Rendez-vouz er kjøleskap, komfyr og spisebord i ett. Foto: Electrolux
Rendez-vouz er kjøleskap, komfyr og spisebord i ett. Foto: ElectroluxVis mer

Dette bordet er nesten alt du trenger

Blir ditt neste kjøkken slik?

Er det et bord? Er det et kjøleskap? Er det en komfyr?

Flexiløsninger for plassmangel

En av de største utfordringene i moderne tid er økende befolkning og folkevandring mot de største byene. Og som en konsekvens av dette må vi innfinne oss med mindre plass å boltre oss på. En omfattende trendrapport utviklet av hvitevareprodusenten Electrolux viser at vi vil etterspørre flere flexiløsninger i hjemmet, og selskapet presenterer nå et av de første forslagene: Rendez-vouz, alt i ett-spisebordet som kan svare ja på alle spørsmålene vi stilte innledningsvis.

– Rendez-vous er det første interaktive bordet som kombinerer bespisning, sosial omgang og underholdningsaktiviteter, sier global designsjef Henrik Otto i Electrolux, i en pressemelding.

Henrik Otto håper på større nyvinnninger i nye hvitevarer. Foto: Kim Jansson
Henrik Otto håper på større nyvinnninger i nye hvitevarer. Foto: Kim Jansson Vis mer


DinSide møtte Henrik Otto i forbindelse med finalen i Electrolux' årlige designkonkurranse i 2008. Den gang etterlyste han større forandringer i hvitevarenes verden. Miljøvennlige vaskemaskiner uten vann og vaskepulver var blant nyvinningene han ønsker å se på markedet fremover.

Se også: Er dette morgendagens hvitevarer?

Alt i samme bord

Rendez-vouz er foreløpig ikke satt i produksjon. Men det er alltid morsomt å ta en smugtitt på fremtiden. Bordets overflate er laget i glass og avgir elektrisk energi basert på sensorteknologi. En slitesterk coating gjør overflaten motstandsdyktig mot riper. Den kan anvendes som induksjonssone ved matlaging. I tillegg er den ment å fungere som laderstasjon for mobiltelefon, bærbare datamaskiner, eller andre elektroniske komponenter. Lading starter umiddelbart når komponentene legges på bordplaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Modulene har en skyvemekanisme slik at  husholdningsapparatene kan skjules under bordet ved bespisning.  Foto: Electrolux
Modulene har en skyvemekanisme slik at husholdningsapparatene kan skjules under bordet ved bespisning. Foto: Electrolux Vis mer


Når gryter, stekepanner og kasseroller plasseres på et bestemt sted på bordet aktiveres induksjonssonen på disse stedene. Under bordet er det tilrettelagt for flere moduler med plass til ovn, kjøleskap eller andre husholdningsapparater. Modulene kan tilpasses individuelle brukerbehov.

Å si at bordet er alt du vil trenge på ditt neste kjøkken vil nok være en overdrivelse, selv om det rommer flere viktige funksjoner. I tillegg vil du trenge en våtstasjon, med vask og oppvaskmaskin. Med mindre vannløse oppvaskmaskiner også tar steget fra tegnebord til produksjon.

Se også: Her er kjøkkenet i boks

Er det sånn det kommer til å bli?

Inspirasjon for det unike designkonseptet Rendez-Vous er hentet fra trendrapportens hovedkonklusjoner. Disse har Electrolux oppsumert i fem punkter:

  • I global målestokk blir husstandene stadig mindre, både når det gjelder boareal og antall medlemmer i hver husholdning. Utviklingen av multefunksjonelle interiørkonsepter er en måte å møte den nye arealutfordringen på.
  • Forbrukerne har langt større tilgang til informasjon om produkter og tjenester. Internett og utviklingen av mobile tjenester og produkter gjør at fremtidens forbrukere alltid vil ha informasjon lett tilgjenglig og i umiddelbar nærhet.
  • Dagens, og fremtidens forbrukere ønsker å foreta selvstendige valg og krever produkter og tjenester som kan tilpasses individuelle behov.
  • Hjemmet blir ikke bare et fysisk sted, men blir mer et konsept som fyller flere funksjoner- en slags multi- arena. Hjemmet blir ikke bare et sted for avkobling og familiehygge men like mye en underholdningsarena.
  • Kjøkkenet har i mange sammenhenger overtatt oppholdsrommets (stuens) rolle som stedet der vi omgås med familie og venner, et sosialt samlingssted.

Med dette i mente har Electrolux neste generasjons husholdningsapprater, for kompakte hjem i "den andre romalderen", som tema for årets designkonkurranse.

Cocoon, av Rickard Hederstierna, Sverige. Cocoon er nesten som en mikrobølgeovn, men i stedet for å få micropopcornet til å poppe, kan du "gro" mat og la dingsen stå for hele tilberedningen. Designeren forslår at genmanipulerte produkter vil kunne fremstille ferdige matretter gjennom tilførsel av radiobølger. Foto: Electrolux
Moléculaire av Nico Kläber, Tyskland. Denne dingsen skulle passe fint i i hektiske hverdagsliv, der tid til matlaging ikke blir prioritert. Matprinteren kan lage de mest kulinariske retter av så godty som ingen ting. Praktisk? Absolutt! Realistisk? Nei!
Naturewash av Zhenpeng Li, Kina.En vannfri vaskemaskin, som også kan brukes som en stol. Bare sett deg ned, og kjenn at klærne du har på deg blir rene.
Renew av Louis Filosa, USA. Nok en varian av vaskemaskinen. Renew skanner klesplagget og renser det, alty du trenger å gjøre er å bevege skjorten eller buksen din opp og ned gjennom en åpning i produktet. Dingsen skal være 25 prosent mindre i størrelse enn en vanlig vaskemaskin.
Water Catcher av Penghao Shan, Kina. Nå begynner vi endelig å snakke fantasi. dette produktet er rettet mot å løse den store vannmangelproblematikken. Denne Pokémon-ballen flyr ut i naturen, og samler sammen regndråper før dråpene treffer bakken. Deretter vender ballen tilbake til et fat hvor vannet blir renset, for så og fly til nærmeste vannglass for å fylle det opp med friskt og rent vann.
Bifoliate av Toma Brundzaite, Ungarn. Dobbel oppvaskmaskin som skal spare miljøet med sin ultrasoniske vasketeknologi. Les mer om vaskemaskinen i hovedartikkelen.
Teleport Fridge av Dulyawat Wongnawa, Thailand. Trykk på et par knapper, og få kjøleskapet til å fylle seg selv opp. Sparer tid og miljø, men det spørs om denne dingsel vil gjøre folk slankere, med maten så lett tilgjengelig.
Le Petit Prince av Martin Miklic, Tsjekkia. Finalens siste bidrag er noe for seg selv. En hybrid av en robot og et drivhus, skal gro planter på Mars, slik at mennesker en gang skal kunne kolonisere den røde planeten. Plantene skal spire inne i en glassylinder i roboten, for så å planntes på et optimalt sted på planeten.

Her kan du se finalebidragene i fjorårets konkurranse: