thune.

Rom du ikke bruker

Mange har i tillegg varme på i rom som ikke benyttes, men likevel skrur vi ikke ned varmen her - og det bør vi jo gjøre.

- Vi mennesker vender oss raskt til høy innetemperatur, og det kan være vanskelig å endre vaner. Noe så enkelt som å kle på seg litt ekstra og ha gode, varme sokker på beina er et tips som virker overraskende bra, sier Thune videre.

I kalde perioder er det fornuftig å variere innetemperaturen, både når det gjelder hvilke rom og når på døgnet du vil holde det varmt, tipser Tjomsland.

- Utfordringen i dag er at mange hus har store og åpne romløsninger, og da er det ikke like enkelt å varme opp og tidsstyre mindre soner, mener hun.

Spar mye med tettelister

Thune forteller at sprekker rundt dører og vinduer gjør at kald luft trekker inn i boligen.

- Det kan være vanskelig å oppdage dette problemet, og mange sliter med stort varmetap uten at de kjenner noe til trekken, sier hun.

Thune råder deg til å montere tettelister rundt dører og vindu.

- Ved siden av å senke temperaturen, er dette det enkleste og rimeligste du kan gjøre for å redusere energibruken, sier hun.

Avhengig av luftlekkasjens størrelse kan du ifølge Thune spare 25-50 kWh i året per løpemeter som tettes, mens kostnaden per meter tettelist kan være under 10 kroner per løpemeter.

- Tettelister får man kjøpt for en rimelig penge hos mange ulike butikker, tipser Thune.

Etterisolering

Tjomsland mener at det er lurt å gå grundigere til verks dersom huset er gammelt og problemene med lave temperaturer er store.

- Etterisolering og å skifte til trelags lavenergi-vinduer er kostbart, men lønner seg på lang sikt, sier hun.

Et annet tips er luft-til-luft varmepumpe:

- En varmepumpe henter ut varme fra omgivelsene og utnytter den inne i huset, sier Tjomsland videre.

Før du velger strømleverandør

Så kan du selvsagt spare strøm ved å velge en rimelig strømleverandør. Men da er det viktig å velge det selskapet som har vist seg å være billig over tid, råder Thune.

- Husk at det som ser ut til å være for godt til å være sant ofte er nettopp det, understreker hun.

Det finnes over 100 strømleverandører i Norge så konkurransen er svært stor, opplyser Tjomsland.

Hun tipser:

Gode spørsmål å stille seg før du velger strømleverandør er:

  • Er betalingen etterskuddsvis?
  • Kan jeg jeg få lavere pris ved å inngå avtalegiro og efaktura?
  • Ønsker jeg en avtale der prisen er kjent i forkant eller en avtale der prisen blir kjent når måneden er over?

- Strømavtalen består ofte av et fast månedlig beløp og en pris per kilowattime, sier hun.

Spotprisavtale

Ifølge Thune velger de aller fleste strømkundene i Norge en spotprisavtale:

  • Spotpris: Prisen på strøm endrer seg gjennom året, og strømregningen din vil variere. Du må belage deg på en høyere pris i vinterhalvåret, men kan nyte godt av lave priser om sommeren. Denne avtalen har vist seg å være den billigste i gjennomsnitt de siste årene.
  • Fastpris: Denne avtaleformen gjør at du betaler lik pris for strømmen gjennom hele året. Det kan være en fordel om du ønsker forutsigbarhet i økonomien og ikke vil ha de store svingningene. Denne typen avtale har vist seg å være dyrere enn spotpris i gjennomsnitt.
  • Variabel pris: Er en blanding av de to avtaleformene nevnt over. Du vil ha noen variasjoner i pris gjennom året, slik at strømmen blir litt rimeligere om sommeren og koster litt mer i vinterhalvåret. Likevel vil ikke svingningene på regningen din bli like store som ved en spotprisavtale. Variabel pris har også vist seg å være noe dyrere enn spotpris i gjennomsnitt.

(Kilde: Strøm.no)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!