<strong>EN KLAR FAVORITT:</strong> Den japanske sikahjorten er ifølge forskerne ved Wageningen-universitetet best egnet som kjæledyr blant 90 arter. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
EN KLAR FAVORITT: Den japanske sikahjorten er ifølge forskerne ved Wageningen-universitetet best egnet som kjæledyr blant 90 arter. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer

Dette er verdens beste potensielle kjæledyr

Forskere har vurdert nye alternativer til hund og katt.

Publisert
Sist oppdatert

Hunden er menneskets beste venn, heter det. Så nært knyttet opp til mennesket er den at den fra 1. juni i år til og med fikk eget pass.

Men selv om hunden sammen med katten er på kjæledyrtoppen, er den ikke alene. Konkurrentene står nærmest i kø, skal vi tro de som søker seg til fjernere himmelstrøk for å finne selskap i dyreriket.

Og de blir bønnhørt. For i januar i år ble et nytt regelverk som åpner for at hele 18 nye eksotiske dyr skal bli tillatt å innføre som kjæledyr til Norge sendt ut på høring.

De som ønsker seg helt andre og mer eksotiske kjæledyr enn hund og katt får nå også gode råd fra forskerhold.

De vanligste er ikke med

Til sammen 90 ville, tamme og halvtamme pattedyr har blitt vurdert av tre veterinærer ved Wageningen-universitetet i Nederland, institutt for dyrevelferd og adferd. Dette endte til slutt med en toppliste på 25 dyr. (Se fullstendig liste nederst i artikkelen).

<strong><B>VÅR BESTE VENN:</strong></b> Hunden står i en særstilling som kjæledyr. Derfor har forskerne bevisst latt være å ta den med. Foto: SERGEY NIVENS/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
VÅR BESTE VENN: Hunden står i en særstilling som kjæledyr. Derfor har forskerne bevisst latt være å ta den med. Foto: SERGEY NIVENS/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


På lista finner du verken hund eller katt eller andre vanlige kjæledyr som i århundrer har levd sammen med mennesker.

- Årsaken til at vi ikke har analysert hunder og katter er måten de lever på og at de beveger seg fritt. Dette gjør dem til en spesiell form for kjæledyr, heter det i undersøkelsen.

Veterinærene Paul Koene, Rudi M. de Mol og Bert Ipema er nøye med å understreke at hjorter, kenguruer eller lamaer neppe vil erstatte de tradisjonelle kjæledyra i europeiske hjem med det første.

De ville undersøke hvilke dyrearter vi i dag ikke forbinder med kjæledyr som best kan tilpasse seg et liv sammen med mennesker - og omvendt.

Undersøkelsen baserer seg på kriterier som oppførsel i fangenskap, krav til velferd og stell, dyrehelse og forholdet til mennesker.

Resultatet publiserte de i Frontiers of Veterinary Science.

Japansk hjort er nummer én

Øverst på lista troner den japanske sikahjorten. I dag finnes den største naturlige bestanden i Japan, men dyrene er eksportert til en rekke land - blant annet til Norge.

<strong><B>NUMMER TO:</strong></B> Macropus agilis er en mini-kenguru (wallaby) som lever i den nordlige delen av Australia og den sørlige delen av Ny Guinea. Den er svært menneskekjær, skal vi tro forskerne. Foto: HANS BENTZEN/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
NUMMER TO: Macropus agilis er en mini-kenguru (wallaby) som lever i den nordlige delen av Australia og den sørlige delen av Ny Guinea. Den er svært menneskekjær, skal vi tro forskerne. Foto: HANS BENTZEN/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Det drives utstrakt jakt på denne småvokste hjorten i Storbritannia. Årsaken er at den har blitt en trussel mot enkelte skogsområder.

Likevel er den tillitsfull og tam, og du kan finne den stående langs turstiene i tett trafikkerte parker flere steder i verden.
Ellers er det tydelig at forskerne har en forkjærlighet for hybel-vennlige utgaver av den ellers ganske storvokste australske kenguruen.

