Det er nå du skal ta mordersneglene

Det er nå du skal ta dem for å unngå plagen til neste sommer.

<b>MORDERSNEGLENE FORMERER SEG OM HØSTEN:</b> Det er nå du kan legge grunnlaget for mer sneglefri neste sommer. Foto: KAROLINE BRUBÆK
MORDERSNEGLENE FORMERER SEG OM HØSTEN: Det er nå du kan legge grunnlaget for mer sneglefri neste sommer. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Når du engang kommer, neste sommer ...» synger DeLillos.

Det finnes de som du ønsker å treffe neste sommer, og det finnes de som du helst ikke ønsker å treffe neste sommer. Vi er vel på rimelig trygg grunn når vi sier at mordersneglene er i sistnevnte kategori.

Mordersneglen, eller iberiasneglen, elsker fuktig jord - og har dermed hatt en knallsommer mange steder i landet. Det er imidlertid nå du kan legge grunnlaget for at mordersneglene ikke skal plage deg i like stor grad neste sommer, som de kanskje har gjort i år.

Siste sjanse


Eggene legges i grupper på 20-50 egg i små jordhuler og andre skjulesteder fra slutten av august til slutten av september. De fleste eggene klekker fra slutten av september til slutten av november.

– Nå er det snart siste sjanse, hvis du vil begrense antallet mordersnegler i hagen din neste sommer. I løpet av neste måned går sneglene i hi, og da ser vi dem først igjen i april neste år, sier Jesper Corfitzen i den danske organisasjonen Haveselskabet i en pressemelding.

Det er imidlertid ikke nok bare å drepe sneglene. Du må huske å kaste likene i avfallsdunken. Dersom du lar de døde sneglene ligge i hagen, tiltrekker de seg enda flere snegler, og da er du egentlig like langt - eller kanskje til og med kommet enda kortere ... Mordersneglene spiser nemlig hverandre - derav navnet.

Slik fanger du mordersneglene:

 • Gå en tur i tussmørket eller ved morgengry og samle sneglene sammen i en bøtte. Kikk under steiner, trestubber, store blader og ved komposten. Kikk også under krukker, treplater, kloakkrister og liknende steder.
 • Hell kokende vann på sneglene, eller kutt dem i to med en spade eller liknende. Da dør sneglen med det samme.
 • Kast de døde sneglene i avfallsdunken, slik at de ikke tiltrekker seg sultne adrtsfrender.
 • Let også etter sneglenes egg. De er klare og hvitaktige og ligger i små bunker. Ødelegg eggene ved å trampe på dem.
 • Dersom snegleproblemet er av mindre omfang, kan sneglefeller med øl anvendes med god effekt. Fellene må tømmes et par ganger hver uke.
 • Ved å sette påå sneglegjerder eller sneglekrager rundt bed eller enkelte planter, kan du ha plantene i fred for sneglene.
 • Kilde: Haveselskabet

Flere tips til hvordan du blir kvitt dem

DinSide har tidligere skrevet om hva du kan gjøre for å kvitte deg med de slimete skadedyrene.

Her er noen av forslagene:

 • Preparatet Nemaslug inneholder små parasitter som gir brunsneglen ufrivillig spisevegring, som leder til død i løpet av et par uker. Skal være mest effektiv på yngre snegler.
 • Kok eller frys dem.
 • Klipp plenen ofte. Sneglene liker mørke og fuktige steder.
 • Strø salt på sneglen - da dør den. Eventuelt kan du spraye den med salmiakk, da den ikke ødelegger plantene rundt.
 • Brunsneglen elsker mørke ølsorter. Ta en isboks, skjær ned kantene, men la hjørnene stå igjen. Sett på lokk, slik at regnvann ikke vanner ut ølet. Grav boksen litt ned i bakken, slik at det blir lettere for sneglene å komme til - og så skal du kunne tømme ut øl og snegler et par ganger i døgnet.
 • Strø kaffegrut rundt bedene, dette liker visst ikke sneglene.
 • Pinnsvin og grevling er gode venner å ha i hagen. De hjelper deg nemlig med å bli kvitt mordersneglen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!