Det umoderne er in

Kombiner det gamle med det nye, og du er sikret et trendy hjem. Det mener professor i møbeldesign, Svein Gusrud.

Svein Gusrud er professor i møbeldesign. Han fraråder deg fra å kopiere for mye fra interiørmagasinene. Foto: Per Ervland
Svein Gusrud er professor i møbeldesign. Han fraråder deg fra å kopiere for mye fra interiørmagasinene. Foto: Per ErvlandVis mer

Interiørmoten er som all annen mote i konstant bevegelse. Og du tar feil hvis du trodde du måtte løpe ned Ikea annet hvert år for å holde takt med det siste motebildet. Det hevder professor i møbeldesign, Svein Gusrud.

DinSide treffer Gusrud på en utstilling på Ikea Slependen i dag. Temaet for kolleksjonen er den nye serien av PS-produkter.

Les mer om den og fortell hva du synes her.

2009 er finanskriseåret der mange møbelfabrikanter opplever å måtte stenge dørene. Hvordan skal vi innrede trendy i dag, uten at det blir for kostbart?

- Hvis vi skal oppsummere dagens trender, må det være at det ikke lenger finnes en spesiell trend eller stil. I stedet fokuseres det på mangfoldet og variasjonen av stilarter, forteller Gusrud til DinSide.

Gusruds eksperttips er derfor å ikke følge trendene. Først da er du moderne. Han er skeptisk til de som kopierer romløsninger helt blindt, slik de er utstilt på for eksempel Ikea.

- Trendene skifter så fort. Hvis du ønsker å innrede moderne, bør du innrede umoderne! Det umoderne er helt fri for sensasjoner. Og det er det som varer.

Men hvordan finne fram til det umoderne i dag, hvor langt tilbake må vi?

- Vi snakker om gjenstander helt tilbake til 50 – og 70-tallet. Gjerne ting som du arvet, antikvariske gjenstander. Innenfor denne perioden var det danskene som ledet an innen designet, gjerne omtalt som danish modern.

- Interiøret innenfor denne perioden kjennetegnes av en slags kjørlig formalisme (70-80-tallet). Bang & Olufsen sine TVer og stålmøbler er gode eksempler fra denne tiden.

Gusrud påpeker dessuten at den skandinaviske tradisjonen alltid har hatt en varm tilnærming til funksjonalisme.

- Produktene har gjerne vært demokratiske, det ser vi på utstillingen av den nye PS-serien i dag. De kjennetegnes ved å være både nøkterne og billige. Dette er produkter alle har råd til.

Les om den nye PS-serien:
Nært, varmt og uintellektuelt fra Ikea