<strong>NY RADIO:</strong> De mest hørte stasjonene forsvinner fra FM-nettet i løpet av året. Nå står Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold for tur. Foto: Tore Neset
NY RADIO: De mest hørte stasjonene forsvinner fra FM-nettet i løpet av året. Nå står Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold for tur. Foto: Tore Neset Vis mer

De store kanalene forsvinner fra FM

Dette bør du vite om DAB+

Her er svarene på spørsmålene om digitalradio.

Publisert

Den 22. september forsvinner NRK-kanalene fra FM-båndet i Oslo, Akershus, Øsfold og Vestfold. Den 8. desember følger P4 og Radio Norge etter.

Dermed er du prisgitt en eller annen form for digitalradio dersom du ikke nøyer deg med å høre bare lokalradio.

Mange er fortsatt litt usikre på det som skal erstatte den gode, gamle FM-radioen det norske folk har brukt siden 1960-tallet.

Her finner du svarene på noen av de vanligste spørsmålene.

Hva er forskjellen på FM, DAB og DAB+?

Mens FM (frekvensmodulasjon) sender ut analog lyd slik som platespillere, bruker DAB (Digital Audio Broadcasting) digitalteknologi på samme måte som CD, MP3 og musikkstrømming a la Spotify.

Med digital lyd unngår du støy og forvrenging, og susingen på FM kan du dermed vinke farvel til.

<strong>MERKE:</strong> Radioen din vil ikke få inn stort dersom den ikke har denne logoen.
MERKE: Radioen din vil ikke få inn stort dersom den ikke har denne logoen. Vis mer

Som FM overføres signalene via lufta, med et stort antall sendere montert på ulike steder i landet.

DAB finnes i to varianter: DAB og DAB+. «Gammeldags» DAB ble brukt i Norge fra prøvesendingene startet i 1995 fram til januar i år, da samtlige NRK-kanaler flyttet over på DAB+.

På DAB+ er det plass til flere kanaler enn på DAB. Og mens du med gammel-DAB fikk en ubehagelig «boblelyd» når signalet ble for svakt, blir det helt stille på DAB+.

Kan jeg klare meg uten ny radio?

Noen DAB+-radioer kan virke litt kompliserte å bruke, men det finnes også modeller der du bare trenger å forholde deg til programknapper og av/på-knapp.

Det er også andre måter å høre radio på når FM forsvinner. På hjemmebane vil mange klare seg godt med nettradio. Da kan du bruke mobilen via det trådløse nettet hjemme, PC/Mac eller en frittstående radio som har internettforbindelsen innebygd.

Du kan også bruke den gamle FM-radioen din, dersom denne har inngang for andre lydkilder. Det er bare å strekke en passende kabel radioen til mobilen, nettbrettet eller PC-en.

En Bluetooth-høyttaler er også en mulighet.

Det går i tillegg an å koble en FM-sender til DAB+-radio eller mobil og høre radio som før på din gamle FM-radio.

I bilen eller på hytta kan du også bruke mobilnettet istedenfor DAB+-radio. Dette koster litt, avhengig av avtalen du har.

<strong>NULL SIGNAL:</strong> Dersom du aldri har fått inn FM på hytta, kan du regne med å få DAB+ heller. Foto: Erik Johansen/NTB scanpix
NULL SIGNAL: Dersom du aldri har fått inn FM på hytta, kan du regne med å få DAB+ heller. Foto: Erik Johansen/NTB scanpix Vis mer

Får jeg inn DAB-radio på hytta?

Ifølge Radio.no (nettsted som drives av NRK, P4 Gruppen og Bauer Media) har nå NRKs DAB+-kanaler 99,5 prosent dekning, mens reklamekanalene dekker 90 prosent.

Dette gjelder vel å merke befolkning, og ikke geografi. Noen bor dessverre slik til at de ikke får inn DAB+. Dette gjelder også flere hytteområder.

Med FM ble det aldri slik at hver eneste kvadratkilomter i landet hadde dekning. Slik vil det neppe bli med DAB+ heller.

Men klager du, er det ikke umulig at det kan bli satt opp en sender i ditt område. I motsatt fall er alternativene mobil eller Riks-TV, som i tillegg til TV-kanaler også har radio.

