- Det blir dyrere å bo

Endring i eiendomsskatten vil føre til sosial siling, tror Huseiernes Landsforbund.

Dag Refling fra Huseiernes Landsforbund: - Forslaget vil føre til sosial siling.
Dag Refling fra Huseiernes Landsforbund: - Forslaget vil føre til sosial siling. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunene skal få anledning til å skatte private eiendommer uten å skatte næringseiendom. Dette fremgår av regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

- Det betyr at de kan skattlegge bolig- og fritidseiendom samtidig som det lokale næringslivet skjermes, heter det i en pressemelding fra Finansdepartementet.

Les mer: Flere må betale eiendomsskatt

Ja takk, begge deler

Dag Refling i Huseiernes landsforbund er ikke i tvil om hva konsekvensene vil bli: - Nå blir det dyrere å bo.

Han peker på at dette er en helgardering i forhold til dagens regelverk som lar kommuner skjerme private, mens næringslivet må betale.

- Da får vi jo en situasjon i Norge som etterhvert blir ganske håpløs. Vi får altså noen kommuner som er overbevist om at de må ha et godt næringsliv, og vil skjerme dette, mens andre kommuner som vil la næringslivet betale, sier han til DinSIde.

Refling tror det vil bli stor forskjell mellom kommunene, og at det ved å sette disse opp mot hverandre kan bli mye lokale knivinger. - Dette er en metode for å få lurt det [eiendomsbeskatning, red. amn.] inn, enten kommunestyret har den ene eller den andre politiske holdningen.

På tide å rive skjulet i hagen? Det kan bli tatt med i beregningsgrunnlaget for eiendomsskatten

Sosial siling

«- Nå er det full frihet enten man ønsker å skatte private eller næringsdrivende.Dag Refling, Huseiernes Landsforbund»


Refling peker på at dette vil ramme de boligeierne med minst penger.

- Det ser vi på de henvendelsene vi får. Det er dem med minst penger, eller vanlige inntekter som får problemer. Finanseliten synes det er helt greit.

Han viser til blant annet investor Stein Erik Hagens reaksjon på næringsminister Trond Giskes forslag på nettopp dette; å erstatte formuesskatt med eiendomsskatt.

- Langs kysten har man også en del hytteiendommer der man jager ut folk med vanlige eiendommer og sitter igjen med eliten, sier Refling. - Det er skikkelig sosial siling.

Visste du at ... Åtte av ti nordmenn eier egen bolig

Kan påvirke leieprisene

Du kan heller ikke puste lettet ut fordi du leier. For økning i kostnadene ved å eie bolig kan på sikt bli overført til leieprisene. Da systemet for fastsettelse av ligningsverdi på boliger ble endret i 2010 uttrykte både Leieboerforeningen og Huseiernes Landsforbund bekymring over økte leiepriser som følge av Og ferske tall fra Utleiemegleren viser at leieprisene, med unntak av sesongmessige svingninger, bare har gått én vei siden den gang: Oppover.

Les mer: Nå blir det dyrere å leie

Alt om Statsbudsjettet 2012 får du her!