Det komfortable fremtidshuset

Vi har tatt en tidsreise, til et hus med alle mulige tekniske finesser, hvor det meste kan fjernstyres. Det aller beste med huset? Ingen synlige kabler, bokser eller stygge dingser. Dette er et topp moderne hjem i helt vanlig drakt.

Det komfortable fremtidshuset

  1. Bli med på visning i fremtidshuset


Det intelligente hjem

I flere år nå har vi hørt om "det intelligente hjem", fremtidens hus. Og selv om vi ikke er noe spesielt teknisk anlagt, er vi svært interessert i hva teknologien kan gjøre for oss.

DinSide har tidligere omtalt såkalte smarthus, og vi har lest om Telenors fremtidshus, som nå har havnet på museum. En kollega husker tilbake til 1985, da onkelen bygde hus, et riktig fremtidshus, med stereoanlegg i stuen, og høyttalere på både kjøkken og bad. Et slikt hus ville vi ha! Fullt av tekniske duppeditter som skulle gjøre livet både enklere og mer behagelig.

Christopher J. Dahl er partner og daglig leder i Adapt, et norsk firma som tilrettelegger og leverer integrerte styringsløsninger til hjemmet.

Ikke rart da, at han har et avansert, skreddersydd system hjemme hos seg selv. Dahl og kona Kirsten Sigmond åpner hjemmet sitt til oss, og tar oss med på en reise frem i tid - hvor det meste styres med et tastetrykk.

Koselig fremtidshjem - helt fritt for synlige kabler. Foto: Camilla Ursin. Foto: camilla ursin
Koselig fremtidshjem - helt fritt for synlige kabler. Foto: Camilla Ursin. Foto: camilla ursin Vis mer


Ulv i fåreklær

Nå ser det altså ut til at fremtiden er kommet for å bli. Og den som ser for seg fremtiden som et goldt, firkantet, minimalistisk sted, hvor teknologien har tatt overhånd, og man ikke ser veggen for bare flatskjermer, må tenke igjen.

Fremtidshuset til Dahl og Sigmond er i hvert fall et godt bevis på det motsatte. Førsteinntrykket man får når man går inn døren er nemlig ikke et av tekniske finesser i fleng. Allerede i gangen blir vi møtt av en sofa med myke puter, tepper på gulvet, blomster i en vase... og slik fortsetter det. Vi er definitivt i et møblert hjem, og her er det ikke en kabel i syne. Er det slik fremtiden ser ut, har vi intet å frykte.

Ta meg til den store bildespesialen av fremtidshuset!

Christopher Dahl viser frem hvordan han enkelt styrer alt det elektroniske i hjemmet sitt. Foto: Per Ervland. Foto: per ervland
Christopher Dahl viser frem hvordan han enkelt styrer alt det elektroniske i hjemmet sitt. Foto: Per Ervland. Foto: per ervland Vis mer


Spekket med teknologi

Men øyet ser ikke alt - i hvert fall ikke med det første. Dahl viser oss hvordan han kan styre det meste som skal av, på, opp eller ned i huset - ved hjelp av en fjernkontroll. Skal lyset av, musikken på, blendingsgardinene opp og markisene ned? Ikke noe problem. Til og med husets beboere kan styres av systemet, i hvert fall litt. Man kan nemlig stille inn radioene i de forskjellige rommene til å gå av på et visst tidspunkt hver dag. Sentralstyrt vekking er tingen.

Dessuten er alle ledninger og kabler godt skjult. Alle høyttalere er montert inn i veggen eller bokhyllen, og malt i samme farge slik at de går i ett med bakgrunnen. I tillegg til en TV i stuen og på soverommet, er det montert opp små og delikate styringspaneler rundt omkring i huset.


Adapt Home Control heter systemet som styrer det meste: Lyd og bilde, lys, varme og ventilasjon, utendørs kamera, alarm og forskjellige typer elektroniske installasjoner. I tillegg kan familien kommunisere med hverandre ved hjelp av forhåndslagde e-poster, og bestille tjenester og varer fra lokale butikker.

- I stedet for å gå fra rom til rom og slå av og på lys, varmeovner, TVer og musikkanlegg, kan man styre alt fra et panel, sier Dahl. - Dessuten kan man enkelt legge inn egne programmer, vi har for ekesempel et som heter "nattstilling", da går alle lys av, temperaturen senkes og komfyren blir slått av.

Skal du ha et slikt system hjemme er det opp til deg hvor mye du vil bruke på det - det enkleste systemet selges for 5.000 kroner. Familien Dahl sitt system har en prislapp på nærmere en halv million kroner, men det er inkludert alle flatskjermer, høyttalere og paneler. - Det er lyd- og bildeproduktene som koster mye, forklarer Dahl, ikke selve styringssystemet.

Gjør livet enklere

Systemet er enkelt å bruke. "One touch control" heter funksjonen som lar deg styre det meste med noen få trykk. Du trenger forresten ikke sitte hjemme heller, for systemet fungerer via internett og mobil. Dermed kan du sitte på kontoret eller i bilen og skru på varmen, eller komfyren før du kommer hjem. Det samme systemet kan du også ha på hytta, slik at du med ett tastetrykk kan sørge for at hytta er oppvarmet når du kommer frem.

Tekniske finesser, smarte løsninger, skreddersydd system... det beste med dette fremtidshuset syntes vi allikevel var at man slapp synlige kabler og ledninger, for ikke å snakke om store stygge høyttalere plassert overalt.

Det kan virke som om fremtidshuset er et sted kvinner og menn slipper å krangle om plasseringen av alt det tekniske utstyret. Noe Dahls kone sikkert kan bekrefte. Tittelen hennes er nemlig, ifølge pressemateriell fra Adapt: WAFR - Wife Acceptance Factor Representative.

Enda ikke bladd gjennom bildene av fremtidshuset? Trykk her!

Video fra huset ser du hos vår søsterpublikasjon dingz.no.

Kilde: Adapt.