Dette bør du sjekke

Listen er lang som et vondt år, men like fullt er det viktig at du går gjennom alle punktene før du kjøper en bolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du kjøper en bolig, vil kravene til hva du bør sjekke være forskjellige avhengig av om det er snakk om enebolig eller leilighet.

- Kjøper du en enhet i et sameie eller borettslag, er du bare forpliktet til å sjekke de innvendige tingene. Men kjøper du enebolig, må du sjekke både utvendige og innvendige ting, sier fagkoordinator i Norges Takseringsforbund, Ivar Spolen Nilsen.

Vær nøye

Nilsen understreker at det er svært viktig å gå nøye gjennom tilstandsrapporten dersom en slik foreligger. Det er nemlig ikke mulig å klage på ting som står i rapporten i ettertid.

- Selger er ikke forpliktet til å få utarbeidet en slik rapport. Men derfor er det likevel ikke noe i veien for at du som kjøper ber om at det blir utarbeidet en tilstandsrapport, sier fagkoordinatoren.

I tvilstilfeller anbefaler Ivar Spolen Nilsen kjøperen å ta med en takstmann.

- Det vil koste rundt 1.000-1.500 kroner for to timers befaring, men det kan i siste ende vise seg å være penger som er gitt godt ut, sier han.

Utvendig sjekkliste

Listen er utarbeidet på grunnlag av informasjon fra fagkoordinator Ivar Spolen Nilsen i Norges Takseringsforbund og tidligere artikler på DinSide.

- Vær oppmerksom på at man bare krever at kjøper foretar en visuell besiktigelse. Man krever altså ikke at han foretar inngrep i selve bygget, sier Nilsen.

Treverket på de nedre delene av huset bør ha en avstand fra bakken på minimum 30 centimeter. Ellers vil det bli utsatt for for mye fukt.

Gesimsen Kontroller at det er luftekanaler mellom taket og de loddrette veggene på utsiden av huset. Loftsdelen må luftes, utansett om den fungerer som boenhet eller råloft.

Panel ved vinduer Sjekk at panelet ved overgang mellom panel og vinduer/dører er i god stand.

Terrasser Sjekk at det også er en luftåpning mellom treverket på terrassen og bakkenivået.

Trepanel Se gjennom alt trepanel, men vær oppmerksom på at råttent panel kan være overmalt, og dermed se friskt ut.

- En ting man bør være oppmerksom på når man kjøper en bruktbolig, er at man ikke kan forvente at alt er som nytt. Men man bør se etter ting som man kan være nervøs for kan utvikle seg til større problemer på sikt. Er man i tvil, bør man påpeke feilene og få en forklaring på hva som er galt, sier Nilsen.

Innvendig sjekkliste

Avtrekk i våtrom Alle våtrom skal ha naturlig avtrekk gjennom tak. Det kan gis dispensasjon for mekanisk avtrekk gjennom veggen. Definisjon på våtrom er bad, toalett, vaskerom og kjøkken.

Gulv og vegger i våtrom Fungerer slukene etter hensikten? Det må være sluk i baderom, men det er ikke nødvendig i vaskerom, kjøkken og på toaletter (uten bad).

Fuktighet Er det skummel fuktighet på badet, spesielt rundt lufteventilene? Man må selvsagt regne med at det vil være noe fuktighet i gulvet på badet i et gammelt hus.

Fuktighet inn i andre rom Se etter om fuktighet fra våtrom har trukket inn i andre tilstøtende rom. Åpen også skap som vender inn mot våtrom.

Kjellerrom Gå ned i kjellerrom og se etter eventuelle fuktproblemer. Ofte vil fukt i et hus starte i kjelleren.

Diverse Åpen skapdører, sjekk at låsene på ytterdørene fungerer, se etter knuste vinduer og kjenn etter om det lukter friskt i huset. Sjekk at dører og vinduer åpner uten problemer, og ta også en titt inn i sikringsskapet.

- Ta deg rett og slett en tur rundt i huset, og lat som om at du bor der, sier Nilsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!