- Dette er ikke villedende markedsføring, dette er løgn, sier belysningsekspert Kalle Hashmi ved den svenske Energimyndigheten om merkingen av sparepærene. Foto: Kristin Sørdal
- Dette er ikke villedende markedsføring, dette er løgn, sier belysningsekspert Kalle Hashmi ved den svenske Energimyndigheten om merkingen av sparepærene. Foto: Kristin SørdalVis mer

- Det er løgn

- Dette er ikke villedende markedsføring, det er direkte løgn, sier ekspert.

I forbindelse med en fersk test av sparepærer publisert i Testfakta.se, uttaler belysningsansvarlig Kalle Hashmi i den svenske Energimyndigheten at det store problemet med sparepærer er hvordan produsentene markedsfører pærene.

- En 11-Watts sparepære kan ikke erstatte en 60-Watts glødepære. Dette er den største løgnen industrien har spredt gjennom årene, sier belysningsansvarlig Kalle Hashmi ved den svenske Energimyndigheten til DinSide.

- Og dette er ganske enkelt, fortsetter han: En 60-Watts glødepære har minimum 720 lumen, man kan også ha opptil 780 lumen. Når det gjelder en 11-Watts sparepære, som altså skal være det samme, så har denne rundt 605 lumen - dette er cirka 100 til 130 lumen mindre enn i en glødepære. Dette er enkle grunnprinsipper fra fysikken, forteller Hashmi videre.

Glødelampen fases ut til fordel for grønnere alternativer. Foto: Colourbox.com
Glødelampen fases ut til fordel for grønnere alternativer. Foto: Colourbox.com Vis mer


Hashmis kritikk bekreftes av testresultatene i Testfaktas seneste test, som altså er utført av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP. Ingen av de åtte testede pærene når opp til utlovet watt-tall, det vil si de tall som tilsvarer de gamle glødepærene. Verst er Megaman som lover en lysstyrke tilsvarende en 45-Watts glødepære, men som kun oppnår drøye 60 prosent av dette.

- Våre Halogen Energy Saver lyskilder og sparepærer, som vi fremmer som 1:1-erstatninger, har ikke i noen tilfeller nøyaktig det samme lumen- eller candelaytelse som sammenligbare glødelamper, sier Martin Bachler, produktsjef for lysrør, kompaktlysrør og sparepærer hos Osram. For eksempel er en 60W pæreformet glødelampe med 710 lumen erstattet av en 42W Halogenlampe med 630 lumen. Og en 60W pæreformet glødelampe med 710 lumen er erstattet av en 11W sparepære med 660 lumen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Halogenlamper gir det samme lysinntrykk som en glødelampe selv om lumen- eller candelaytelse er lavere. Denne virkningen er forårsaket av en litt lavere fargetemperatur. Forskjellen i fargetemperaturen er nesten usynlig for sluttbrukeren; lyskilden virker kun litt mer briljant, sier Bachler til DinSide.

- Sammenheng mellom lysmengde og watt - hvor man sammenligner glødelamper og sparepærer er en industristandard. I dag er det energiklassemerkingen som skal gi indikasjon på hvor effektiv lyskilden er. Gir den 600 lumen, men trekker 60W er den lavere enn energiklasse F - mens trekker den inntil 12W merkes den med energiklasse A. En 15.000 timers 11W sparepære erstatter ikke en 60W glødelampe, den erstatter 15 stk 60W glødelamper med tanke på levetid, sier Morten Seipäjärvi i Phillips Lighting i Norge.

Kan du få kreft av sparepærer? Vi ser nærmere på sju myter om sparepærer

Treghet

En annen utfordring ved sparepærene er også den tiden pæren bruker på å oppnå maks lysstyrke.

- Med glødepæren får man hele lysstyrken veldig raskt, i løpet av 0,2 til 0,3 sekunder. En sparepære skal derimot oppnå 60 prosent av lyset i løpet av de første 40 sekundene - og dette er dersom pæren er bra. Og så kan den bruke tre-fire-fem minutter på å oppnå maks lys. Dette innebærer at man de første minuttene får kun 363 lumen, mot 720 til 780 lumen med en glødepære - så det er ikke rart det føles mørkt, sier Hashmi i den svenske Energimyndigheten.

Ifølge den danske A-pærelisten som er utarbeidet av det danske Elsparefonden, holder de 11-Watts sparepærene som er testet der, mellom 535 og 600 lumen. A-pærelisten lar deg selv sjekke blant annet lumenverdiene til 264 pærer på det nordiske markedet. Listen oppdateres fortløpende.

- Det er korrekt at en sparepære, på grunn av design trenger sekunder på å nå maks lysmengde, men flere versjoner tenner umiddelbart, sier Morten Seipäjärvi i Phillips Lighting til DinSide. Sjekk med aktuell produsent om hvilke krav man stiller. I for eksempel en utelampe som tennes én gang per dag, er oppstartstiden helt uvesentlig - her er det ikke bekmørkt når lyset kobles inn. Derimot i et mørkt kott eller vedskjul er oppstartstid en vesentlig karakteristikk - der skal lyset på "med en gang du slår på". Her er halogen og LED perfekte valg, men også de fleste sparepærer av god kvalitet, sier Seipäjärvi videre.

Forringelse


- Noe som industrien også vet om, men som de ikke snakker om, er at lysnedgangen er på 20 prosent de første 2.000 timene - pæren mister altså 20 prosent av lysstyrken, og når 2.000 timer er gått, er vi nede i 484 lumen for en 11-watts pære. Sammenlikner vi dette med en tilsvarende glødelampe som gir mellom 720 og 780 lumen, sier det seg selv at vi får litt for lite lys, sier Kalle Hashmi.

- Dette er ikke villedende markedsføring, dette er løgn. Og dette er noe industrien vet, men likevel lyver de - det kan hvem som helst regne seg frem til, sier Kalle Hashmi, belysningsansvarlig på Energimyndigheten i Sverige, til DinSide.

- Dette informeres det om, det er blant annet informasjon tilgjengelig på våre hjemmesider, sier Morten Seipäjärvi i Philips. I utgangspunktet er både glødelamper og sparepærer lyskilder som taper seg over tid i lysytelse. Glødelampen har allerede ved 1.000 timer tapt seg 20 prosent - mens en sparepære kan ha tapt seg 15 prosent ved 2.000 timer - etter 5.000 timer kan lystilbakegangen være 25 prosent, sier Morten Seipäjärvi videre.

- Det finnes to internasjonale standarder for glødelamper, en høyytelsesversjon som krever 710 lumen for en 60W, og en lavytelsesversjon som krever 620 lumen for en 60W. De merkete lumenverdiene for Halogen pæreformet lyskilder og sparepærer er lik med, eller høyere enn, lumenkravet for de lavytelsesglødelampene de skal erstatte, sier produktsjef Bachler i Osram. Dessuten har glødelamper et stort lystap av 20prosent i løpet av levetidene. Det betyr at de gir kun 570 lumen mot endt levetid og dette er under de verdiene som er påkrevd i den gjeldende standarden!

- Nå garanteres det altså et tilnærmet konstant lys over hele levetiden for Halogen lyskilder; lystap er ikke signifikant - det er ikke merkbart. Også sparepærer oppfyller alle lovbestemte krav, for eksempel har stavformede sparepærer (sparepærer uten pæreformet ytterkolbe), en lysvedlikeholdsfaktor av 85 prosent ved 2.000 timer, fortsetter Bachler.

80-talls standard

Bachler i Osram sier at sparepærer ble introdusert midt på 80-tallet som en erstatning for glødelamper.

- Sammenligning ble gjort mot glødelamper med enkeltspiraliserte glødetråd som var vanlig på denne tiden. De ga vanligvis en lavere lumenytelse enn dagen's glødelamper. Generelt er halogen pæreformet lyskilder og sparepærer basert på denne glødelampe-standarden. Det finnes ingen standard som beskriver minimum verdier for halogenlyskilder eller sparepærer som erstatninger for glødelamper, sier Bachler til DinSide.

- Det eneste krav er at de reelle verdier av våre halogenlyskilder og sparepærer er i overensstemmelse med de nominelleverdiene innenfor de gjeldende toleransene, i henhold til de spesifikke Halogen/sparepærer standarder, fortsetter Bachler.

Så hvordan unngå skuffelsene ved dårlig lys?

- Man bør velge en 15-Watts sparepære for å erstatte en 60-Watts glødepære, da har man i alle fall tilstrekkelig med lys. En 13-watts pære går også bra, men disse kan være vanskelige å få tak i, sier Kalle Hashmi i den svenske Energimyndigheten til DinSide.

Sammenliknet lysmengde (Slik det faktisk er ...)
GlødelampeSparepære
25 watt7-9 watt
40 watt11 watt
60 watt15 watt
75 watt20 watt
100 watt23 watt
Kilde: Dansk center for lys/ Lyskultur


Hva er Watt?

Effekten (watt) som angis på lyspæreesken er et mål på hvor mye elektrisk effekt som brukes, og er dermed også indirekte et mål på energiforbruket.

Watt-effekten som angis på pakningen er altså ikke et mål på mengden lys som pæra avgir - dette angis i lumen.

Lumen-verdien angis også på pakningen, noe mer diskret enn wattstyrken. Men for å kunne bruke lumen-informasjonen til å finne korrekt sparepære i forhold til hvilken lysstyrke du ønsker, må du selvsagt vite hvor mange lumen en eksempelvis 40-Watts glødepære avgir - og så sammenlikne lumen heller enn watt.

Har du kontroll på watt, volt og ohm? Test deg selv om strøm

Eksempelvis gir en 40-Watts glødepære fra Philips 410 lumen, mens en 8 Watts sparepære fra samme produsent (T60 Softone) - som hevder å tilsvare en 40-Watts glødepære - gir 380 lumen.

- Hvorfor fokuseres det ikke mer på lumen i markedsføringen?

- Det fokuseres også på lumen - og ikke minst lumen per watt (lm/W) som sier noe om hvor energieffektiv belysningen er. Philips og med flere hadde gjerne sett at flere var fokusert på å oppdatere belysning til ny teknologi. Det er ingen grunn til nå i 2010 å fremdeles bruke den gamle energisløsende glødelampen - når det finnes gode alternativer med LED, halogen, lysrør, damplamper og sparepærer, sier Morten Seipäjärvi i Philips Lighting i Norge, til DinSide.

Hvilken sparepære må du kjøpe for å få ønsket lysstyrke?

Tabellene i denne artikkelen er fra det uavhengige Dansk center for lys, og kan brukes veiledende. Vær oppmerksom på at det kan skille mellom ulike produsenter og modeller. Du kan sjekke de faktiske lysveriene hos 264 sparepærer i den danske A-pærelisten. Sjekk gjerne også sparepæretestene som gjøre på det nordiske markedet med jevne mellomrom. Du kan lese om noen av dem her på DinSide - eksempelvis den siste testen fra Testfakta og de nordiske forbrukermyndighetene.

Lysmengde ved ulike lyskilder
LyskildeWattstørrelseLysmengdeEffektivitet
Glødelampe60 watt710 lumen12 lm/W
Halogenpære 230 Volt42 watt630 lumen15 lm/W
Lavvolt halogen35 watt + 3 watt600 lumen16 lm/W
Sparepære15 watt800 lumen53 lm/W
Lysrør (HF)36 watt3250 lumen90 lm/W
Kilde: Dansk center for lys/ Lyskultur


Maks effekt

Lamper er merket med en maksgrense for wattstyrke. Du kan imidlertid trygt bruke en sparepære med høyere effekt enn det som sparepæra er merket med at den skal tilsvare i glødepærewatt. Sparepærene utvikler ikke like mye varme som glødepærene, så du trenger ikke bekymre deg for svimerker på lampeskjermen dersom du går opp noen watt-hakk i sparepæreeffekt.