Dette bør du vite om ditt nyoppussete baderom

Dette skal du sitte igjen med når badet er ferdig.

Med et DDV-dokument slipper du å rive hele badet for å finne ut hvorfor det er fukt under flisene. Foto: Antimedia / Skikkeligrørlegger.no
Med et DDV-dokument slipper du å rive hele badet for å finne ut hvorfor det er fukt under flisene. Foto: Antimedia / Skikkeligrørlegger.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lekkasjeskader på baderom er blant de dyreste uhellene du kan oppleve i boligen din. Den dagen du oppdager fukt under flisene eller det lekker vann fra taket i etasjen under, er det ikke sikkert du får fatt i dem som en gang pusset det opp, og det kan fort bli dyrt dersom du må hente inn en rørlegger som må "rive hele badet" for å finne ut hva som er galt.

– Man risikerer å måtte sette i gang en omfattende undersøkelsesprosess om det skulle oppstå skader, bare for i det hele tatt å finne ut hvilket utstyr som er brukt og hvordan det er montert. Det både forsinker og fordyrer reparasjonsjobben, sier rørleggermester og talsmann for skikkelig rørlegger Ben Schreier.

Og rådet er klart: Be om DDV-instruks.

DDV? Se mer i videoen, og les mer lenger ned i artikkelen:

Dette står i DDV-instruksen

Med en DDV-instruks trenger verken du eller rørleggeren å klø deg i hodet. DDV står for dokumentasjon, drift og vedlikehold, der

 • dokumentasjon forteller om hva slags utstyr som er brukt og hvordan dette er montert
 • drift i praksis er en bruksanvisning som forteller hvordan anlegget skal brukes
 • vedlikehold forteller hvordan for eksempel sluk og vannlåser bør rengjøres, og hvor ofte deler bør byttes ut
 • Har du en DDV-instruks kan rørleggeren enkelt bla opp i permen for å se tegninger og bilder på hvordan det ser ut bak fasaden der problemet er lokalisert. Dermed kan han også ta med seg riktig utstyr og deler, og begrense demontering til området det gjelder. Dersom det er noe feil med originaldelene og disse er kjøpt gjennom grossister i Norge, vil en rørlegger raskt kunne få tak i reservedeler.

  Les også: Slik velger du rørlegger

  Som forbruker har du rett til å be rørleggeren din om et DDV-dokument hver gang du kjøper VVS-tjenester.

  – Fordelene ved et DDV-dokument er flere. Først og fremst får du en dokumentasjon på at du har fått levert det du har bestilt. Du får vite hvordan anlegget bør vedlikeholdes. Ved reparasjon eller skade, blir også jobben enklere fordi man har oversikt over produkter og deler som er benyttet, sier Ben Schreier.

  Også når du en gang skal selge boligen, kan en DDV-instruks være god å ha fordi det gir kjøper en trygghet for at badet er utført i samsvar med det som opplyses i prospektet.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!