Flom og styrtregn:

Dette bør du gjøre før regnet kommer

Varsler styrtregn: Se hvor det antakelig kommer mest nedbør, og hvordan du forbereder deg før de store nedbørsmengdene.

STYRTREGN: Styrtregn kan føre til mye overflatevann, og i verste fall oversvømme kjelleren din. Les hva du bør gjøre før regnet kommer. Foto: NTB Scanpix
STYRTREGN: Styrtregn kan føre til mye overflatevann, og i verste fall oversvømme kjelleren din. Les hva du bør gjøre før regnet kommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tirsdag er det meldt store mengder regn mange steder i landet. Meteorologisk institutt advarer om styrtregn i Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo.

Yr.no er det utstedt gult farevarsel for styrtregn for tirsdag ettermiddag til kveld. Gult farenivå er det laveste av de tre farenivåene.

- Fra tirsdag ettermiddag til kveld ventes kraftige regnbyger i ditt område. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt, skriver Yr i sitt farevarsel.

De anbefaler folk om å holde seg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet.

LYN OG TORDEN: Det var store problemer i togtrafikken som følge av tordenværet natt til 29. august. Denne videoen er fra Rælingen i Akershus. Ifølge Meteorologisk institutt var det over 18.000 lyn denne natten. Vis mer

- Følg med på værradar. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales slik at vannet kan renne unna. Tilpass farten og kjør etter forholdene. Unngå å være på det høyeste punktet, og ikke opphold deg i nærheten av enkeltstående trær, tårn eller master, skriver de videre.

Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, og fare for jord- og flomskred der regnbygene treffer.

Det kan bli hagl, lyn og torden, og kraftige vindkast.

Ifølge farevarselet, skal faren øke fra tirsdag kl 12 - og være over kl 21.

Her er noen grep det kan være lurt å ta før nedbøren kommer:

Sørg for frie vannveier

Det kan ofte være vanskelig å si nøyaktig hvor og hvordan en regnbyge vil treffe.

Vil du vite om - eller når - bygene eventuelt kommer til deg, kan du følge med på uværets bevegelser på værradaren som ligger på varsom.no, der du kan følge oppdaterte prognoser - og ha bedre forutsetninger for å vite om ditt hjemområde er utsatt.

Det kan komme mye vann lokalt - som kan gjøre skade på boligen.

Du anbefales derfor å sørge for frie vannveier lokalt, ved å holde sluk, stikkrenner og kummer åpne.

Vann i kjelleren

Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB, har tidligere advart mot kostbare skader som følge av ekstremregn og store nedbørsmengder.

Ifølge Dalsbø, er det først og fremst er kjellere som er utsatt når det kommer overvann.

- Det beste rådet er å flytte verdifulle gjenstander ut derfra eller i sikkerhet, sier han, og legger til at rådet gjelder ikke minst de som har fått kjelleren fylt opp med flomvann før.

- Denne type vannskader har en tendens til å gjenta seg, siden avløpsanlegget er det samme og eiendommen ligger like utsatt til som før, påpeker han.

Er du forsikret?

Skulle du være så uheldig å få skader på boligen på grunn av flom, er alle bygninger og løsøre som er forsikret mot brannskader, automatisk også forsikret mot naturskader, ifølge DNB.

Samtidig plikter du å avverge eller begrense skader.

Norsk naturskadepool skriver på sine nettsider at en naturskade i lovens forstand er skade på ting som direkte skyldes skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd.

De skriver vider at forsikringsavtaleloven forplikter den enkelte skadelidte til å redusere skadene i forbindelse med en forsikringsskade, innenfor rimelige grenser og muligheter. Dette er også i egen interesse, fordi økonomisk erstatning ikke kan bøte tapet av affeksjonsverdier og unike gjenstander.

Vær obs på at dersom det er forbundet med risiko å oppholde seg på skadestedet, eller hvis den lokale redningssentralen evakuerer skadeområdet, opphører denne plikten.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!