Det er nå du skal plante

Det er mye som kan plantes om høsten, og det er også flere andre gode grunner til å velge denne årstiden til å fornye hagen.

<B>PLANT NÅ:</B> Høstfarger, men også en tid for å plante til neste sesong. Foto: BRYNJULF BLIX
PLANT NÅ: Høstfarger, men også en tid for å plante til neste sesong. Foto: BRYNJULF BLIXVis mer

At høsten er tid for avblomstring og forberedelser til vinterdvale, betyr ikke at denne årstiden ikke egner seg for planting. Det er først når frosten setter inn at det er for seint, og venter du ikke alt for lenge, er det gunstige forhold for å sette ned nye planter.

Les også: Gjør hagen klar for høsten

Mange fordeler

Planter trenger lys, fuktighet og næring, og det er ikke bare sommer og vår som byr på dette. I mange tilfeller kan høsten være et bedre tidspunkt, tidligere på året kan det være svært varmt og tørt.

Høsten byr vanligvis på mer regn, og lavere temperaturer sørger for at fuktigheten holder seg i jorda. Det gjør det lettere for plantene å sette rot. Tørkeperioder som vi ofte opplever på forsommeren krever mer stell og påpasselighet, og hyppig vanning.

Jorda er fremdeles varm et godt stykke utover høsten, dette er også viktig for rotveksten.

Den ideelle tiden for å plante roser er om høsten, men før bakkefrosten kommer. Sørg for å grave dypt nok, og ha gjerne på litt ekstra jord, granbar, løv eller annet som beskytter før vinteren kommer.

GJØR DET FØR FROSTEN KOMMER :Høsten er et vendepunkt, men byr også på nye vekstmuligheter. Foto: BRYNJULF BLIX
GJØR DET FØR FROSTEN KOMMER :Høsten er et vendepunkt, men byr også på nye vekstmuligheter. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Har du plantet om høsten, har røttene fått et forsprang. De har allerede utviklet seg slik at når våren kommer og telen går, har de langt bedre tilgang til næringen i jorda. Planter du om våren, kan plantene lettere tørke ut når vårsola kommer og rotsystemet ikke er like dypt og godt utviklet.

Du kan spare mye penger

En annen god grunn til å plante om høsten er at hagesentrene alltid kjører svært gode tilbud på både stauder og busker om høsten. I skrivende stund har vi sett 50 prosent avslag mange steder i Oslo-området. Og det er ikke bare planter, men mye annet du trenger til plantingen, er også ofte på tilbud.

GI PLANTENE ET FORSPRANG: Klart til nyplanting. Foto: BRYNJULF BLIX
GI PLANTENE ET FORSPRANG: Klart til nyplanting. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


God jord er selvsagt viktig, og du kan gjøre gode kupp på alle sorter jord. Også gjødsel er gjerne billig under salget, men gjødsling er ikke viktig før plantene kommer inn i en kraftigere vekstperiode. Vent derfor til våren med dette.