Dette er «fremtidas kjøkkendings»

Denne kjøkkendingsen kan gjøre tre ting på én gang.

<b>ER DETTE DET NESTE VI MÅ HA PÅ KJØKKENET?</b> Bloom heter kjelen, som kan gjøre tre ting på en gang.  Foto: ELECTROLUX
ER DETTE DET NESTE VI MÅ HA PÅ KJØKKENET? Bloom heter kjelen, som kan gjøre tre ting på en gang. Foto: ELECTROLUX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere skrevet om konkurransen Electrolux DesignLab, som handler om å tenke innovativt og nytt rundt husholdningselektronikk. Det er en årlig konkurranse, hvor designerstudenter får mulighet til å utfordre fremtidas produkter i hjemmet.

I år var fokus på «Sunne, glade barn», og de skulle tenke ut innovative ideer til produkter, tilbehør, forbruksvarer og tjenester i tre kategorier: matlaging, tekstilpleie og luftrensing. Vi har tidligere omtalt noen av konkurransebidragene, blant annet middspiseren Cleanspire.

Vinneren ble kjøkkenmaskina Bloom.

Den er noe ganske annet enn den vanlige kjøkkenmaskina du har på benken hjemme.

LES MER: Du kan bruke pizzaovnen til mye mer enn å bake pizza

Vinneren og mannen bak kjøkkenmaskina Bloom: Britiske Jordan Lee Martin. Foto: ELECTROLUX
Vinneren og mannen bak kjøkkenmaskina Bloom: Britiske Jordan Lee Martin. Foto: ELECTROLUX Vis mer


Tre ting på én gang

Ingenting er bedre enn maskiner som kan gjøre flere ting enn én. For det er nå en gang slik at de fleste av oss ikke har ubegrenset med skapplass på kjøkkenet.

Bloom er en slags kjele du har på kjøkkenbenken som kan gjøre tre ting:

Den kan brukes til dampkoking, den kan brukes til å dyrke mat i og den kan brukes til å sterilisere produkter.

Alt ved hjelp av bruk av damp.

Den kan selvsagt styres ved hjelp av en app til smartelefonen din, som også skal kunne lære barna nyttige ting - om alt fra fotosyntesen til vannets kretsløp og bakterieflora.

– Basert på et reelt behov, og gjennom smart bruk av eksisterende teknologi, har dette estetiske konseptet et potensial for flere bruksområder som å inspirere, utdanne og samhandle med barn, både følelsesmessig, digitalt og fysisk, sier Lars Eriksson, Senior Vice President Design i Electrolux og leder av juryen for årets Design Lab, i en pressemelding.

Har vi tro på det?

Først og fremst er designkonkurransen en konkurrase hvor man ønsker å stimulere til nye ideer. Alle produktene i konkurransen er imidlertid bygget på eksisterende teknologi, slik at det ikke er fullstendig science fiction at dette er produkter som kan komme på markedet, om enn i noe modifisert utførelse.

Ingen av DesignLab konseptene har i sin reneste form blitt satt i produksjon foreløpig, men flere av ideene er likevel blitt videreført i produktutviklingen.

Når det gjelder dette produktet, synes vi det høres spennende ut. Spørsmålet er om vi trenger en ny dings som kan gjøre disse tingene som mange produkter allerede kan gjøre i dag.

Dampovnene har eksistert i mange år, og disse kan du selvsagt også bruke til sterilisering og også konservering av mat.

Selvdyrking av mat er stadig mer populært, og også her finnes det allerede mange løsninger som skal gjøre det lettere for deg å lykkes - for det er ikke alltid like enkelt å få de (hersens) urteplantene til å vare i mye mer enn en uke, spesielt ikke vinterstid.

Men vi er absolutt for dingser som har flere bruksmuligheter enn én. Det kan du for øvrig også vurdere om de produktene du allerede har i skapene kan - du kan ha mange skjulte skatter der.

LES MER: Bacon i vaffeljernet? JADA! Her er åtte smarte ting du kan bruke vaffeljernet til

SKAL REPARERE KLÆRNE DINE: Weaver er publikumsfavoritten. Den skal reparere både farge og tekstiler.  Foto: ELECTROLUX
SKAL REPARERE KLÆRNE DINE: Weaver er publikumsfavoritten. Den skal reparere både farge og tekstiler. Foto: ELECTROLUX Vis mer


Publikumsfavoritten

Bloom er juryens vinner, men det var også mulig for publikum - det vil si du og jeg og alle andre som har klikket seg inn på nettsidene til designlab'en - å stemme frem sin favoritt.

Publikumsfavoritten i konkurransen er en smart liten ball som skal kunne reparere klærne dine.

Weaver består av to halvdeler; én som kan reparere fargen på klærne og én som kan reparere tekstilet. Dette skal skje ved hjelp av foto av tekstilet, scannere, kamera, app og mye annen moro smartteknologi.

Vi liker idéen, men denne dingsen høres noe mer uvirkelig ut enn kjøkkendingsen Bloom.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!