På Radio.nos dekningskart kan du sjekke hvordan signalet er i ditt oråde. Og på Finnsenderen.no ser du hvor nærmeste sender er plassert.

<strong>MOBIL MOT DAB+:</strong> Mobilen ble en vinner med knapp margin da vi testet 4G mot DAB+ på en tur over fjellet fra øst til vest. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
MOBIL MOT DAB+: Mobilen ble en vinner med knapp margin da vi testet 4G mot DAB+ på en tur over fjellet fra øst til vest. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer

Hvorfor blir det så stille i bilen?

Folk som kjører i trange daler med få hus opplever ofte at DAB+-signalet forsvinner. Det samme gjelder i mange tunneler.

Da Dinside sammenlignet DAB+-nettet med radio via mobil i mars 2009, ble resultatet 40-45 bortfall for DAB+ og 30-40 for mobil.

På Østlandet var signalet perfekt hele veien både med mobil og DAB+, mens DAB+ falt igjennom da vi kom til fjorder og fjell med tilhørende tunneler på Vestlandet.

Det er Statens Vegvesen som står for utbyggingen av DAB+ i tunellene. De lover at alle riksveitunneler som har nødnett (og som stort sett også har FM-dekning med NRK P1) skal få DAB-dekning.

Så langt har over 320 tunneler fått sendere. I alle nye vegtunneler over 500 meter som bygges nå får DAB+.

Men selv når alt er ferdig utbygd, vil mellom 80 og 90 tunneler med en lengde på over 500 meter fortsatt ikke ha DAB+-dekning.

<strong>LYDTEST:</strong> mange av DAB+-stasjonene lider under for kraftig datareduksjon. Foto: Håvard Holmedal, Stereo+
LYDTEST: mange av DAB+-stasjonene lider under for kraftig datareduksjon. Foto: Håvard Holmedal, Stereo+ Vis mer

Er lyden bra nok?

NRK opplyser at det er nøyaktig samme (digitale) signal som går ut på FM som på DAB+, så rent lydmessig burde det ikke være forskjell her bortsett fra at DAB+ i motsetning til FM er støyfri.

I forhold til FM under ideelle forhold faller DAB+ likevel igjennom. Dette fordi NRK og de andre har prioritert å få plass til flest mulig kanaler.

Dermed må de bruke teknologi som tar vekk en god del lydinformasjon. Dette kan få musikken til å høres sammenklemt ut, uten samme spenst og kraft som for eksempel på CD.

Vår samarbeidspartner Stereo+ testet i fjor lydkvaliteten på DAB+. Konklusjonen ble at DAB+ ikke dekker behovet for de som er spesielt opptatt av lydkvalitet, men at det fungerer på det utstyret folk flest har.

<strong>LITE DAB:</strong> Tyskerne har et forholdsvis godt utbygd DAB-nett, men både bilister og bilbransje viser beskjeden inteesse. Foto: Anweber/Shutterstock/NTB scanpix
LITE DAB: Tyskerne har et forholdsvis godt utbygd DAB-nett, men både bilister og bilbransje viser beskjeden inteesse. Foto: Anweber/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Er Norge alene om DAB?

DAB og DAB+ har nok ikke blitt den suksessen den europeiske kringkastingsunionen EBU så for seg da de planla det nye digitalradiosystemet allerede på 1980-tallet.

Men helt tørt er det likevel ikke. Vårt naboland Danmark har godt utbygd DAB-nett. Det samme har Storbitiannia og Sveits.

I de øvrige europeiske landene synes interessen å være heller laber. I Tyskland blir ifølge DAB-interesseorganisasjonen WorldDAB bare 21 prosent av nye biler levert med DAB/DAB+. Til sammenligning blir 98 prosent av norske biler levert med denne typen radio.

Det er så langt bare Norge som har vedtatt å fase ut FM-nettet. Sveits planlegger å gjøre det samme en gang mellom 2020 og 2024, mens Danmark (som Norge) venter til lytterandelen på digitalradio (nettradio + DAB) overstiger 50 prosent.

Utenfor Europa er Australia det eneste landet der DAB/DAB+ er i ordinært bruk. Store land som Kina og Indonesia har fortsatt bare prøvesendinger.

I USA har man i stedet valgt å digitalisere FM-nettet med HD Radio.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer