Dekker forsikringen flom?

Dette dekker forsikringen ved naturskade

Disse forsikringene trenger du.

STORE ØDELEGGELSER: Pass på at du får erstatning for skadene, dersom flommen rammer. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth / NTB scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Pass på at du får erstatning for skadene, dersom flommen rammer. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er økt fare for flom og jordskred på Østlandet, Telemark og deler av Trøndelag tirsdag og onsdag, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ifølge NTB.

De melder om fare på gult varselnivå. Smeltende snø kan føre til lokale oversvømmelser og økende vannføring.

Er du en av dem som bor i flomutsatte strøk, så bør du passe på at du får erstatning hvis flommen rammer deg.

I Norge er vi godt dekket mot naturskader. Man kan få erstatning både fra forsikringsselskapene og fra Statens naturskadeordning, forteller Stine Neverdal. Hun er kommunikasjonssjef i Finans Norge, som administrer Norsk Naturskadepool.

Naturskader dekkes

GODT DEKKET: Stine Neverdal i Finans Norge sier du er godt dekket hvis flommen rammer.
GODT DEKKET: Stine Neverdal i Finans Norge sier du er godt dekket hvis flommen rammer. Vis mer

– Naturskade i lovens forstand er skade på ting som direkte skyldes skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd, sier Neverdal

– Bygninger og innbo som er forsikret mot brannskade er også forsikret mot flom. Dette vil altså være dekket gjennom en alminnelig husforsikring.

– Skader på eiendom som ikke kan forsikres ved en alminnelig forsikringsordning, kan erstattes gjennom den statlige naturskadeordningen hos Landbruksdirektoratet. Slike skader kan for eksempel være skade på dyrket mark og bruer.

Er flommen på vei?

Aktivér det interaktive kartet og finn ditt område.

Ingen tilleggsforsikringer

Christian H. Haraldsen er kommunikasjonssjef i Gjensidige. Han sier at ved flom vil det meste være dekket av ulike forsikringer du allerede har.

– Skade på bolig, innbo og hage er dekket når man har boligforsikring. For å være helt presis: Alt som er dekket av boligforsikringen dekkes. Skade på garasje vil med andre ord også bli erstattet.

– Bil, båt og campingvogn erstattes av vanlig kaskoforsikring, så du trenger ingen ekstra tilleggsforsikringer, sier Haraldsen.

Alle forsikringer har en egenandel man må betale selv. For naturskader er denne lik hos alle forsikringsselskapene, forteller Haraldsen.

– For naturskade på eiendom er egenandelen 8.000 kroner. Dette er likt for alle selskaper og følger regelverket om naturskadeforsikring.

Trekk i utbetalinger

På flere av forsikringsselskapenes sider, ber de oss gjøre lokale tiltak for å forhinde skade. Men hva skjer hvis man ikke gjør det?

– Du har plikt til å gjøre det du kan for å unngå eller begrense skaden, og erfaringen er at folk gjør så godt de kan. I teorien så kan man bli trukket i forsikringsutbetalinger hvis man opptrer uaktsomt, som det kalles, men det er svært sjeldent det skjer, forsikrer informasjonsdirektør i If, Jon Berge.

-Hva er uaktsomt?

– For eksempel, hvis du vet at gårdsplassen din vanligvis flommer over, og du lar bilen din stå der under en varslet flom, så kan det vurderes til å være uaktsomt. Da kan det tenkes at forsikringsselskapet ditt vil vurdere om du skal få mindre utbetalt som følge av dette. Men som sagt, det er svært sjeldent dette skjer.

Får alle like mye?

Selv om husforsikringen alltid dekker flom, så betyr ikke det at du får den samme erstatningen samme hvilket selskap du har.

Derfor kan det være en idé å sjekke vilkårene i forsikringsavtalen din, forteller Neverdal i Finans Norge.

– Vilkårene for naturskadeerstatningen finner du i forsikringsavtalen som du har med ditt selskap. Vilkårene kan variere noe fra forsikringstype til forsikringstype og fra selskap til selskap. Derfor kan det i gitte tilfelle forekomme at to naboer med tilsynelatende like naturskader på bygning kan få ulik erstatning fordi de har forsikringen i forskjellige selskaper.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!