Dette bør du vite når du leier bolig

Når har for eksempel utleier lov til å si opp leieavtalen din?

<b> VIKTIG: </b> Når du leier bolig er det viktig at du passer på at depositumskontoen står i ditt navn, ikke bare i utleiers navn. Foto: COLOURBOX
VIKTIG: Når du leier bolig er det viktig at du passer på at depositumskontoen står i ditt navn, ikke bare i utleiers navn. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan være vanskelig å holde oversikt over alle regler man må følge, og rettigheter man har, når man leier bolig.

Derfor har vi med hjelp fra Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, laget en oversikt over de vanligste spørsmålene som er knyttet til leie av bolig.

LES OGSÅ: - Luft godt første året i ny bolig

1. Oppsigelsestid

Hvis du har en tidsbestemt kontrakt, er det ingen oppsigelsestid. Da er det rett og slett sluttdatoen som avgjør hvor lenge du har boligen.

Dette er det lurt å tenke på hvis du er i en livssituasjon som gjør at du kan flytte på deg. Søker du på studier eller jobb i en annen by, er det synd å måtte betale leie i flere måneder etter at du flyttet ut.

Det aller viktigste du gjør når du skal leie, skjer før du flytter inn: Du må tegne kontrakt med utleier. Du finner et forslag til husleiekontrakt ved å følge denne linken.

Har du en kontrakt som ikke definerer hvor lenge du skal leie boligen, kan du og huseier avtale hvor lang oppsigelsestiden skal være. Den er på tre måneder hvis dere ikke har avtalt noe.

Oppsigelsestiden begynner den første dagen i måneden etter at du har sagt opp.


LES OGSÅ: Er du plaget med støy fra naboene?

2. Misnøye med boligen

Noen ganger oppdager leietageren skader eller slitasje i boligen etter innflytting.

Du kan klage hvis boligen ikke er som avtalt, eller ikke tåler vanlig bruk. Eller hvis utleier har latt være å fortelle deg noe viktig, eller gitt feil informasjon.

Du kan også klage hvis ikke utleieren sørger for ro, orden og vedlikehold.

LES OGSÅ: Lurer du på hva boligen du vil kjøpe er verdt?

3. Oppussing

Mange liker å freshe opp leiligheten og sette sitt eget preg på den før de flytter inn. Når du ikke eier leiligheten selv, men leier den, bør du imidlertid spørre utleier før du tar sparkelen fatt.

Hvis ikke noe annet er avtalt, plikter du å vedlikeholde dørlåser, kraner, vannklosetter, elektriske kontakter og brytere, varmtvannsbeholdere og inventar og utstyr i husrommet som ikke er en del av den faste eiendommen.

Du må også foreta nødvendig funksjonskontroll, rengjøring, batteriskift, testing og lignende av røykvarsler og brannslukningsutstyr. Ifølge Forbrukerrådet er det imidlertid ordinært vedlikehold det er snakk om. Boligen skal altså leveres tilbake i samme stand som den ble overtatt, med unntak for vanlig slitasje.

Er det derimot nødvendig å bytte ut inventar vil det være utleiers ansvar.

Ønsker du mer informasjon om oppussing av en bolig som du leier, kan du følge denne linken.

 HOLD DIALOG:  Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, råder leietakere om å hele tiden prate med utleier om endringer den ønsker å gjennomføre i boligen. Foto: FORBRUKERRÅDET
HOLD DIALOG: Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, råder leietakere om å hele tiden prate med utleier om endringer den ønsker å gjennomføre i boligen. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


LES OGSÅ: Svindlet for 38.000 ved leie av feriebolig

4. Endringer i leieprisen

Utleier kan kun kreve husleieøkning i samsvar med konsumprisindeksen en gang i året. Dette kan kun skje dersom utleier har gitt minst én måneds skriftlig varsel.

 Heve leien? Utleier kan kun kreve husleieøkning i samsvar med konsumprisindeksen en gang i året. Foto: NTB SCANPIX
Heve leien? Utleier kan kun kreve husleieøkning i samsvar med konsumprisindeksen en gang i året. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Har leieforholdet vart i minst to og et halvt år, kan utleier kreve at leien blir tilpasset gjengs leie. Det vil si en pris som er vanlig for den type bolig i det området den ligger.

Endringen i husleien kan tidligst skje seks måneder etter at utleier har sendt skriftlig krav. Skulle gjengs leie være lavere enn husleien leieren betaler, kan du på samme vilkår kreve husleien satt ned til gjengs leie.

LES OGSÅ: Nå slipper du å gå i banken for å opprette depositumskonto

5. Depositum

Det er viktig å ha pengene på en depositumskonto i leietagerens navn. Det er ulovlig å bruke en vanlig konto i utleiers navn, og det kan gi en vanskelig situasjon hvis dere blir uenige om noe ved utflytting.

Hvis det var forrige leietager som knuste flisene på badet, kan huseieren faktisk bare ta pengene. Har du en depositumkonto, sørger det for en ryddig prosess.

Det er vanlig med et depositum som tilsvarer inntil tre måneders leie. Husleieloven setter dog en grense oppad på at depositumet ikke kan være større enn seks måneders leie. Loven bestemmer også at det er utleier som skal betale for opprettelse av depositumskontoen.

Det er også viktig å huske på at det er leietaker som har krav på rentene fra depositumet. Som Dinside har skrevet om før, er det ikke alltid like lett å få tak i disse pengene.

LES OGSÅ: – Banken rotet bort depositumet!