
Er dyrt nødvendigvis best? Vi har testet håndsager
Perfekte avrundinger, profilerte lister og flotte skaprører i heltre: En overfres er egentlig alt du trenger for å få møbelsnekkerfinish på det du snekrer.
En overfres består av en kraftig motor og et fresestål som roterer i høy hastighet. Fresestålet byttes ut etter hvilken profil du vil ha, og det finnes et utall varianter til ulike oppgaver.
Kan brukes til alt

Enkle knep som gir perfekte kapp med saga
– Jeg tror ikke det finnes et verktøy som kan brukes til så mange forskjellige snekkeroppgaver, forklarer Trond Gustavsen hos Gustavsens AS.
- Er du amatør gjør en fres mye av det som du ellers må ha skarpt håndverktøy og lang erfaring for å klare. Den kan brukes på alt fra å lage en pen avrunding på en list, til å lage kompliserte profiler, forklarer verktøyeksperten.
Et av Gustavsens beste eksempler er en kunde som kjøpte en pall med hobbyplater i furu, og en fres. Etter noen måneder hadde huseieren bygget et gedigent kjøkken i klassisk stil.

Riktig maskin
Skal du bare gjøre kantfresing kreves ikke en stor maskin, men skal den brukes til varierte oppgaver velger de fleste en maskin på mellom 700 og 1.200 watt.
– Hvor stort fresestål maskinen er laget for å klare er også verdt å sjekke, råder Gustavsen. Da er det diameteren på den delen av stålet som skal festes i maskinen som gjelder (tangen). Her er det 8 - eller 12 mm som er mest kurant.

Tre fresemetoder
Det finnes tre hovedmetoder når du bruker fres:
Frihånd, med anlegg og i fresebord.
Freser du med anlegg eller på frihånd ligger arbeidsstykket stille, mens du beveger fresen. I et fresebord står fresen montert i et bord, og da er det arbeidsstykket som beveges, omtrent som på en bordsag.
Når du freser på frihånd sitter det et lite hjul på fresestålet som styrer hvor dypt fresen går.
Denne metoden brukes gjerne når du skal lage en profil på kanten av et arbeidsstykke. Skal du frese eksempelvis et spor midt på en plate, eller lage en fingerskjøt må fresen ha et anlegg.
Tips
Skal du frese mye så gjør det i flere omganger. Tar du for mye i slengen går det ikke særlig mye fortere, og resultatet blir dårligere. I verste fall går stålet varmt.
Freser du med anlegg så dra fresen mot deg. Da har du best kontroll.

Om du ikke har gjort det før, les brukerveiledningen på maskinen slik at du drar nytte av alle de smarte innretningene du finner på en fres.
Hørselvern og beskyttelsesbriler er påkrevet, likeledes må arbeidsstykket være sikret. Bruk en tvinge eller en friksjonsmatte.
Dette kan du lage


Å frese av en kant er et enkelt sted å begynne. Med denne metoden kan du for eksempel lage profilert listverk, eller lage en fin avslutning på en bordplate. Profilen på fresestålene finnes alle mulige varianter, fra enkle avrundinger til avanserte profiler.
En noe mer avansert øvelse er å lage sammenføyninger. Vakre sinkskjøter, eller helt usynlige sammenføyninger der bordene låser i hverandre. Lager du et skap kan du frese spor i sideveggene slik at hylleplaten passer perfekt inn, eller spor til et par skyvedører. Utsparinger til låskasser eller plansenkinger til hengsler er også en enkel oppgave for en overfres.
Kombinerer du flere fresestål kan du gå løs på mer avanserte oppgaver. Lage fine speildører for eksempel. Her finnes det også ferdige sett av fresestål å få kjøpt.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.