Ny avhendingslov

Dette betyr ny bruktboliglov for deg

Det er slutt på å selge boliger «som den er», og boligkjøpere kan ikke lenger kreve erstatning for det som er beskrevet i prospekt og tilstandsrapport.

OPPDATERT: Stortinget har vedtatt en modernisering av loven som regulerer markedet for bruktbolig. Dette vil føre til et mer opplyst boligmarked, som vil komme både kjøper og selger til gode, mener Forbrukerrådet. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix.
OPPDATERT: Stortinget har vedtatt en modernisering av loven som regulerer markedet for bruktbolig. Dette vil føre til et mer opplyst boligmarked, som vil komme både kjøper og selger til gode, mener Forbrukerrådet. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før helgen vedtok Stortinget endringer i avhendingsloven, som regulerer kjøp og salg av bolig. Endringene gjør at det blir en lavere terskel for å kreve erstatning ved boligkjøp, og gir boligselgere større ansvar.

- Dette er en etterlengtet forbrukerseier, som mange skal ha æren for. Helt siden begynnelsen av 2000-tallet har vi vært pådriver for dette, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Selve nøkkelen til et mindre konfliktfylt boligmarked, er at det ikke lenger vil tjene noen å holde tilbake informasjon om boligen. I dag kan selger tjene på å legge fram så lite informasjon som mulig, ifølge Blyverket.

Moderniseringen av lovverket vil føre til et mer balansert boligmarked, og gi trygghet til forbrukere på begge sider av bordet om at mange feil er avdekket før salg.

Dette er nytt i loven

Så, hvilke konkrete endringer er vedtatt i avhendingsloven, og hva betyr de for deg som boligkjøper eller -selger? Her er noen viktige punkter:

  • For det første forbyr den nye loven at bruktboliger selges med forbeholdet «som den er», men stiller heller krav til takstmennenes kompetanse og utforming av tilstandsrapporten.
  • Den nye loven strammer inn boligkjøperens undersøkelsesplikt.
  • Lovendringen gjør også at kjøper kan kreve erstatning for en mangel om den overstiger 10.000 kroner.

Begge parter i boligsalget får altså et viktig ansvar fremover. På den ene siden vil selgere få en opplysningsplikt, men i tillegg god hjelp av autoriserte og kompetente takstmenn til å avdekke feil i en offentlig regulert tilstandsrapport.

Det vil fortsatt være mulig å forsikre seg mot ansvaret gjennom en boligselgerforsikring, som i dag, påpeker Forbrukerrådet.

På den andre siden får kjøper ansvar for å sette seg inn i all informasjon om boligen og kan ikke klage på feil som vedkommende kunne forvente eller som er opplyst om i salgspapirene, inkludert tilstandsrapporten.

- Krever stort kompetanseløft

Administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener det er mye bra i den nye avhendingsloven, men han er samtidig bekymret for konsekvensene av den lave egenandelen for kjøper.

- Kravene til takstmenn og tilstandsrapporter skjerpes kraftig. Når vesentlighetsterskelen fjernes, får selgere økt ansvar og blir mer avhengig av gode tilstandsrapporter, sier Geving i en pressemelding.

Kjøpere får en strengere undersøkelsesplikt, og det er klargjort at kjøpere ikke kan legge fram mangelskrav om feil som de kan forvente av boligens alder, byggemåte og synlige tilstand, legger han til.

- Når loven nå er vedtatt, må alle ansvarlige aktører bidra med grundige forberedelser fram til loven iverksettes: Takstmennene må gjennomføre et stort kompetansløft, og eiendomsmeglerne må ta ansvar for å rådgi selgere og kjøpere om nye regler og ny praksis, noe NEF også skal ta aktivt del i.

Det er ventet at den nye avhendingsloven trer i kraft tidligst sommeren 2020.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!