Det tar 40 år å lage en vinkork

Og så går den rett i søpla.

<b>VINKORKEN:</b> Korken utvinnes fra kork-treet, og det tar 40 år før korken på treet er klar til å brukes i vinkorkproduksjon. Foto: Colourbox.com
VINKORKEN: Korken utvinnes fra kork-treet, og det tar 40 år før korken på treet er klar til å brukes i vinkorkproduksjon. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om skrukorken er mer og mer på vei inn, holder den ekte korken stand - spesielt hos de mer konservative vinhusene. Hvert år produseres det faktisk hele 17 milliarder vinkorker til vinindustrien.

– Skrukork er på vei inn. Det er spesielt blant de rimeligere vinene det har blitt vanligere med skrukork. Markedet for dyrere viner virker fortsatt mer konservativt, men selv blant dyrere viner dukker det oftere opp vin med skrukork. Vinland som Australia og New Zealand har vært tidligere ute med skrukork enn mange av de tradisjonelle europeiske vinlandene, forteller Anders Roås Stueland, varefaglig rådgiver i AS Vinmonopolet.

Du kan få levert vinen på døra. Ja, om du bor på riktig adresse, altså ...

Plastkork er et annet alternativ til naturkorken, og det er rundt 50 produsenter av dette i dag. Plastkorken likner naturkorken i utseende, og for mange er den nettopp derfor lettere å "svelge". Ifølge Apéritif er det gjort forsøk på plastkorker vs. naturkork, som viser at dette fungerer like bra - på viner som er ment for konsum innen to år.

Korkeik

Korken utvinnes av barken på korkeik, som er en mellomstor, eviggrønn art i eikeslekten. Ifølge det portugisiske selskapet Corticeira Amorim, som er det ledende korkproduksjonsselskapet i verden, tar det cirka 40 år før treet begynner å produsere kork av den kvaliteten som kreves for vinkorker.

Høstingen av kork skader ikke treet, og det gror til et nytt lag med kork etter at man høster et lag med kork. Korkeiken kan bli mer enn 200 år.

Her kan du se et par film er om korkproduksjon, blant annet fra Amorim, og laget av WWF (World Wildlife Foundation). WWF oppfordrer forbrukere til å velge viner med kork-topp, for å opprettholde den verdifulle korkskogen og korkproduksjonen:Lettere å måle kvaliteten

Det tar minst 40 år å dyrke frem den gode gamle vinkorken. Vitenskapsmenn fra SINTEF i Trondheim har vært med på å lage et digitalisert instrument som gjør det lettere å måle kvaliteten på korken. Utfordringen med korkproduksjon har vært å måle kvaliteten på korken og vite når den er klar for innhøsting.

– Vår del av prosjektet var å utvikle deler av instrumenteringen. Prosjektet endte opp i oppretting av et firma (www.COVELESS.com) i Spania som overtok produksjonsrettighetene og produserte de første instrumentene, forteller senior forsker Geir Mathisen ved SINTEF Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT), Anvendt kybernetikk, til DinSide.

I videoen nedenfor kan du se hvordan instrumentet virker. I stedet for en omstendelig prosess hvor man ødelegger mye av korken ved testingen, holder det å stikke en nål inn i korkbarken - og man får svar på om korken er ferdig til å høstes, i løpet av ett minutt.


Du kan se mer informasjon om produket på nettsidene til coveless.com

Korkfeil - også med skrukork

I gjennomsnitt finner vi vinfeil i hver 20. flaske, ifølge Vinmonopolet. De to vanligste feilene er det vi kaller korkfeil og oksidert vin.

Også vin med skrukork kan ha korkfeil! Dette kan vinen ha fra fatlagring eller dårlig hygiene i vinkjelleren.

Skrukorken kan brukes på all slags vin, men du skal være oppmerksom på at de ulike korkvariantene medfører ulike lagringsmåter.

– Skrukork kan brukes til all slags vin, også de som er ment for lagring. Vin med skrukork bør stå oppreist ved lang lagring, men er like utsatt for lys og varme som vin med naturkork, sier Anders Roås Stueland i Vinmonopolet til DinSide.

Vinmonopolet har ikke tall på hvor vanlig det er med kork i vinen, men de får cirka en promille i retur på grunn av reklamasjoner.

– Om lag en promille av all den svakvin vi selger kommer i retur i form av reklamasjoner. Det dreier seg om rundt 60.000 kundereklamasjoner i året, der svakvin står for brorparten, sier Stueland.

Dersom du har fått et produkt som du mener ikke er bra, kan du returnere det til Vinmonopolet. Husk da å ta med produktet i originalemballasjen når du skal reklamere.

Hvordan har dette skjedd? Du tror det nesten ikke, selv når du får se det. Slik åpner de flaskene hos vinekspertisen i Rioja. (Men ikke prøv dette hjemme ...)  Foto: Fred Magne Skillebæk
Hvordan har dette skjedd? Du tror det nesten ikke, selv når du får se det. Slik åpner de flaskene hos vinekspertisen i Rioja. (Men ikke prøv dette hjemme ...) Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer


– Vi ønsker å hjelpe kunden i størst mulig grad. De fleste som kommer med en reklamasjon på en vare kjøpt hos oss vil derfor enten få en ny vare eller pengene tilbake. En forutsetning er at kunden kommer tilbake med flasken eller den emballasjen produktet kom i og at det er nok igjen av produktet til at vi kan bedømme det, sier Stueland.

Vinåpnere

Hva er så den beste måten å åpne en vinflaske? Her er det vel litt smak og behag, og hva man er vant til. Du kan få kjøpt enkle vinåpnere for noen tikroner, og til oppladbar skrutrekker med vinopptrekker-innsats for cirka 550 kroner.

DinSide har testet vinopptrekker for menn: Bosch IXO Vino

Kanskje trenger du ikke vinopptrekker i det hele tatt? Hvorfor ikke åpne vinflasken på "mannemåten": Se hvordan hete tuten kappes i denne videoen!