Det er mange som skal ha penger når du kjøper bolig. Foto: Karoline Brubæk
Det er mange som skal ha penger når du kjøper bolig. Foto: Karoline BrubækVis mer

Det er ikke bare selgeren som skal ha penger

I kjøperusen er det lett å glemme kostnadene som følger med å kjøpe et brukt hus. Det er ikke bare selgeren som skal ha sitt. Staten krever også en del av pengene dine. I tillegg vil de fleste ønske å pusse opp. Dette kan bli svært dyrt avhengig av hva man vil og må gjøre.

Når du kjøper en bolig er det ikke kjøpesummen alene som utgjør det beløpet du må ut med. Du må betale dokumentavgift til staten som utgjør 2,5% av kjøpesummen.

Det vil si at staten skal ha 25 000 kroner av deg dersom du kjøper et hus til 1 000 000. Du må også regne med tinglysingsgebyr for skjøte og obligasjoner, samt eventuelt gebyr til forretningsfører i borettslag og sameier.

Oppussing

Selv om du får boligen til en pris du kan tåle, må ikke kostnadene ved eventuell oppussing glemmes. Dersom bad, kjøkken, elektrisk anlegg eller røropplegg må utbedres, vil det koste forholdsvis mye. Litt maling og tapetarbeid vil derimot være relativt rimelig, og de fleste kan greie å gjøre det selv.

Husleie

Mange boliger har også husleie som skal dekke fellesutgifter som trappevask, kabel-tv, forsikring, snømåking og utelys. Dette beløpet må du ta med når du vurderer hvor mye du kan betale i måneden for boligen.