Det er bare én sort juletrefot som gjelder

Har du ikke skaffet deg en ordentlig fot ennå?

Utfordringen nærmer seg, de skal på fot. Foto: COLOURBOX.COM
Utfordringen nærmer seg, de skal på fot. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juletre må man ha, og når man omsider har blitt enige om tretype, størrelse og plassering er tiden inne til den årlige utfordringen: Å få det til å stå rett.

Å sette opp juletreet er en utfordring for mange, og den viktigste grunnen er at juletrefoten ikke holder mål. Selv om man er både handy og tålmodig er det ofte på grensen til det umulige å få treet rett på første forsøk. Og med annet og tredje forsøk blir det bare verre ...

De fleste gammeldagse juletreføtter har tre "tær" og en ring eller en sylinder som juletreet tres ned i. Deretter skal et antall skruer strammes til, som klemmer på eller spiser seg inn i stammen på treet.

Ingen grunn til å vente: Det fineste juletreet kjøper du nå

Problemet

Problemet med den gamle typen juletreføtter er at bare noen få millimeters feil bevegelse nede ved foten blir til mange centimeters skjevhet i toppen av treet. Når du skrur en omdreining for mye eller for lite blir treet skjevt både i den ene og den andre retningen. Så er det å løsne, kanskje vri litt på treet eller foten og gjøre et nytt forsøk. Er du riktig heldig treffer du ujevnheter så skruen glipper, eller du skrur hele skruen inn i stammen.

Uansett hva slags juletrefot du velger: har de skruer, så er de like håpløse alle sammen. Forskjellen ligger i øvrig design, fasong på skruehodene du skal dreie, enden på skruene og den generelle stabiliteten og soliditeten i konstruksjonen.

Vår erfaring gjennom et langt liv er at de alle er bortimot ubrukelige.

Men det finnes gode alternativer. De er ikke en gang dyre, vi snakker om noen få hundrelapper. Men hvis du har noen tusenlapper liggende som du ikke aner hva skal brukes til, så er det absolutt mulig å bruke dem på en eksklusiv juletrefot.

For du er vel ikke ute etter en løsning som er sånn midt på treet?

Slik får du juletreet til å vare lenger.

Den gode foten

Det finnes juletreføtter som ikke har disse problemene fordi de fungerer etter helt annet prinsipp. I stedet for noen uavhengige skruer er det én felles strammemekanisme som virker rundt hele stammen på flere punkter samtidig.

Det er to hovedtyper, som fungerer etter to forskjellige prinsipper. Den ene heter Supergrip og bruker en fjærbelastet klemmeløsning, hvor du dytter trestammen rett ned slik at du strammer mekanismen. Gripekloer tar da tak i stammen og holder den fast - uten plunder med skruer. Ett lett støt mot gulvet låser mekanismen og treet sitter fast.

Når du skal fjerne treet holder du Supergrip-foten nede ved å tråkke på den og vri på treet. Dermed løser mekanismen ut og det er bare å dra treet rett opp.

Supegrip finnes i to varianter, for normale trær opp til 2,3 meter og for høye på opp til 3,5 meter. Begge variantene har stor vannbeholder.

Til venstre Supergrip for vanlige trær opp til 2,3 meter. Til høyre for store trær opp til 3,5 meter. Foto: Produsenten
Til venstre Supergrip for vanlige trær opp til 2,3 meter. Til høyre for store trær opp til 3,5 meter. Foto: Produsenten Vis mer


Låseanordningen er utviklet av et norsk firma, CCD Industridesign. Juletreføttene selges i følge produsenten blant annet hos Europris, COOP byggmarked, Plantasjen og Biltema. Mer info finner du hos produsenten www.supergrip.com.

Krypende, kravlende: Juletreet er et yndet sted for de aller minste julegjestene. Et vanlig juletre kan huse opptil 20.000 småkryp.

Den gode foten II

Det finnes også en annen variant som er om mulig enda enklere i bruk. Vi snakker om juletreføttene fra tyske Krinner.

Den klassiske juletrefoten fra Krinner, i litt mindre utgave. Foto: Produsenten
Den klassiske juletrefoten fra Krinner, i litt mindre utgave. Foto: Produsenten Vis mer


Denne løsningen bruker en helt spesiell mekanisme. Her sitter det fire klør som strammes av en vaier, som du strammer med en fotpedal. Her setter du også treet ned over en pigg, holder det loddrett sett fra ditt ståsted og får styrehjelp fra en annen observatør som sjekker at det står loddrett også fra siden. Så trykker du på pedalen til vaieren og klørne strammer seg rundt stammen.

Du kan lese mer om denne typen juletrefot i vår tidligere artikkel.

Luksusføtter

Den enkleste juletrefoten fra Krinner, modellen Vbasic får du til 349 kroner hos Clas Ohlson, men det stopper ikke der. Krinner selges også i andre butikker og på nett av juletrefoten.no og her er modellutvalget ganske omfattende.

Krinner nøyer seg ikke med bare en funksjonell fot, som blir skjult under treet og bak alle pakkene. De lager også svært eksklusive modeller, basert på den samme festemekanismen, men i et helt annet design og materialutvalg.

Denne overgår det meste, med 9000 Swarowski-krystaller. Foto: Produsenten
Denne overgår det meste, med 9000 Swarowski-krystaller. Foto: Produsenten Vis mer


Her er det ikke snakk om noen grønn klump, men forseggjorte konstruksjoner i lakkert og polert edelt treverk, høyglans metall eller Swarowski-krystaller!

I bildeserien under finner du flere av de ekstravagante juletreføttene.

En mer diskret utgave i tre. Foto: Produsenten
Hva med oliventre? Foto: Produsenten
Fot i polert kirsebærtre Foto: Produsenten
I svart Makassar ebonitt Foto: Produsenten
Rent metall er også stilig Foto: Produsenten
Nei, den flyr ikke hjem når jula er over. ... Foto: Produsenten


Her snakker vi om et prisnivå som sprenger grensen for de fleste julebudsjetter, fra rundt fem tusen kroner for flere av disse svært elegante og forseggjorte føttene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!