<strong><b>MODEN FOR UTSKIFTING:</strong></b> På gasslangen din vil du finne et tall som dette. Denne slangen ble kjøpt våren 2010, men er produsert i fjerde kvartal 2009. Den er med andre ord trolig moden for utskifting. Foto: KRISTIN SØRDAL
MODEN FOR UTSKIFTING: På gasslangen din vil du finne et tall som dette. Denne slangen ble kjøpt våren 2010, men er produsert i fjerde kvartal 2009. Den er med andre ord trolig moden for utskifting. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Dette bør du sjekke på gassgrillen

Du bør sjekke slangen opptil annenhvert år, men her er det veldig mange som slurver.

Publisert
Sist oppdatert

Det er tid for grill, og om du ennå ikke har gjort det, bør du ta en grundig sjekk av gasslange og koblinger. Dette er vi nemlig alt for sløve med:

Ifølge en undersøkelse YouGov har gjort for forsikringsselskapet If, har 37 prosent av alle som har gassgrill aldri skiftet slange på grillen.

Ifølge en tidligere uhøytidelig leserundersøkelse på Dinside, har 52 prosent av Dinside-leserne aldri byttet eller sjekket slange eller annet gassutstyr til grillen.

Sola gjør slangen dårligere

Gasslangen er «ferskvare» og blir tørr og morken etter en tids bruk. Hvis slangen sprekker, lekker gassen ut og kan gi eksplosjonsfare.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) råder alle til å sjekke gasslangen for lekkasjer jevnlig, og til å bytte dem etter fra to til fem år.

Fire av ti gassgriller er over tre år gamle. På bare halvparten av disse er slangen skiftet, viser undersøkelsen fra YouGov for If.

Har du grillen stående ute, hvor den er utsatt for direkte sollys, vær og vind, er den ekstra utsatt for slitasje. Også temperatursvingninger er noe som påvirker hvor lenge en slange holder - så har du grillen stående ute eller på frostutsatte områder vinderstid, bør du også ta en ekstra nøye titt nå.

Faren er selvsagt at hull i slangen kan føre til lekkasje av propangass, som igjen kan føre til brann i og rundt grillen.

Les også: Sjekk datostemplingen på gasslangen

Har du sett datostemplingen?

Dersom du ikke helt husker når du kjøpte grillen eller når du eventuelt byttet gasslangen, kan du ta en kikk på datostemplingen.

Alle gasslanger skal nemlig være merket med produksjonsår, så du vet nøyaktig hvor gammel den er.

Datostemplingen er imidlertid ingen garanti for at slangen er intakt: Du må likevel kontrollere slangen for sprekker og hull.

<strong><b>MODEN FOR UTSKIFTING:</strong></b> På gasslangen din vil du finne et tall som dette. Denne slangen ble kjøpt våren 2010, men er produsert i fjerde kvartal 2009. Den er med andre ord trolig moden for utskifting. Foto: KRISTIN SØRDAL
MODEN FOR UTSKIFTING: På gasslangen din vil du finne et tall som dette. Denne slangen ble kjøpt våren 2010, men er produsert i fjerde kvartal 2009. Den er med andre ord trolig moden for utskifting. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Ta bobletesten!

Du kan enkelt avsløre sprekker og hull i slangen ved å ta bobletesten:

Til dette trenger du oppvaskmiddel og vann, blandet ut i forholdet 2:1.

Lag en tykk såpevannsblanding som du smører på slangen og begge koblingspunkter. Så åpner du for gasstilførselen for å lage trykk inni slangen. Dersom den ikke er helt tett, vil du se bobler.

Du bør også bøye på slangen og se etter sprekker.

Finner du synlige sprekker eller det bobler etter bobletesten, bør du bytte slangen.

<strong><b>TA BOBLETESTEN:</strong></b> Såpevann på slangen vil avsløre lekkasjer slik. Foto: NEWSWIRE
TA BOBLETESTEN: Såpevann på slangen vil avsløre lekkasjer slik. Foto: NEWSWIRE Vis mer


Les også: Slik tar du såpebobletesten

Slik bytter du

Du kan bytte kun slangen eller slangen inkludert regulator. Det enkleste er selvsagt å kjøpe et nytt sett med slange og regulator inkludert, men dette koster også mer.

Gasslangen skal ikke være lenger enn 1,5 meter, og du kan få en reserveslange for rundt 40 kroner. Komplett sett med slange og regulator koster rundt 400 kroner.

Det er mer jobb med å bytte kun slangen, men det er ganske enkelt:

 • Forsikre deg om at gassen er skrudd av.
 • Løsne de gamle slangeklemmene.
 • Smør litt flytende såpe, for eksempel Zalo, på festepunktene - da blir det lettere å få dyttet den nye slangen på plass over festepunktene.
 • Skru til slangeklemmene, men ikke for hardt; da kan slangen sprekke.
 • Gjør en lekkasjetest rundt festepunktene før du åpner for gassen. Følg oppskriften for bobletesten som beskrevet ovenfor.
 • Grill i vei
 • <strong><b>BILLIGST Å BYTTE SLANGEN:</strong></b> Det er billigere å bytte kun slangen. Da må du løsne festeklemmene - og ta lekkasjetest etter bytte. Foto: KAROLINE BRUBÆK
  BILLIGST Å BYTTE SLANGEN: Det er billigere å bytte kun slangen. Da må du løsne festeklemmene - og ta lekkasjetest etter bytte. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer


  Denne artikkelen ble første gang publisert 14. mai 2015.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer