Designerbløffen

"Designerleilighet", heter det i boligannonsenene. Men ikke la deg lure. Designerleilighetene finnes nemlig ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blåskjortekledte, Gucci-dekorerte eiendomsmeglere fornekter seg sjelden. Ingen tilgjengelige triks skal være uprøvd for å få til det eneste saliggjørende; En Høyere Pris.

Møbler

Meglerne selger blant annet "designerleiligheter". De lyser minimalistisk mot oss fra flere og flere avissider. Men hva er en designerleilighet? Vi har fortsatt til gode å se begrepet definert.

Har designere hjulpet arkitektene som tegnet bygget? Er selve leiligheten formet av en designer? Har det bodd designere der? Ligger det designblader av typen Wallpaper framme under visningen?

Eller har eierne rett og slett noen kostbare designermøbler i leiligheten?

Merkelapp

Og hva så? Bladene er kun staffasje. De dyre møblene er ikke der når du flytter inn. Designerleiligheten er en illusjon. Psykologi er besnærende greier.

image: Designerbløffen

Eiendomsmeglere flest vet at psykologi ofte avgjør om du legger inn bud på boligen. Det er også grunnen til at enkelte leier inn 'konsulenter' som sørger for å gi leiligheten din Det Rette Utseendet på visningen.

Samme psykologiske triks her. Merkelappen "designerleilighet" oser av penger, modernitet og eksklusivitet. Meglerne vil skape forestillingen om Det Rette Utseendet.

Kronekapitalisme

Alt handler om å få deg til å tro at leiligheten er mer attraktiv enn den egentlig er. Dermed kommer du på visningen, og du legger inn høyere bud enn du på forhånd hadde tenkt.

Slik får du kanskje 200.000 kroner mer i boliggjeld, mens eiendomsmeglerne smiler solbrunt og uten samvittighet. En spesiell yrkesgruppe, meglerne. De står for rå kronekapitalisme.

For designerknepet funker. Høgskolen i Oslo endret nylig navnet på studiet 'Formgivning og søm av klær' til det mer tidsriktige 'Design og søm av klær'. Og vips, så var søkertallet mangedoblet. I dag er det 43 søkere til hver studieplass.

Høgskolen i Oslo ville bare ha flere søkere. Eiendomsmeglerne vil ha pengene dine. Ikke la deg lure.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!