Det er på høsten og vinteren at vi bruker mest strøm hjemme.
Men selv om strømregningen kryper opp i vinterhalvåret, er det flere enkle knep du kan ta i bruk for å holde utgiften på et overkommelig nivå.
Her får du noen enkle tips til hvordan du kan spare strøm
Senk temperaturen
OK, dette er «verdens enkleste» tips for å spare strøm. Likevel er det mange av oss som glemmer hvor mye vi faktisk kan spare på å bare senke temperaturen hjemme bittelitt.
- I en gjennomsnittshusholdning går 50-60 prosent av strømforbruket med til oppvarming, så det er god økonomi å skru ned temperaturen i de rommene du bruker minst – eller når du er på jobb eller ligger og sover, sier Jeanne Katralen Tjomsland, kommunikasjonsdirektør hos Fjordkraft.
Det beste tipset er altså å gjøre noe med det som har størst betydning for strømforbruk og dermed også for strømregningen din, mener Rita Lund Thune, PR-ansvarlig hos Norges Energi.
- Ved å senke innetemperaturen med bare noen få grader gir det store besparelser, viser beregninger utført med Enøk-kalkulatoren, sier Thune.
Rom du ikke bruker
Mange har i tillegg varme på i rom som ikke benyttes, men likevel skrur vi ikke ned varmen her - og det bør vi jo gjøre.
- Vi mennesker vender oss raskt til høy innetemperatur, og det kan være vanskelig å endre vaner. Noe så enkelt som å kle på seg litt ekstra og ha gode, varme sokker på beina er et tips som virker overraskende bra, sier Thune videre.

Slik kutter du regningene drastisk
I kalde perioder er det fornuftig å variere innetemperaturen, både når det gjelder hvilke rom og når på døgnet du vil holde det varmt, tipser Tjomsland.
- Utfordringen i dag er at mange hus har store og åpne romløsninger, og da er det ikke like enkelt å varme opp og tidsstyre mindre soner, mener hun.
Spar mye med tettelister
Thune forteller at sprekker rundt dører og vinduer gjør at kald luft trekker inn i boligen.
- Det kan være vanskelig å oppdage dette problemet, og mange sliter med stort varmetap uten at de kjenner noe til trekken, sier hun.
Thune råder deg til å montere tettelister rundt dører og vindu.
- Ved siden av å senke temperaturen, er dette det enkleste og rimeligste du kan gjøre for å redusere energibruken, sier hun.
Avhengig av luftlekkasjens størrelse kan du ifølge Thune spare 25-50 kWh i året per løpemeter som tettes, mens kostnaden per meter tettelist kan være under 10 kroner per løpemeter.
- Tettelister får man kjøpt for en rimelig penge hos mange ulike butikker, tipser Thune.
Etterisolering
Tjomsland mener at det er lurt å gå grundigere til verks dersom huset er gammelt og problemene med lave temperaturer er store.

Så mye strøm bruker dingsene i hjemmet ditt
- Etterisolering og å skifte til trelags lavenergi-vinduer er kostbart, men lønner seg på lang sikt, sier hun.
Et annet tips er luft-til-luft varmepumpe:
- En varmepumpe henter ut varme fra omgivelsene og utnytter den inne i huset, sier Tjomsland videre.
Før du velger strømleverandør
Så kan du selvsagt spare strøm ved å velge en rimelig strømleverandør. Men da er det viktig å velge det selskapet som har vist seg å være billig over tid, råder Thune.
- Husk at det som ser ut til å være for godt til å være sant ofte er nettopp det, understreker hun.
Det finnes over 100 strømleverandører i Norge så konkurransen er svært stor, opplyser Tjomsland.
Hun tipser:
Gode spørsmål å stille seg før du velger strømleverandør er:
- Er betalingen etterskuddsvis?
- Kan jeg jeg få lavere pris ved å inngå avtalegiro og efaktura?
- Ønsker jeg en avtale der prisen er kjent i forkant eller en avtale der prisen blir kjent når måneden er over?
- Strømavtalen består ofte av et fast månedlig beløp og en pris per kilowattime, sier hun.
Spotprisavtale
Ifølge Thune velger de aller fleste strømkundene i Norge en spotprisavtale:
- Spotpris: Prisen på strøm endrer seg gjennom året, og strømregningen din vil variere. Du må belage deg på en høyere pris i vinterhalvåret, men kan nyte godt av lave priser om sommeren. Denne avtalen har vist seg å være den billigste i gjennomsnitt de siste årene.
- Fastpris: Denne avtaleformen gjør at du betaler lik pris for strømmen gjennom hele året. Det kan være en fordel om du ønsker forutsigbarhet i økonomien og ikke vil ha de store svingningene. Denne typen avtale har vist seg å være dyrere enn spotpris i gjennomsnitt.
- Variabel pris: Er en blanding av de to avtaleformene nevnt over. Du vil ha noen variasjoner i pris gjennom året, slik at strømmen blir litt rimeligere om sommeren og koster litt mer i vinterhalvåret. Likevel vil ikke svingningene på regningen din bli like store som ved en spotprisavtale. Variabel pris har også vist seg å være noe dyrere enn spotpris i gjennomsnitt.
(Kilde: Strøm.no)

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.