De koster ikke mange kronene per stykk, likevel forsvinner mange slike cocktailglass fra cocktailbaren nr 19 i Oslo. Her med en egenkomponert drink, Zacapa Newfangled. Foto: Elisabeth Dalseg
De koster ikke mange kronene per stykk, likevel forsvinner mange slike cocktailglass fra cocktailbaren nr 19 i Oslo. Her med en egenkomponert drink, Zacapa Newfangled. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

– Det blir stjålet flere slike glass hver kveld

Stjeler billiglass som ravner fra cocktailbaren nr 19 i Oslo.

Det er ikke noe nytt at glass forsvinner fra utesteder. Særlig ølglass med artige ølnavn samler støv på gutterom verden over, og brukes flittig i studentkollektiver.

Jesper Høst, bartender og bareier/daglig leder på cocktailbaren nr 19 i Oslo, er ikke ny i bransjen. Han har jobbet på en rekke utesteder verden over, og i fjor vant han World Class, det som av bransjen regnes for å være VM i bartending, i Brasil. Maken til magneter for lange fingre som disse glassene har han aldri sett.

– De ser ut som eksklusive krystallglass, men det verste er at de ikke er dyre en gang. Vi kjøper de rett borti Torggata på Culina (storkjøkkenutstyrsbutikk i Oslo, red.anm.) for et par tiere, forteller Høst.

Slik unngår du at glassene dine blir hvite

Fine alternativer

Det er ikke alle forunt å ha en storkjøkkenutstyrsbutikk i nærheten, men heldigvis finnes det fine alternativ. Liker du de fasettslipte variantene, anbefaler vi en tur på Åhlens, mens du finner fargerike varianter fra blant annet Ikea, og eksklusive krystallglass hos de fleste større glassmagasin.

Her er noen av våre favoritter:

Hopster glass fra Åhlens til 49 kroner. Foto: Åhlens
Sofiero Whilskeyglass fra Orrefors i krystalll til 229 kroner fra RoyalDesign.no. Foto: Orrefors
Wow! Dette krystallglasset i Orrefors' Streetseie ber om en old fashioned! Så heter det også double old fashioned whisky. Pris: 349 fra Orrefors. Foto: Orrefors
Vi drikker gjerne coctails (og vann!) av disse glade glassene fra Ikeas sommerfint-serie. Pris: 7 kroner per stykk. Foto: Ikea
Longdrinken tar vi i glassene med ananas fra Ikeas sommarfintserie: 9 kroner per stykk. Foto: Ikea
Wishes courage DOF (Double old fashioned) av waterford fra Royaldesign.no til 439 kroner. Foto: Waterford
wishes courage i smaragdgrønt fra RoyaldDesign.no til 1.325 kroner per stk. Foto: waterford


Klar for champagnefrokost 17. mai? Se hvilket glass du bør velge

Cocktailer i bølger

Etter å ha drukket enkle pjoltere som gin og tonic og Vodka Cranberry i mange år, og en lang mojitobølge, kun avbrutt av «Sex & the City»-inspirerte Cosmopolitans, har nordmenn utvidet cocktailrepertoiret de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da jeg begynte å jobbe på Sosialen (utested i Oslo, red. anm.) serverte vi øl, vin, gin og tonic, rom og cola og en og annen Cosmopolitan. Så kom Mad Men. Og i løpet av en måned ville alle ha Old Fashioned, forteller Høst.

– Vi bartenderne gliste, mens eieren fortvilte.

I sommer er det première på storfilmen the Great Gatsby, basert på boken med samme navn av amerikanske F. Scott Fitzgerald. Tør vi tippe et oppsving av Mint Julep?

Et par år etter er Mad Men-cocktailene er fortsatt populære, og mange lager sin egen liten tvist. Enn så lenge, slik lager du Old Fashioned, eller dobbel Old Fashioned om du vil, inspirert av hvordan Don Draper laget den i Mad Men:

* 1 brun sukkerbit
* 6 dråper Angostura bitter
* 1 maraschino cocktailbær
* 2 cl whiskey
* Isbiter
* 1 dl mineralvann (med bobler) eller sodavann.
* 1 appelsinskive

Sett fram et glass (helst kjøpt eller fått, ikke stjålet) og legg en sukkerbit i bunn. Dynk den med fem-seks dråper Angostura bitter, og legg et cocktailbær i glasset.

Finn frem et shaker-beger, og ha i litt isbiter. Hell over whiskey og mineralvann.

Bruk en muddler, eller skaftet av en sleiv eller lignende, og mos sukkerbiten og bæret i glasset. Rør whiskey og soda/mineralvann sammen med en rørepinne, og hell over i glasset.

Legendarisk: Her ble de klassiske cocktailene til