Ifølge gullsmed Finn Arne Sivertsen hos Esaias Solberg er det ikke bare vekten som bestemmer hvor mye en gjenstand er verdt.  Foto: Per Ervland
Ifølge gullsmed Finn Arne Sivertsen hos Esaias Solberg er det ikke bare vekten som bestemmer hvor mye en gjenstand er verdt. Foto: Per ErvlandVis mer

- Det er dumt å smelte bort verdier

Hvor får du mest for sølvet ditt?

De var ikke dumme, besteforeldrene dine, som gav deg sølvtøy til jul og bursdag frem til du ble konfirmert. Selv om du helst ville hatt en racerbilbane eller en skrikedukke.

OK, så bruser ikke akkurat lykkefølelsen når du ser på telesølvet ditt, det kan til og med hende du ikke bruker det fordi du synes det skjærer i øynene - men verdien av ekte sølv skal du ikke kimse av.

Sølvtøy og smykker var tradisjonelt viktig i en kvinnes medgift (og er det fortsatt mange steder), og det var ikke bare for pyntens skyld. Dette var også hennes sikkerhetsnett, dersom noe skulle skje, og en skulle ha behov for litt ekstra penger.

Lær av golddiggerne: Smartere enn sitt eget rykte

Verdt sin vekt i sølv

Ikke verdt sin vekt i gull - men i sølv...  Foto: Sølvtorget.no
Ikke verdt sin vekt i gull - men i sølv... Foto: Sølvtorget.no Vis mer


Salg av edle metaller for omsmelting har lange tradisjoner i utlandet, men er et relativt smalt fenomen her hjemme. Men midt i finanskrisens første vår lanserte Aurarius tjenesten Gullvekten.no.

Poenget er at du kan selge unna defekte smykker eller smykker du aldri bruker, og få betalt etter hvor mye gullet veier. Tjenesten har gått så bra at denne uken fulgte de opp med Sølvtorget.no.

Her kan du sende alt av sølvvarer som støver ned bakerst i skapet, som du aldri bruker fordi du er mektig lei av å gnikke på sakene. Du får betalt per kilo sølv, for tiden er dette 1.490 kroner, og 60 prosent av dagens spotpris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For gullet ditt får du 70 prosent av dagens spotpris, ganget med antall gram gullet veier.

Les også: Er sølv det rene gull?

Enkelt og greit

Ifølge daglig leder Marianne Jahren, er det lagt vekt på sikker og diskret håndtering av sølvtøyet ditt. Det eneste som kreves er at du registrerer deg, enten via hjemmesiden på internett eller via SMS. Så mottar du en spesiell forsendelse med avtaler og vilkår - og det anbefales at du sender gjenstandene inn med NorgesPakken som er forsikret for inntil 10.000 kroner.

Når sølvet så er smeltet og raffinert får du oppgjør på konto. Men er det sikkert at dette er mest lønnsomt?

Dyrt å være fattig

Hos Solberg så vi gedigne sølvskåler til over 100.000 kroner. Men få objekter var så dyre som dette lille nette kaffesettet. Det er priset godt over 100.000 kroner.  Foto: Per Ervland
Hos Solberg så vi gedigne sølvskåler til over 100.000 kroner. Men få objekter var så dyre som dette lille nette kaffesettet. Det er priset godt over 100.000 kroner. Foto: Per Ervland Vis mer


Det kan imidlertid være dumt å hoppe på det første og beste tilbudet om å kvitte seg med sølvtøyet. For det er ikke nødvendigvis bare vekten som bestemmer hvor mye sølvtøyet ditt er verdt. Gullsmed Finn Arne Sivertsen i Esaias Solberg bekrefter at det er langt mer enn vekten som vektlegges når de skal sette pris på en sølvgjenstand. Selv gjenstander som er ødelagte kan restaureres og fortsatt være verdt langt mer enn det vektnålen skulle tilsi.

Esaias Solberg kjøper og selger brukte og antikke sølvgjenstander, i tillegg til gull, ur og diamanter.

- Det er dumt å smelte bort verdier, sier Sivertsen til DinSide.

For det er langt mer enn størrelsen som bestemmer hva arvesølvet ditt er verdt. Vi blir fremvist ørsmå skåler og skjeer til femsifrete summer - der vekten knapt ville gitt en tusenlapp på råvaremarkedet. Du kan altså risikere å smelte bort store verdier i jakten på raske penger.

Hvor mye sølvtøyet ditt er verdt, kommer helt an på kvaliteten på arbeidet, og hvilken tilstand varene er i. Bulker og riper trekker ned, men kan fikses på, så det er ikke sikkert at det er lite verdt, selv om det ser slitt ut.

Rydd opp i skapet

Har du gjenstander du aldri bruker, er det synd at de skal oksidere bort i et skap. Du får verdivurdering hos Finn Arne Sivertsen hos Esaias Solberg. Foto: Per Ervland
Har du gjenstander du aldri bruker, er det synd at de skal oksidere bort i et skap. Du får verdivurdering hos Finn Arne Sivertsen hos Esaias Solberg. Foto: Per Ervland Vis mer


Sivertsen oppfordrer alle til å rydde opp i det man har. - Ofte har man mye mer enn man bruker og trenger. Og det er synd at fine gjenstander skal støve ned bakerst i skapet. Det mest lett omsettelige er lysestaker, dette kan du få en god pris på, dersom de er i god stand.

Esaias Solberg har imidlertid sluttet med bestikk, rett og slett på grunn av plassmangel. Men dette kan selges til de fleste antikvitets- eller brukthandlere - dersom de har skraphandlerbevilgning.

- En må faktisk ha skraphandlerbevilgning for å kjøpe eller bytte sølvtøy, forklarer Sivertsen.

Dette gir en trygghet til både dem som selger - og eventuelt kjøper. Firmaet har jevnlig kontakt med politi, for å hindre omsetning av tyvegods. Lurer du på om din lokale forhandler er seriøs, kan du altså sjekke om de har denne bevilgningen.

- Vi har også hjulpet mange å få tilbake tyvegods - for ingen får selge varer hos oss uten å fremvise ID. Lurer vi på om det er gjenstandenes virkelige eier som leverer inn varer, ber vi om bevis på eierskap.

Et hett tips er å ta bilde av alle gjenstandene du har. Dette gjør det lettere å identifisere senere, dersom du skulle være så uheldig å ha innbrudd.

Mangler du deler til serviset? Her får du supplert arvegodset

Få lån på sølvtøyet

Trenger du penger nå, men vegrer du for å kvitte deg med sølvtøyet, kan en tur til pantelåneren være et alternativ. Hos Lånekontoret i Oslo kan du pantsette sølvtøyet ditt, dersom du trenger et kortsiktig lån.

- Hos oss kan du ta et pantelån i fire måneder, der du får et lånebeløp på gjenstanden som du skal tilbakebetale. I tillegg tilkommer renter og gebyrer, sier Bjørn Lundby, daglig leder på Lånekontoret til DinSide.

Renten ligger nå på 3,25 prosent per måned for under 10.000 kroner, og gebyr vil variere fra mellom 30 til 300 kroner for hele låneperioden. Låner du mer enn 10.000 kroner, er renten på 2,50 prosent.

Verdivurderingen gis i forhold til bruktprisen. Sølvtøy vurderes per gjenstand, for eksempel får du låne rundt 50 kroner per del av et bestikk.

- Dersom det er et spesielt populært bestikk, for eksempel telesølv, gir vi gjerne et litt høyere lån, og gode kunder som har vist at de betaler tilbake kan også etter hvert få låne litt ekstra, sier Lundby.

Gull verdivurderes etter vekt. P.t. Får du låne mellom 90-120 kroner per gram, alt etter kvaliteten på gullet. Til sammenligning kan du selge gullet for rundt 80 kroner grammet på Gullvekten.no.

Les også: Slik pruter du deg til et godt kjøp

Klarer du ikke innfri lånet?

Dersom du ikke innfrir pantelånet, selges gjenstandene på nettauksjon. De som ikke blir solgt, kan du kjøpe over disk hos Lånekontoret i Prinsensgate 12 i Oslo. Her er daglig leder Bjørn Lundby. Foto: Elisabeth Dalseg
Dersom du ikke innfrir pantelånet, selges gjenstandene på nettauksjon. De som ikke blir solgt, kan du kjøpe over disk hos Lånekontoret i Prinsensgate 12 i Oslo. Her er daglig leder Bjørn Lundby. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Klarer du ikke å innfri lånet innen fristen, vil Lånekontoret selge varene for å dekke tapet. Ifølge Lundby lar de det gjerne gå et par måneder ekstra, så vil du få et brev der de gir deg 6 ukers frist på å tilbakebetale beløpet.

Har du ennå ikke betalt, vil gjenstandene du har pantsatt bli lagt ut på auksjon. Oppnår ikke varen god nok pris, eller blir den ikke solgt, er det Lånekontoret som tar tapet. Får de en bedre pris for varen enn det du har lånt, er det du som får overskuddet. Dette har du tre år på deg til å hente, ellers går beløpet til et fond, som så gir penger til veldedige organisasjoner.

- Vi gir cirka 300.000 kroner i året til Prosjekt Rusfritt Miljø.

Kjøpelysten?

Det er mulig å gjøre kupp når Lånekontoret har auksjoner. Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan gjøre et smykkekupp på auksjon. Det avholdes fire auksjoner hver vår og hver høst, den neste er 9. september. Det som ikke blir solgt på auksjon selges over disk i Lånekontorets lokaler i Prinsensgate 12 i Oslo. Da DinSide var innom var det flere ur og smykker, samt el-gitarer - og et par bunader. Blant annet en gammel Hardangerbunad til 5.000 kroner.