Ny strømmåler

- Det er neppe strøm­målerne som har skylda

Dette sier strømselskapene om høyere regninger.

IKKE MÅLERNE: Mens de nye (bildet) viser korrekt, varierte de gamle målerne mellom 1 og 3,5 prosent, sier kommunikasjonsdirektør Truls Jemtland i Hafslund. Illustrasjon: Dinside/Hafslund/Aidon
IKKE MÅLERNE: Mens de nye (bildet) viser korrekt, varierte de gamle målerne mellom 1 og 3,5 prosent, sier kommunikasjonsdirektør Truls Jemtland i Hafslund. Illustrasjon: Dinside/Hafslund/Aidon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elektroingeniør Kim Remy Holtet opplevde at strømregningen hans steg med 300-400 kroner i måneden etter at han fikk installert ny, digital strømmåler.

Det samme har flere andre av de rundt 450.000 som så langt har fått slik måler hjemme.

Holtet foretok en teknisk måling av sitt eget apparat, og fant ut at det ikke var noe galt med den nye måleren.

Dermed tyder mye på at det er den gamle måleren som er synderen.

- Godt innenfor avvik

Men hva sier nettselskapet selv - i dette tilfelle Hafslund?

BILLIGERE FØR? Mye tyder på at de gamle målerne var «snillere» enn de nye. Foto: Knut Fjeldstad/NTB Scanpix
BILLIGERE FØR? Mye tyder på at de gamle målerne var «snillere» enn de nye. Foto: Knut Fjeldstad/NTB Scanpix Vis mer

- De kontroller Hafslund Nett har fått gjennomført som følge av kundeklager de senere år viser at de gamle målerne i all hovedsak er godt innenfor forskriftens maksimale tillatte avvik på 3,5 prosent, skriver kommunikasjonsdirektør Truls Jemtland i Hafslund i en e-post til Dinside.

Kan det bety at kundene betalte for lite med de gamle målerne? Jemtland holder muligheten åpen.

- Vi skal ikke se bort fra at enkelte har spart 1-3,5 prosent på å ha en eldre måler, skriver han.

Du slipper å betale for «gammel moro»

Du trenger likevel ikke å ligge søvnløs om natta i frykt for at mange år med for lite betaling kan gi deg en kjemperegning.

Det bekrefter Informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

- Det blir overhodet ikke aktuelt med noen form for etterfakturering, sier han til Dinside.

SOV TRYGT: Du blir ikke avkrevd etterbetaling for strømmen du fikk for billig, opplyser Aslak Øverås i Energi Norge. (Foto: Christel Nordhagen/Energi Norge)
SOV TRYGT: Du blir ikke avkrevd etterbetaling for strømmen du fikk for billig, opplyser Aslak Øverås i Energi Norge. (Foto: Christel Nordhagen/Energi Norge) Vis mer

Men akkurat i overgangen mellom gammel og ny måler kan det ifølge Hafslund tenkes at du må betale ekstra. Dersom det viser seg at du har betalt for mye, får du pengene tilbake.

- Ved målerbytte leser montøren av faktisk forbruk og dokumenterer dette med å ta bilde av måleren. Dersom nettkunden ikke har sendt inn måleravlesninger de siste månedene, har nettselskapet stipulert (beregnet) forbruket ved tidligere faktureringer. Stipuleringen kan ha vært for lavt. Dette medfører etterfakturering av kilowattime-forbruket over det stipulerte og opp til målerstanden ved målerbyttet. Dersom stipuleringen har vært for høy, blir dette kreditert, skriver kommunikasjonssjefen.

- Kan like gjerne skyldes været

Det er likevel andre ting enn måleren som påvirker strømregningen din.

KALDERE: Gradestokken påvirker strømregningen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
KALDERE: Gradestokken påvirker strømregningen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

- Prisen på strøm er det jo markedet og i stor grad været som bestemmer, mens nettleien langt på vei er regulert av staten. Avgiftene er det bare politikerne som kan endre, sier Øverås.

Det kan kanskje også være en trøst at nettselskapene ikke får lov til å flå deg ubegrenset, verken med nye eller gamle strømmålere.

- Skulle det vise seg at nordmenns samlede strømforbruk øker over natta, er jo nettselskapenes inntjening regulert av NVE. Selskapene kan da bli nødt til å sette ned nettleieprisene.

Selv tror Aslak Øverås at det er mer sannsynlig at økningen i strømutgifter skyldes andre faktorer enn forskjell mellom gamle og nye målere.

- Det kan jo tenkes at det var langt mildere vær i samme periode i fjor på det stedet der den nye måleren viser økt strømforbruk i år. I tillegg kan strømprisen ha økt. Eller du kan ha fått felles faktura for strøm og nettleie, slik mange har begynt med.

LES OGSÅ:
«Hemmelig» port i nye strømmålere
Einar (67) slipper å få ny strømmåler
Datatilsynet advarer mot nye strømmålere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer