- Dette er smaken av sommer

Blåskjell på grillen er enkelt, kjapt og utrolig godt.

 Foto: ANDERS S. FOUGNER
Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Blåskjell på grillen er smaken av sommer for meg, sier Jan Ivar Nykvist.

Flaks da, at det er så enkelt. Kjapt går det også.

Så kjapt at vi gjerne anbefaler det som et alternativ til ventepølser på grillen.

Akkurat her vil det selvsagt være delte meninger, men vi vil heller skravle mens vi spiser et par blåskjell mens vi venter på en god grillmiddag, enn å spise oss mette på ventepølser.

Uansett hvor sprø eller saftige pølsene måtte være.

Venterett eller middag på én - to - tre

Metoden Nykvist bruker er såre enkel: Ha blåskjell med ulike smakstilsetninger og litt væske i folie. Brett sammen folien så du får en helt tett pakke, slik at blåskjellene kan dampe.


Fordi blåskjellene kan være litt skarpe i kantene, anbefaler vi å brette folien dobbelt, så er du sikker på at væsken ikke renner ut av pakken.

Blåskjellpakken legger du på indirekte varme, og etter cirka ti minutter er skjellene ferdig.

Nykvist bruker fennikel, eplejuice og lime i sin blåskjellspakke, og etter at skjellene er ferdig dampet strør han over ferske krydderurter.

Det høres kanskje snålt ut, men det søte og syrlige balanserer fint med de salte skjellene - og lakrissmaken fra fennikelen.

Frister ikke dete, kan du variere i det uendelige, men noe av det deilige med blåskjell er at det skal være enkelt, så hold deg gjerne til to-tre ingredienser i tillegg til noe væske for å dampe opp skjellene.

Du kan for eksempel prøve den klassiske kombinasjonen av hvitløk, persille og hvitvin - eller hva med sitrongress, chili og koriander - med limejuice eller vin for thai-inspirerte skjell?

TIPS: Har du hentet blåskjell rett fra sjøen? Det hender de er fulle av vann, så da trenger du minimalt med væske i tillegg. Grill et par prøveblåskjell uten noen ting i, for å se om du trenger å tilsette væske eller om de har det fint med medbragt saltvann.

Bli en grillmester i sommer

I tillegg til å være fire ganger norgesmester i grilling, har kokken Jan Ivar Nykvist ett sølv i EM- og ett sølv i VM i grilling. Han er lagleder for grillaget Team BarbieQ og er nok mest kjent for sin deltagelse i Norges Grillmester i fjor sommer, der han kom på andre plass..

Nå deler han sine beste grilltips i en videoserie produsert i samarbeid med Se.no.

Tidligere har han vist hvordan han:

FENNIKEL, LIME OG EPLEJUICE: Hva vil du helst ha på blåskjellene dine? Foto: ANDERS S. FOUGNER
FENNIKEL, LIME OG EPLEJUICE: Hva vil du helst ha på blåskjellene dine? Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!