Dette bør du gjøre med buksebretten

Slik kan du minske slitasjen fra buksebretten på buksa di.

<B>BUKSEBRETT?</b> Brett den ut før vask, og flytt plass på bretten, er ekspertrådene for å forhindre misfarging og slitasje. Foto: KRISTIN SØRDAL
BUKSEBRETT? Brett den ut før vask, og flytt plass på bretten, er ekspertrådene for å forhindre misfarging og slitasje. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange som har brett på buksa i disse dager. Men buksa di vil også bli påvirket av en mer eller mindre permanent brett.

Akkurat hvor stor påvirkning en brett kan ha på klærne dine, om det er på buksa eller på andre plagg, vil også avhenge av hvilken type tekstil det er.

Her kan du se hva brett på klærne kan gjøre med klærne dine - og hva du kan gjøre for at skaden ikke skal bli så stor.

LES OGSÅ: Nupper på klærne? Se hvordan du fikser det

Brett ut bretten før vask

Kirsi Laitala, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), forteller til Dinside at en brett nederst på beina på olabukser er mer utsatt for slitasje enn for eksempel en brett i dressbuksa eller andre plagg.

- Det hjelper å brette den ut før vask, og også å skifte plass på bretten, sier Laitala til Dinside.

Hun bemerker imidlertid at dersom buksene er for lange, vil de også være utsatt for slitasje nederst.

Flere områder på bukser som også er utsatt for slitasje, er ifølge Laitala for eksempel baken og mellom lårene.

LES OGSÅ: De billigste dongeribuksene er de beste

Forskjell på ulike stoffer

Laitala ved SIFO forteller også at det er ulike måter å lage permanent brett i et plagg på, som for eksempel en brett i en dressbukse eller brett på andre plagg.

Avhengig av hvilket materiale det er snakk om, er det forskjellige måter å gå frem for å få en brett som holder seg.

- De syntetiske fibrene er termoplastiske, det vil si de er formbare under påvirkning av varme. Ull kan gis permanente folder ved behandling med kjemikalier, trykk og damp. Sellulose-baserte fiber, så som bomull , trenger kjemikalier til for å få til permanent press, som kunstharpiks, forteller Laitala.

Slitasje og misfarging

Hun understreker at permanent press ikke nødvendigvis skader plagg - dersom det er gjort riktig:

- Ull og syntetiske fibrene er formbare når de er i riktig temperatur og fuktighet - og former seg på den formen de blir presset til, sier Laitala.

Men en brett vil gjøre at plagget blir mer utsatt - både for slitasje og misfarging.

- Selvfølgelig er jo de fibrene brettet og noe mer utsatt for slitasje enn resten av plagget. Det er også noe mer trykk der som kan gjøre at fargingen kan bli ujevn eller at fargen blir noe mer slitt i de områdene, i bruk. Men som regel er dette ikke noe stor problem i bruk, hevder hun.