Dette bør du vite før du kjøper terrassevarmer

Kortbølge, mellombølge eller langbølge: Hva passer best på din terrasse?

En terrassevarmer er grei å ha når kveldene er kalde. Men vet du forskjellen på mellombølge- og kortbølgevarmer? Foto: Produsenten
En terrassevarmer er grei å ha når kveldene er kalde. Men vet du forskjellen på mellombølge- og kortbølgevarmer? Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren har kanskje ikke levert så mye sol og varme som vi skulle ønske.

LES OGSÅ:

Mange tyr derfor til terrassevarmere for å tilføre de ekstra gradene som trengs for å gjøre det komfortabelt.

Forbrukerrådet har nå publisert en kjøpeguide for dem som vurderer å gå til anskaffelse av terrassevarmere, og selv om de ikke konkluderer bastant er det flere gode råd å få.

Kanskje kan dette hindre deg i å gjøre et realt bomkjøp?

Forbrukerrådet har sett på de tre forskjellige variantene av elektriske terrassevarmere og hvilke fordeler og ulemper som følger med. I denne omgang er gassdrevne terrassevarmere holdt utenfor.

– Sluker strøm

Kortbølgevarmere er varianten som vanligvis er dyrest, fra 400 kroner og opptil 2.000 kroner. Forbrukerrådet påpeker at denne varianten kan være problematisk i forbindelse med strøm.

– Kortbølgevarmere har en lei tendens til å sluke en masse strøm før wolfram-tråden blir varm. Wolfram-tråden blir riktignok varm i løpet av et brøkdels sekund. Resultatet kan likevel bli at sikringen går, til tross for at strømkursen er dimensjonert for langt høyere belastning enn varmerens nominelle effekt (mengden strøm varmeren trekker ved normal bruk - red.anm.), skriver de.

Les også: Oppvarmingsfeilen nesten alle gjør

Kortbølgevarmere produserer også mer lys enn mellombølgevarmere, noen ganger så mye lys at det oppleves som ubehagelig å se på dem.

Samtidig er dette terrassevarmeren som blir raskest varm og som gir mest opplevd varme.

Lever lengst

Er levetiden på terrassevarmeren viktig for deg bør du vurdere en mellombølgevarmer. En god mellombølgevarmer vil kunne ha en levetid på mellom 6.000 og 12.000 timer (250 til 500 døgn).

Til sammenligning vil en god kortbølgevarmer med halogengass kunne ha en levetid på 5.000 timer (drøye 200 døgn).

Les også: Dette må du ikke gjøre når du skifter halogenpære

Det er imidlertid langbølgevarmere som lever lengst, og betydelig lengre enn mellombølge- og kortbølgevarmere. Forbrukerrådet skriver imidlertid at langbølgevarmere passer best til innendørsbruk, og at de derfor ikke er like relevante som terrassevarmere.

Hele artikkelen fra Forbrukerrådet finner du her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!