Det smarteste kjøkkenskapet vi har sett

Har du problemer med å nå opp til øverste hylle, vil du elske dette skapet.

Hvorfor stå på en krakk for å komme opp til skapet når det kan komme til deg?, sier Eirin Rørmark, leder for omsorg i USBL. Foto: Per Ervland
Hvorfor stå på en krakk for å komme opp til skapet når det kan komme til deg?, sier Eirin Rørmark, leder for omsorg i USBL. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ja, det er en klisjé, men det er en grunn til det: For de fleste ulykker skjer hjemme.

Ifølge Eirin Rørmark, tidligere sykepleier, nå leder for omsorg i Boligbyggelaget Usbl, er en av hovedgrunnene til at vi skader oss hjemme at vi står på en krakk, stol eller stige for å hente noe ned fra øverste hylle. Dette gjelder ikke bare barn og eldre, selv om dette kanskje er de mest utsatte aldersgruppene. Også unge voksne, med full tro på egen fysisk uovervinnelighet, kan tråkke feil og skade seg når de balanserer på en gardintrapp.

Stiger og gardintrapper er det farligste du har hjemme

La skapet komme til deg

Nå skal vi ikke påstå at alle har det slik, men det som står innerst på øverste hylle i kjøkkenskapene våre blir ikke fryktelig ofte brukt. Og det er der vi plasserer de kjøkkendingsene som er så smarte, så smarte, men som vi kun bruker de første to ukene vi har dem.

Med heve-senkeinnsatsen Diagonal fra Handicare på baksiden av skapet slipper man dødplass. Det er bare å trykke på en knapp, så kommer skapet ned - og frem. Dette for å gjøre innholdet enda mer tilgjengelig. Bare se her:


– Dette er jo produkter som er utviklet med tanke på fysiske funksjonshemminger, og den eldre generasjonen, men det er minst like aktuelt for de med småbarn, sier Rørmark.

Skapene vil stikke cirka 12 cm lenger ut fra veggen enn om du monterer dem fast. Du vil heller ikke kunne ha støvlist under benkeskapene, dersom du velger å ha heve-senke-kjøkkenbenk.

Nytt til kjøkkenet: Kjøleskapene du vil ha

Full fleksibilitet

Heve-senke-maskineriet gjør at skapene stikker 11,5 cm lenger ut fra veggen enn normalt. Den minste røde ringen indikerer kontrollknappene. Foto: Per Ervland
Heve-senke-maskineriet gjør at skapene stikker 11,5 cm lenger ut fra veggen enn normalt. Den minste røde ringen indikerer kontrollknappene. Foto: Per Ervland Vis mer


Skapet som vi viser i videoen over er fra en visningsleilighet for det nye Usbl-prosjektet på Årvoll i Oslo. Og det er kun ett enkelt skap. Det er imidlertid mulig å gjøre hele kjøkkenet heve-senkbart. Alle overskap, underskap - og ikke minst benkeplaten.

Noen begrensninger vil det være, for eksempel kan det være vanskelig med oppvaskmaskin, men det er fullt mulig å regulere det meste, inkludert kjøl, frys og komfyr.

Ifølge Rørmark vil et standard kjøkken bli rundt 100.000 kroner dyrere om du velger heve-senkeløsninger på alle overskap og benkeskap. Kontakt Handicare for prisantydning.

- Alle Usbl-medlemmer får 15 prosent rabatt, sier Rørmark.

Mer opptatt av form enn funksjon? Sjekk det lekre kjøkkenet fra Euromobil


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!