Det er bare tre ting som skal i toalettet

- men det er vanskeligere gjort enn sagt.

<b>ROSA KUMLOKK:</b> Vivi Paulsen i Vann- og avløpsetaten tar i bruk rosa kumlokk for å lære Oslo-beboere toalettvett.  Foto: VANN- OG AVLØPSETATEN
ROSA KUMLOKK: Vivi Paulsen i Vann- og avløpsetaten tar i bruk rosa kumlokk for å lære Oslo-beboere toalettvett. Foto: VANN- OG AVLØPSETATEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i do, sier Vivi Paulsen, overingeniør i Vann- og avløpsetaten (VAV) i Oslo kommune.

Man kan pakke inn budskapet så pent man vil, men det enkleste er gjerne det beste. For selv om de aller fleste vet at man ikke skal slenge hva som helst i toalettet, så gjør vi det likevel.

Resultatet er kork i rørnettet og oversvømmelser og lekkasjer rundt lokale pumpestasjoner.

Det er ikke bare kluter og bomull som lager kork: Sjekk hva matolje gjør med rørene

Rosa kumlokkkampanje

TRE TING: Klarer du å gjennomføre dette? Foto: VANN- OG AVLØPSETATEN
TRE TING: Klarer du å gjennomføre dette? Foto: VANN- OG AVLØPSETATEN Vis mer


Utsagnet over er generelt, men problemet oppstår spesielt i tettbygde strøk, der rørnettet får kjørt seg mest. I Oslo kommune har Vann- og avløpsetaten (VAV). nå lansert en kampanje der de bruker rosa kumlokk for å spre det glade budskap.

At det er en rotte på de rosa kumlokkene er heller ikke tilfeldig:

- Fett og matrester som kastes i do til at det blir flere rotter i kloakken. Rotter som lokkes av mat kan også dukke opp av doen på badet hos folk, heter det i en pressemelding fra OVA.

Se video av rotter som koser seg i kloakken under hovedstaden:


Sliter du "bare" med mus? Musefella Victor Multikill er dødelig ...

Så ille går det:

SØPPELBERG: Den brune massen der, er en liten del av det som fiskes ut av kloakken ved pumpeanlegget på Bekkelaget i Oslo, hvert år.  Foto: Vann- og avløpsetaten, Oslo kommune
SØPPELBERG: Den brune massen der, er en liten del av det som fiskes ut av kloakken ved pumpeanlegget på Bekkelaget i Oslo, hvert år. Foto: Vann- og avløpsetaten, Oslo kommune Vis mer


Q-tips, våtservietter, tamponger, bomull og annet som havner i toalettet kan bli liggende igjen og tette til rør, mens resten havner i pumpestasjonene.

Paulsen har tidligere advart Dinsides lesere mot å kaste våtservietter og engangskluter i toalettet.

- Det kommer flere og flere typer produkter som skal gjøre det lettere å vaske, men det er uheldig at dette havner i toalettet. Vi har mye problemer med at det tetter igjen avløpsnettet.

På pumpestasjonene tetter det igjen, og kan føre til oversvømmelser og lite hyggelig lokalmiljø.

I verste fall kan du også risikere at blokkeringer i nettet gir tilbakeslag, noe som også kan være tilfelle når rørnettet blir overbelastet.

Du risikerer da å få egen, og også naboenes kloakk opp slukene hos deg.

Dette gjelder ikke bare enebolig med kjeller, eller boliger på bakkeplan, vi har også hørt om tilfeller med tilbakeslag helt opp i annen etasje i en bygård i Oslo.

Les også: Slik forhindrer du at kloakk og avløpsvann flommer opp hos deg hvis rørnettet overbelastesLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!