Hva gjør du med varmepumpa når det tordner?

Det kan bli dyrt å glemme varmepumpa når uværet kommer

- Varmepumper er like utsatt som annen elektronikk.

BRYTER PÅ UTEVEGG: Mange varmepumper har en slik boks med bryter på like ved uteveggen. Bryteren skrur av strømmen oig beskytter dermed mot skader ved lynnedslag. Foto: NOVAP
BRYTER PÅ UTEVEGG: Mange varmepumper har en slik boks med bryter på like ved uteveggen. Bryteren skrur av strømmen oig beskytter dermed mot skader ved lynnedslag. Foto: NOVAP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juli er den verste måneden når det gjelder lyn og torden.

Det er vestlandsfylkene Hordaland, Rogaland og Møre og Romsdal som er verst utsatt for skader, ifølge Finans Norge. Statnett kan på sin side fortelle at det er er på Østlandet lyntettheten er størst.

Uansett er det viktig å treffe tiltak før tordenværet kommer. Det enkleste grepet er å trekke ut støpslene til kostbart og følsomt elektronisk utstyr.

Verdigjenstanden vi ikke tenker på

TV, PC, modem og ruter er ifølge forsikringsselskapet If blant det første som tar kvelden. Men også frysere og kjøleskap er utsatt, både for akutte skader under tordenværet og såkalte senskader på lengre sikt.

DYR Å ERSTATTE: Denne varmepumpa koster rundt 20.000 med installasjon. Forsikringen vil normalt dekke skader ved lynnedslag, men reparasjon og eventeult utbytting kan være tidkrevende. Foto: Tore Neset
DYR Å ERSTATTE: Denne varmepumpa koster rundt 20.000 med installasjon. Forsikringen vil normalt dekke skader ved lynnedslag, men reparasjon og eventeult utbytting kan være tidkrevende. Foto: Tore Neset Vis mer

Det sier seg selv at det ikke er så smart å trekke ut støpslene til kjøleskap og fryser.

Men varmepumpa kan du gjøre noe med. Og den er det kanskje ikke så mange som tenker på, selv om det kan koste 15.000 - 20.000 kroner å erstatte den om lynet slår ned.

PÅ UTSIDEN: Mange varmepumper er koblet til strømmen på veggen ute med vanlig jordstøpsel. Foto: Tore Neset
PÅ UTSIDEN: Mange varmepumper er koblet til strømmen på veggen ute med vanlig jordstøpsel. Foto: Tore Neset Vis mer

- Vi har mellom 100 til 200 skadesaker på varmepumper i året. Hvor mange som skyldes lynnedslag vet vi ikke eksakt. Men det er ingen tvil om at varmepumper kan bli skadet av tordenvær, sier informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring til Dinside.

Skru den av i ferien

Varmepumpa brukes mest til avkjøling om sommeren, og det er dermed ikke noe problem å koble dem permanent ut mens man er på ferie.

Uansett bør man slå dem av og koble fra strømmen når Tor med hammeren går i gang.

- Varmepumper er utsatt i tordenvær på lik linje med all annen elektronikk. De fleste av dem får strøm fra et innendørs eller utendørs kontakt. Da er det jo en smal sak å rett og slett trekke ut støpselet, forklarer Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) til Dinside.

Noen varmepumper er koblet til husets strømanlegg direkte. Men også disse kan slås av lokalt.

- Disse har en topolet bryter som gjerne befinner seg på en grå boks ved utedelen. Denne bryteren bør skrus av ved tordenvær, sier Gulbrandsen.

Viktig med overspenningsvern

Ifølge risikosjef Arild Juell-Andersen i If vil man likevel være nesten 100 prosent sikret mot skader som skyldes overspenning i strømledningen inn til huset dersom man har installert overspenningsvern.

Slikt vern ble påbudt i i nye boliger først i 2010, så det er fortsatt svært mange boliger der ute som ikke har dette. Med en kostnad på 3.000 kroner for materiale og montering burde ettermontering være en god investering.

- Det er likevel tryggest å dra ut kontakten til varmepumpa eller installere finvern, sier Arild Juell Andersen til Dinside.

Finvern monteres ved hver enkelt støpsel og koster mellom 500 og 1.000 kroner. Men pass på at utstyret er godkjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!