BRØD I MATPAKKEN? Det er ikke det samme hvilket mellomlegg du velger. Matpakke med papirmellomlegg til venstre og med plastmellomlegg til høyre. Foto: KRISTIN SØRDAL
BRØD I MATPAKKEN? Det er ikke det samme hvilket mellomlegg du velger. Matpakke med papirmellomlegg til venstre og med plastmellomlegg til høyre. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Smøre matpakke?

Det ene mellomleggs­papiret er bedre i matpakken enn det andre

Det er ikke det samme hvilket mellomleggspapir du bruker mellom brødskivene i matpakken.

Publisert

Skolene er i gang etter sommerferien og det er matpakketid i de fleste hjem. Én ting er hva du har brødskivene, eller om du øker mulighetene for frisk mat ved å legge med et egenlaget fryseelement. Men hvilket mellomleggspapir bruker du i matpakkene?

I «gamle dager» fantes det kun én type mellomleggspapir og det var, som navnet tilsier, i papir.

Nå kan du velge mellom mellomlegg i pair eller plast.

Og ja, det ER forskjell på dem.

PLAST ELLER PAPIR? Plastmellomlegget (til venstre) er veldig tynt, og henger seg lett fast i fingrene og kan være litt plundrete å få skilt fra hverandre, men det holder tett! Foto: KRISTIN SØRDAL
PLAST ELLER PAPIR? Plastmellomlegget (til venstre) er veldig tynt, og henger seg lett fast i fingrene og kan være litt plundrete å få skilt fra hverandre, men det holder tett! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Duell: Plast vs papir

Vi har smurt to identiske matpakker for å se om det er forskjell på mellomlegg i plast og papir.

Vi har smurt tre brødskiver: Én med gulost, én med leverpostei og rødbeter og én med kokt skinke. Vi har lagt disse i samme rekkefølge og pakket dem i matpapir.

Vi har også laget identiske matpakker som vi har lagt i matbokser - for å se om det er noen forskjell på å pakke maten inn i matpapir eller i matboks.

Maten ble smurt klokka 22:00 og lagt i kjøleskap over natten. De har så ligget i romtemperatur i fire timer før vi har pakket dem ut for å spise.

<strong>IDENTISKE MATPAKKER:</strong> Vi smurte identiske matpakker, men pakket én med mellomlegg i plast (som på bildet) og én med mellomlegg i papir. Brødskinene er lagt i samme rekkefølge i begge matpakkene: Brødskive med ost nederst, brødskive med leverpostei og rødbeter i midten - og brødskive med kokt skinke på toppen. Foto: KRISTIN SØRDAL
IDENTISKE MATPAKKER: Vi smurte identiske matpakker, men pakket én med mellomlegg i plast (som på bildet) og én med mellomlegg i papir. Brødskinene er lagt i samme rekkefølge i begge matpakkene: Brødskive med ost nederst, brødskive med leverpostei og rødbeter i midten - og brødskive med kokt skinke på toppen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Plast er best

Som du også kan se av bildene, er plastmellomlegget bedre egnet til å holde fuktig mat på plass på den brødskiva der fuktigheten hører hjemme - som du kan se tydelig av rødbetene:

<strong>PLAST ER BEST:</strong> Plastmellomlegget lager en bedre barriere mellom brødskivene, enn papirmellomlegget. Se forskjellen på rødbetene som har trukket gjennom til brødskiva over i matpakken med papirmellomlegget til venstre - men hvor plastmellomlegget har sørget for at det ikke er rødbeter på undersiden av skinkebrødskiva til høyre. Foto: KRISTIN SØRDAL
PLAST ER BEST: Plastmellomlegget lager en bedre barriere mellom brødskivene, enn papirmellomlegget. Se forskjellen på rødbetene som har trukket gjennom til brødskiva over i matpakken med papirmellomlegget til venstre - men hvor plastmellomlegget har sørget for at det ikke er rødbeter på undersiden av skinkebrødskiva til høyre. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Plastmellomlegget greier å holde rødbetene adskilt fra brødskiven som ligger oppå.

Den kokte skinka holder også bedre på fuktigheten om du legger plastmellomlegg mellom skivene, og den blir betydelig tørrere om du bruker mellomleggspapir.

Gulosten i matpakken med mellomlegg i papir er også betydelig tørrere enn osten som har vært pakket med mellomlegg i plast.

Alt i alt er det mellomlegget i plast som vinner:

Med mellomlegg i plast kan du smøre matpakke med mer forskjellig pålegg uten at pålegget smitter mellom brødskivene.

Mellomlegget i plast tørker heller ikke ut pålegget på samme måte som mellomlegget i papir, og selv om brødskivene med ost ser litt fuktigere ut, er det langt bedre enn tørr ost.

Det er også bedre med et mellomlegg i plast om du legger agurk, paprika eller rødbeter på brødskiva: Du slipper at dette smitter gjennom mellomlegget til brødskiva over.

Ja, plast er dyrere

Ja, det ER prisforskjell på mellomlegg i plast og pair, og det er plastmellomlegget som er dyrest:

Pris på Rema 1000 for 250 mellomlegg i plast er 15,90 kroner, mens mellomlegg i papir koster 8,80 for 500 ark.

Stykkprisen blir da: 0,0636 kroner per mellomlegg i plast og 0,0176 kroner per mellomlegg i papir.

Eller med andre ord: Du må betale 63,60 kroner for 1.000 mellomlegg i plast, mens prisen for like mange mellomlegg i papir er 17,60.

Stor prisforskjell, men likevel en ganske marginal stykkpris uansett hvilket produkt du velger.

<strong>MATBOKS ER BEST:</strong> I vår test holder matboksene brødskivene ferskere, enn matpapiret. Foto: KRISTIN SØRDAL
MATBOKS ER BEST: I vår test holder matboksene brødskivene ferskere, enn matpapiret. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Hva er best av matpapir eller matboks?

Vi ville også se om der er noen forskjell om vi legger matpakken i matboks eller pakker den inn i matpapir.

Det korte svaret på det er: Ja, det er forskjell på om du bruker matboks eller matpapir!

I alle fall i vårt tilfelle, hvor vi smører maten kvelden i forveien. Da blir den jo også liggende mye lenger enn om du smører samme dag.

I vår uhøytidelige test, hvor vi sammenlikner matpakke i matpapir og matpakke i matboks av silikon, er det én viktig forskjell:

Pakker du maten i matpapir, blir skorpene på brødskiva tørrere og hardere, mens de er mykere og virker ferskere, etter oppbevaring i matboks.

Forskjellen på mellomlegg i plast eller papir, er den samme i begge tilfellene.

Har du gode tips eller triks for at maten skal holde seg friskest mulig i matboksen? Tips oss gjerne!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer