Det er ikke for sent å så nå

Disse plantene kan du få klar til sommeren.

EGENDYRKET BASILIKUM: Så basilikum i potter inne, og ikke flytt den ut for tidlig. Den tåler nemlig svært lite kulde. Foto: Colourbox.com
EGENDYRKET BASILIKUM: Så basilikum i potter inne, og ikke flytt den ut for tidlig. Den tåler nemlig svært lite kulde. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en lang og kald vinter er våren med ett over oss, og tida frem mot sommeren går med stormskritt. Drømmer du om egen kjøkkenhage eller selvplantede krydderurter i vinduskarmen, kan drømmen fortsatt oppfylles, selv om enkelte sorter må utebli.

Vi har fått tips om hvilke planter man fortsatt kan så av avdelingsingeniør Liv Berge, som jobber ved Institutt for plante- og miljøvitenskap ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Kjøkkenhage for byfolk

Krydderurter

Vil du krydre tilværselsen med hjemmeplanta urter, er det tidsnok å plante både kruspersille, dill, timian og basilikum. Disse bør man så inne i potter, og flytte ut til sommeren - men ikke for tidlig.

- Spesielt basilikum er veldig var for kulde, og skulle det bli nattefrost tåler den ikke det. Vent med å plante ut denne til det er blitt skikkelig varmt, og dekk eventuelt krydderplantene til med noe hvis det plutselig blir nattefrost, sier Liv Berge.

Sjekk om denne salatslyngen funker

Disse må ikke for tidlig ut

Flere andre planter er vare for nattefrost, eller er avhengige av varm nok jord for å vokse.
Planlegger du for eksempel en liten potetåker i hagen, er det tidsnok å sette potetene i jorda rundt midten av mai. Før dette kan man eventuelt legge potene til lysgroing i varmen, så kommer groene mer frem.

Settepoteter får man kjøpt på hagesentrene, og stikkløk, som det også er tidsnok å plante.

Også squash og gresskar kan man fint så inne i potter nå, disse bør man heller ikke flytte ut før slutten av mai eller begynnelsen av juni, når det ikke lenger er fare for nattefrost.

Reddiker og forskjellige salater sår man derimot ikke inne først, men direkte i jorda ute.

- Vent til jorda er blitt litt varmere før du sår disse. Både salat og reddik kommer såpass fort at du fint kan så dem i flere omganger med to til tre ukers mellomrom, så kommer de flere ganger i løpet av sommeren, sier Berge.

Derfor er det viktig å skylle grønnsakene

For sent for tomater

Dessverre er det litt i seneste laget for å så tomater, paprika og agurk.

- Disse trenger tid for å bli store nok, og sommersesongen blir gjerne for kort hvis man sår først nå. Skal man kun ha plantene stående i vinduskarmen og ikke ute, kan det likevel være verdt et forsøk, sier Liv Berge, som ellers anbefaler å lese om de forskjellige plantene og grønnsakene bakpå frøpakkene.

Nordmenn spiser stadig mindre poteter

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!