For hele fire utgaver av wallaby finnes på lista. Wallabyen er allerede et populært husdyr i Australia.

Kan du leve med stank, oppgulp og skrik?

Du trenger imidlertid ganske god plass. Wallabyer trenger steder å boltre seg der de kan finne gjemmesteder.

Du må også leve med adferd som kan virke ubehagelig. På en god dag slikker de bare potene sine. På en dårlig kan de både sikle og gulpe opp maten.

<B>HÅRETE:</B> Dette beltedyret lever i de sentrale og sørlige delen av Sør-Amerika? Vil det trives i norske hjem? Foto: ANDREA IZOTTI/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
HÅRETE: Dette beltedyret lever i de sentrale og sørlige delen av Sør-Amerika? Vil det trives i norske hjem? Foto: ANDREA IZOTTI/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Sump-wallabyen på 11. plass kalles hjemme i Australia for «stinker». Vi mistenker at dyret lett kan bli mer til plage enn til hygge når det legger seg til i kjøkkenkroken...

På fjerdeplassen finner vi et dyr vi er bedre kjent med i Norge, lamaen. Her dreier det seg altså ikke om den nære slektningen alpakka, som brukes til kjøtt- og ullproduksjon i Norge allerede.

Lamaen er et flokkdyr, så det er neppe noen god idé å bare skaffe seg én. Og så var det dette med spyttingen, da.

Aller nederst på topp 25-lista finner vi en variant av beltedyr som på hjemmebane i Sør-Amerika kalles «skrikende, hårete beltedyr».

Zoologens favoritt

Universitetslektor Peter Bøckman ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo synes arbeidet de nederlandske forskerne har gjort er svært interessant.

<strong><B>GREI:</strong></b> Palmesivetten er like lett å temme som en katt, ifølge zoologen Peter Bøckman. Foto: PZAXE/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
GREI: Palmesivetten er like lett å temme som en katt, ifølge zoologen Peter Bøckman. Foto: PZAXE/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


- Det er fantastisk morsomt å se ei liste over potensielle kjæledyr sett fra dyrenes side. Til nå har vi jo bare valgt ut kjæledyr sett fra menneskenes side, sier Bøckman til Dinside.

At forskerne bevisst har sett bort fra vanlige kjæledyr hund og katt, synes han bare er en fordel.

- Det skulle vært veldig morsomt å se hvordan hund og katt ville ha scoret. Jeg har en mistanke om at de ikke ville ha nådd så høyt opp som vi ville ha forestilt oss.

Kunne du tenke deg å ha et utradisjonelt kjæledyr? (Avsluttet)
Ja, det ville vært spennende(62%) 855
Nei, jeg er fornøyd med hund, katt, kanin el.l.(38%) 517
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bøckman synes det er spennende at heller ikke andre vanlige kjæledyr som hamster, kanin, mus, rotte og ilder er med på lista.

Hans personlige favoritt er palmesivetten , som havnet på henholdsvis 5. plass.

- Palmesivetten er et fantastisk dyr og veldig grei å ha med å gjøre. Den er som katten, og lar seg lett temme.

Men zoologen har også stor sans for tayra og nesebjørn, som må nøye seg med 23. og 24. plass.

- Jeg tror mange av disse dyrene vil kunne trives i Norge. Men det er jo ikke sikkert folk faller for dem. Selv om du kan ri på den og den trives utmerket sammen med oss, ser jo en kamel ikke like flott ut som en hest, avslutter Peter Bøckman.

Mer om kjæledyr:
Foreslår å tillate 18 eksotiske «kjæledyr»
Nytt pass til hund, katt og ilder fra 1. juni
For kaldt for hunden og katten?
Slik er det å ha ilder som kjæledyr (Guru)
Se, en pingvin på flyet!
Kjæledyr skaper nabokrangel


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer