Dette er en takvifte

Med et svært talende navn.

Denne takmonterte saken har fått det opplagte navnet Fanaway, og er tenkt å løse et - for feinschmeckere - tidligere nesten uløselig interiørproblem. For vis disse feinschmeckerne (eller snobbene om du vil) den takviften som kan passere over deres velregisserte dørstokker, og vi kan anta at den kanskje ligner litt på denne.

Og ønsker du deg ikke en i taket, bør du sjekke den bladløse viften fra Dyson.

Verken rotting eller messing

Takvifter sånn de fleste av oss er vant til å se dem, er gjerne rustikkbrune med messingfargede beslag, ofte påmontert en lett blendende lampe med matt glasskjerm. Og glemte vi rottingen? Ja, det gjorde vi. Vi har sett slike hos velkjente butikker som for eksempel Jula og Lampemagasinet. Kanskje ikke en pryd for alle interiøropptatte øyne, men tar heten overhånd er dette både effektive og billige hjelpere. For tiden får vi slike for under en håndfull hundrelapper (ja, vi snakker lavsesong deluxe).

Mer opptatt av varmen? Denne varmepumpen bør du velge

Smarte grep

Om vi ser bort fra prisen, som sånn cirka firedobler seg ++ fra de vi har nevnt ovenfor, er det som skiller Fanaway fra andre vifter vi har sett for takmontering, i hovedsak to ting:

  • Viftebladene er gjennomsiktige, altså ikke påtrengende tilstede i interiøret
  • Viftebladene lar seg folde inntil lampen, altså helt ute av syne for eksempel i den kalde årstiden mange helst ikke vil bli minnet på ...
Ulempen er imidlertid også nært forbundet med de gjennomsiktige viftebladene. Om du ikke er den som simpelthen ELSKER å tørke støv, vil det ikke ta lang tid før gjennomsiktigheten blir betraktelig redusert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GJENNOMTENKT LØSNING: Dette er ingen vanlig taklampe, selv om den gir rikelig med lys. Bak kuppelen skjuler den gjennomsiktige vinger som foldes ut om du ønsker deg viftefunksjon. Foto: Produsenten
Ved vingene utslått er den heller ikke spesielt ulekker. Foto: Produsenten
Fanaway sammenslått og utslått. Foto: Produsenten


Foldemekanismen er utviklet i et samarbeid mellom oppfinner Joe Villella og industridesigner Neil Waldbaum, og dette har de søkt patent på.

Vi har sett den priset i amerikanske nettbutikker fra cirka 2.000 kroner. I Europa forhandles takviften ifølge produsenten gjennom Westinghouse, som også har vifter til salgs hos norske forhandlere. Vi har imidlertid ikke sett akkurat denne varianten i norske butikker. Tips gjerne, om du har funnet slike.