Det er nå du bør plante!

Nå kan du plante for halv pris - for et vel så bra resultat.

BILLIG OG BRA Å PLANTE NÅ: Det er veldig bra å plante i august og september - og med halv pris kan du plante dobbelt så mye for samme budsjett. Foto: NTB SCANPIX/KRISTIN SØRDAL
BILLIG OG BRA Å PLANTE NÅ: Det er veldig bra å plante i august og september - og med halv pris kan du plante dobbelt så mye for samme budsjett. Foto: NTB SCANPIX/KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå er det kjempefint å plante, uttaler Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) til Dinside.

Silje Aksnes ved Gimle Planteskule forteller til Dinside at de får besøk av mange kunder som faktisk ikke tror at man kan plante på denne tiden.

- August og september, og til og med senere om været tillater det, er veldig gode plantemåneder. Noen planter bør man selvsagt vente med til våren – men det meste går bra, sier Aksnes til Dinside.

LES OGSÅ: Se hvordan det gikk da vi plantet i jordbriketter av kokosfiber

Halv pris!

Den første fordelen med å plante på høsten, er at du kan plante dobbelt så mye som du ellers kunne gjort, for samme budsjett.

Mange hagesentre og blomsterutsalg selger nemlig nå ut restvarene til halv pris.

Hva skal man passe på, når man skal kjøpe planter fra hagesenteret på høsten?

- Sjekk røttene, at de ser bra ut og ikke har mange røtter rundt og rundt hverandre, sier Hilde Poppe, gartner hos Plantasjen, til Dinside.

- Løvfellende busker og trær kan godt plantes selv om de har mistet bladene sine, det er greit at de har begynt å felle blader på plantesenteret, det er en del av plantens vanlige syklus å gjøre det nå. Men du vil at planten skal se vital ut; se om den ser frisk ut - det er forskjell på høstgul og næringsfattig gul, uttaler Ladstein.

- En frisk plante er viktig, særlig på høsten, sier Ladstein videre.

LES OGSÅ: Plaget av ugress? Prøv eddikvann!

VANN: Vann rikelig, også når du planter på høsten. Sett gjerne planten i bløt en tid, kanskje 10 minutter, før du planter den ned. Foto: NTB SCANPIX
VANN: Vann rikelig, også når du planter på høsten. Sett gjerne planten i bløt en tid, kanskje 10 minutter, før du planter den ned. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Slipper tørke

Fordelen med å plante på høsten fremfor vår og sommer, er at det ikke er så tørt.

- Det er mer fuktighet i bakken, så plantene tørker ikke så lett. Det er også en fordel å plante på en tid da planten ikke trenger så mye vann, sier Ladstein til Dinside.

I tillegg er det på høsten at røttene vokser mest, så planter du om høsten i stedet for på våren, gir du plantene et forsprang i forhold til første sommersesong.

- Busken får et ekstra halvår på seg og etablerer seg før våren kommer – den får altså et godt utgangspunkt, sier Poppe.

LES OGSÅ: Vi vil ha en lettstelt hage med minst mulig arbeid

Alt går - med noen unntak

Ifølge gartnerne vi har snakket med, kan du plante det meste om høsten.

- Tiden utover nå er veldig bra å plante på! Men gjerne noen uker før frosten kommer så den får etablert noe røtter før vinteren, uttaler Poppe til Dinside.

Selv om du kan plante det aller meste utover høsten, er det noen mer ømtålige planter du kanskje bør vente med - eller i alle fall sørge for å få ned tidligere heller enn seinere på høsten.

- Jeg tenker i hovedsak at en bør vente med stauder og annet som er «sarte» og som trenger en lenger sesong på seg for å venne seg til en ny vokseplass, sier Aksnes.

Hun sier videre at det ikke er en fast gruppe med planter som ikke bør i jorda på høsten, så man kan ikke peke ut en spesiell gruppe planter som ikke egner seg for høstplanting.

- Men hagesentrene rundt om i landet skal ha kompetanse til å informere folk om hvilke planter som kan plantes på høsten og ikke, så kunden må bare spørre fagfolkene som er på plass, oppfordrer Aksnes.

- Roser bør ikke plantes før senest i løpet av av august, slik at de rekker å avmodne skikkelig, legger hun til.

Ifølge Poppe, er høsten også bra for å så gress.

- Gress er også supert i august til starten av september, her spørs det litt hvor i landet man bor, men det gir et godt utgangspunkt for neste år, uttaler Poppe til Dinside.

GRAV STORT: Gi planten et stort nok hull, og fyll det med løs jord. Foto: NTB SCANPIX
GRAV STORT: Gi planten et stort nok hull, og fyll det med løs jord. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Husk dette!

I tillegg til å styre unna de mest ømtålige plantene, for planting utover høsten, er det noen ting du bør huske, dersom du skal plante på høsten:

 • Vann godt! Selv om du planter på høsten, når planten ikke trenger så mye vann som på sommer og vår, er det viktig å vanne godt.

  - Pass på at planten er skikkelig godt vannet først; ha godt med vann i jorda og planten. La planten stå en liten stund nedi vann, slik at man får ut all luften av potta, og slik at den er våt og fin når du planter, oppfordrer Ladstein.

  - Det er viktig å gi den en «matpakke» med på veien, sier hun.

 • Grav stort nok! Ladstein oppfordrer til å gi planten er stort hull, gjerne med litt løs jord.

 • Hold tilbake på gjødslingen! Du kan med fordel være litt gjerrig med gjødslingen når du planter om høsten.

  - Man bør ikke gjødsle for mye med en gang, oppfordrer Poppe.

  Gjødsle etter litt tid, men du vil ikke lure planten til å tro at det er blomstringstid, plantene må skjønne at det er høst og snart vinter. For mye nitrogen kan gjøre at plantene ikke avmodnes i tide, og for sen avmodning kan gi fare for frostskader.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer