Det er ikke sikkert du trenger å male hele huset

Sommerens store oppussingsjobb kan være over fortere enn du tror.

<b>ÉN VEGG KAN VÆRE NOK:</b> Sørvestvendte vegger er mest utsatt. Det kan hende det holder med én vegg i år. Foto: NORDSJÖ
ÉN VEGG KAN VÆRE NOK: Sørvestvendte vegger er mest utsatt. Det kan hende det holder med én vegg i år. Foto: NORDSJÖ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du en av dem som utsetter og utsetter jobben med å male boligen, fordi du vet at det kommer til å stjele hele sommerferien din?

Det dummeste du gjør er å vente til neste år, dersom malingen er sliten. For malingen beskytter treverket, og når beskyttelsen fjernes, kan sopp og alger få grobunn, og i verste fall føre til fuktskader og råte.

Så ser malingen sliten ut, eller flasser den av, er det bare å ta fatt på jobben.

Det er imidlertid ikke sikkert du trenger å grue deg. Kanskje er jobben du trenger å gjøre i år, ikke mer enn du klarer på en helg!

Les også: Hva bør du velge? Beis eller maling?

Kan være bortkastet

Ifølge Informasjonskontoret for Farge og Interiør (Ifi) kan det være bortlastet arbeid å male hele boligen.

- Veggene angripes ulikt av vær, sol og vind. Nordveggen kan være forbausende fin i fargen, mens sørveggen er blitt blass. Skal du male i samme farge som sist (godt tips: ta vare på fargekoden eller etiketten i sikringsskapet) er det kanskje ingen vits i å gå for full overhaling, er deres råd. - Noen ganger er det mer enn nok å gå over detaljene rundt vinduene, og ta sør- og vestveggen.

I øst og nord tåles det lengre malingsintervaller. Husk også at det beste er å male etter at sola har forlatt veggen. Verken malingen eller du liker å bli overopphetet mens jobben pågår.

Kan du male nå? Det er ikke bare været som avgjør om du bør male

Produkttips: Smart til våte somre

Selv om det er utrygt for bygevær er det ikke lenger krise om det skulle komme en skur etter du har malt. Nordsjös husmaling One tåler regn etter bare en time. Dette vil også si at om du er serdeles effektiv vil du kunne gjøre unna jobben ekstra fort: One er overmalbar etter to timer.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!