Dette brannslukningsapparatet får du ikke lov til å kjøpe

Slukkeeffekten tilfredsstiller markedets høyeste krav. Men fargen er feil.

Utrolig, men sant: Fordi fargen ikke tilfredsstiller EUs, og dermed norsk, standard, er det ulovlig å selge brannslukkeapparetet (midten) i Norge. Foto: Per Ervland
Utrolig, men sant: Fordi fargen ikke tilfredsstiller EUs, og dermed norsk, standard, er det ulovlig å selge brannslukkeapparetet (midten) i Norge. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se nøye på det hvite branslukningsapparatet over. For du vil sannsyligvis ikke få se det igjen.

Vi så det hvite apparatet på en pressevisning av blant annet Clas Ohlsons produkter et par uker tilbake, og vår første reaksjon var: Så smart. Når brannslukningsapparatet er såpass diskret og pent, vil kanskje folk la det stå fremme, i stedet for å sette mastodonten inn i et skap. For der blir det gjerne, av erfaring stående innerst i et hjørne, bak strykebrett, støvsuger, vaskebøtte, kofferter og treningsbagger.

produsentens (Housegard) nettsider kan vi lese at brannslukningsapparatet er en del av en egen "Design Edition" serie, og de skal tilfredsstille markedets strengeste sikkerhetskrav i forhold til ytelse (effektivitetsklasse 55A 233 B C). I tillegg til hvitt, finnes apparatet også i svart og stålgrått. Apparatene er CE-sertifiserte, og er laget for bruk i private boliger og fritidsboliger.

Det er imidlertid ikke lov å selge dem i Norge.

En av ti har pulverapparater som er eldre enn ti år: Når sjekket du ditt sist?

Det finnes en regel for alt


Etter at vi (og mange med oss) hadde siklet på apparatet på visning, fikk vi imidlertid vite at det ikke ville komme til norske butikker allikevel, grunnet norsk regelverk. For ifølge Norsk Standard må brannslukningsapparatene være røde.

– Fargen skal være rød. Dette reguleres av en europeisk standard som heter EN3, og er innført i Norsk Standard, som legges til grunn for testing og sertifisering av håndslukkere, sier Bjørn Kristiansen, senioringeniør i Direktoratet for samfunnssikerhet og beredskap (DSB) til DinSide.

– Vi har en obligatorisk godkjenningsordning i Norge som sier at alle apparater som selges skal være godkjent. I andre land tillater man salg av ikke-godkjente apparater ved siden av dem som er godkjent, men det ønsker ikke vi. At det skal selges a- og b-lagsapparater ved siden av hverandre, sier Kristiansen.

Han kjenner til at det har vært et par forespørsler om produkter som til en viss grad skal dekke til brannslukningsapparatet, for eksempel et rødt trekk, og et treskap med utskjæringer som tydeliggjør hva som er inni; men det har ikke vært noen diskusjon om å endre regelverket.

Ny type slukker tillatt: Smart til små branntilløp

– Det er ikke så mye å diskutere

En skulle kanskje tro at det er sikrere å ha et pent apparat stående fremme enn et rødt apparat i et skap, men regelverket åpner ikke for dette. Snarere tvert imot.

– Brannslukkere skal ikke stå innerst i skapet. De skal være lett tilgjengelig, og i eneboliger forutsetter jeg at eierne vet hvor de står, sier Kristiansen, og legger til: Hvite, svarte eller stålgrå, det spiller ingen rolle. Er de ikke røde, vil de ikke bli godkjent. Det er ikke så mye å diskutere.

Les også: DSB advarer mot alvorlige feil på enkelte brannslukningsapparater.

Aller viktigst at den virker

Enten du er blant dem som har satt slukkeapparatet litt diskret i et hjørne, eller gjemt det bort innerst i et skap, det aller viktigste er å sørge for at det virker når du trenger det.

– Det er viktig med regemessig vedlikehold, det vil si kontroll hvert femte og service etter ti år. Dette skal utføres av et kompetent firma eller person, det er ikke noe du kan gjøre selv, sier Kristiansen.

På nettsidene til Rådet for vedlikehold av brannslukkemateriell finner du en oversikt over personer som er godkjent for vedlikehold på håndslukkere.

Eier har også et løpende ansvar for å se at alt er som det skal med apparatet, for eksempel at måleren er i grønn sone (indikerer at det er nok trykk) og at det ikke er fremmedlegemer i dysen. Dette kan du gjøre selv.

– Noen vil kanskje erfare at det er rimeligere å kjøpe nytt enn å ha service, men man bør også tenke miljø og ta service på det man har i stedet for å kjøpe nytt, avslutter Kristiansen.

Den røde varianten av brannslukningsapparatet koster 449 kroner på Clas Ohlson.

Er pulverapparatet ditt bra nok? Slik sjekker du hvor god kvaliteten er.