Det kuleste videokameraet?

Ikke fortvil, selv om det fortsatt er flere år til NRK og TV2 begynner med HDTV-sendinger. Sonys nye supergadget lar deg nemlig lage dine egne filmer i 1080i allerede i dag. Her er vårt førsteinntrykk.

Det kuleste videokameraet?
[Ugjyldig objekt (NAV)]


De fleste har fått med seg at ikke alt har gått helt på skinner for Sony de siste årene, men en ting er sikkert: Når det gjelder design er den japanske giganten fortsatt blant de aller beste i klassen.

Det kuleste videokameraet?

Og førsteinntrykket av kameraet HDR-HC1E skuffer da heller ikke, dette både føles og ser eksklusivt ut, og som en tilfeldig forbipasserende kommenterte da vi dro fram kameraet i sentrum;

  - Wow, sjekk det bad ass kameraet, lager du film eller?

Med dette kameraet er det altså ingen som vil være i tvil om at du mener alvor, designmessig er det en ren innertier for Sony.

Hva får du for pengene?

I skrivende stund ligger kameraet ute med en salgspris på rundt 15.000 kroner. For denne summen får du et videokamera med følgende finesser:

 • Både DV og HDV-opptak:
  Du kan selv velge om du vil ta opp videoklippene i DV- eller HDV-format, og alle opptakene gjøres på vanlige DV-kassetter. Det spesielle er selvsagt at HDV-formatet gir deg en oppløsning på 1920/1440.

  Skal du redigere opptakene på PCen din er det bare å kjøpe ny harddisk med en gang. DinSide Datas videoguro Brynjulf Blix konstaterte at fem - 5 - sekunders video i 1440/1080 som AVI-fil (rett fra kameraet), utgjorde hele 53,5 Megabyte. For å si det pent: 5 sekunder er veldig kort, 53 MB er veldig mye....

  Merk: DinSide Data kommer med en egen artikkel om videoredigering og hvilke alternativer man har her - følg med:-)

 • Det kuleste videokameraet?

 • Digitalkamera:

  Kameraet har egen minnekortinngang som du kan lagre stillbilder på. Kvaliteten er helt ok, her kan du se eksempel 1 og eksempel 2, selv om det ikke kan likestilles med et vanlig digitalkamera.

  Som vanlig bruker Sony sitt eget minnekortformat, det vil si Memory Stick DUO.

 • Det kuleste videokameraet?


 • LCD-skjermen:
  Selve skjermen er på 2,7 tommer og i 16:9-format. Du får også en nattmodus som forenkler opptak i mørket. Skjermen er for øvrig trykkfølsom, og den brukes blant annet til å manøvrere i menysystemet.
 • Opptakskvalitet og oppløsning

  Det er selvsagt umulig å kommentere opptakskvaliteten på kameraets egen skjerm, her bør du kjøre HDV-filmene dine over på en PC eller rett inn i en HD-klar flatTV.

  Tilbakemeldingen fra dataekspert Blix var egentlig som forventet: Bildene på PC-skjermen så bra ut, men manglet kanskje litt av den fargerike og flashy intensiteten som blant annet 3CCD XM1 fra Canon kan varte opp med. Oppløsningen var imidlertid også han imponert over.

  Trykk på bildet for større versjon. 
Foto tatt under avspilling på Samsungs plasma
  Trykk på bildet for større versjon.
  Foto tatt under avspilling på Samsungs plasma Vis mer


  Selv spilte vi av våre opptak på to ulike flatTVer, Samsungs PS-42S5HX som har en oppløsning på 1024/768, og PF9830 fra Philips - en av de få flatTVene med full 1920/1080-oppløsning, og for alle som sitter med en HD-klar plasma eller LCD-TV er konklusjonen klar: Gled deg, det er nemlig på en stor HD-klar TV at dette kameraet virkelig kommer til sin rett. Detaljgraden er rett og slett så imponerende at absolutt alle vi viste opptakene til fikk hakeslepp. Nå kan du altså ikke lenger skylde på utstyret om tilskuerne sovner av filmen din...

  Hva med kravene til TVen?
  Ivrige TV-fans vil sikkert ha fått med seg forskjellen i oppløsningen på de to flatTVene vi brukte. Og joda; vi likte bildet på Philips-TVen best, men det var faktisk ikke så lett å se forskjell som vi hadde forventet. Resultatet var nemlig storveis på begge TVene, og spesielt gjaldt dette opptak som var gjort utendørs i vanlig dagslys. Det må egentlig oppleves for at man skal fortstå hvor bra det er; og er du i tvil bør du definitivt be om en demonstrasjon i butikken.

  Selvsagt er ikke alt gull her heller, hvis du leter er det for eksempel fullt mulig å se visse artifakter i bildet – for eksempel henger ikke skarpheten og detaljgraden alltid med ved raske bevegelser.

  Vårt poeng er likevel enkelt: Dette er langt bedre enn alt annet vi har sett i denne og også langt høyere prisklasser. For deg som har en liten filmregissør i magen bør dette definitivt friste.

  Oppløsningen:
  1080i skal tilsvare en oppløsning på 1080 vertikale og 1920 horisontale punkter, men dette er egentlig en sannhet med visse modifikasjoner. I praksis tar man nemlig bare opp med 1440 punkter horisontalt (såkalte avlange punkter), før man strekker dem ut til 1920 punkter under avspilling.

  Selv om dette sikkert vil få de mest spesifikasjonsivrige nissene til å rynke på nesen, betyr det lite eller ingenting i praksis. Opptakene du får fra dette kameraet er uansett bedre enn det samtlige vanlige TV-kanaler eller de beste DVD-spillerne på markedet klarer å tilby per i dag. Det alene bør friste alle oss teknofile, når prisen ikke er satt høyere enn den er.

  I bruk

  Det kuleste videokameraet?


  I vanlig Sony-stil er også brukervennligheten satt i fokus, og alle som har prøvd et DV-kamera fra Sony de siste årene vil kjenne seg kjapt igjen. Med høyre tommel når du enkelt opp til zoom-knappen, og av og på-hjulet; som lar deg skifte fra videokamera til stillbilde-modus. De aller fleste øvrige funksjoner styres via kameraets vridbare og trykkfølsomme LCD-skjerm, men i tillegg finnes det en rekke dedikerte hurtigtaster rundt omkring på kamerahuset.

  Oppsummering og sutring

  Det kuleste videokameraet?


  Har du lest helt hit har du sikkert fått med deg at vi har stor sans for dette kameraet. Til en pris på rundt 15.000 kroner får du faktisk et videokamera som gir noe av det beste du kan få av opptakskvalitet akkurat nå.

  Drømmer du om et HDV-kamera er altså rådet vårt klart: Løp og kjøp.

  Det vil likevel ikke si at alt er perfekt, for det er faktisk et par ting Sony Norge bør merke seg når de skal selge produkter i denne prisklassen.

  Trykk her for å se vår sutreliste, trykk her for å se store bilder av videokameraet, eller trykk her for å se kameraets spesifikasjoner.