Vi er nok flere som setter pris på et bløtkokt egg på morgenkvisten, og med et lite dryss med hvite saltflak, kommer smaken enda bedre fram.
Men hva slags salt skal vi strø over plommen?
Flust av valg

Det er ikke uten grunn at saltet er kongen i kjøkkenskapet. Noen få saltkorn vil gi selv den mest tannløse maten stil og karakter.
Men du er sikkert ikke alene om å klø deg i hodet når du står foran krydderhyllen på nærbutikken.
Se effektene som får maten til å smake best mulig
Her er det mange ulike typer salt å velge mellom. Med og uten jod, og i flak, krystall og kvern. Havsalt og bergsalt. Vi har kokesalt, bordsalt og husholdningssalt, både raffinert og uraffinert. Så var det saltbøssa, da.
Himalayasalt er det også noe som heter, og her er det et flere millioner år gammelt urhav som skal være kilden. Og om en oppskrift ber om kosher salt, så er det salt med en konsistens litt mellom flaksalt og bordsalt.
Maldon-saltet blir forøvrig velsignet av en rabbi med jevne mellomrom, så det er strengt tatt kosher, men riktig konsistens får du først om du knuser det lett mellom fingrene.
Glad i grillmat? To gode grunner til å bruke salt på kjøttet
Flak er kokkens favoritt

Ikke rart vi står der som et spørsmålstegn. Likevel er det ett salt kokker og matentusiaster gjerne sverger til:
- Jeg bruker uraffinert grovt salt til det meste. Som ulike typer av flaksalt, eller fingersalt, som er et lysere salt, for da blir smaken så mye klarere. Og det skal være salt uten jod, for det gir et renere smaksperspektiv, sier Daniel Olsen, som er kjøkkensjef på Vognmand Nielsen restaurant i Oslo.
Selv i pastavannet bruker Olsen flak, og når det dufter sjø på hele kjøkkenet, vet han at han har saltet nok.
Ifølge Mark Bitterman, forfatteren bak boken «Salted», vil også den kjemiske tilstanden til overflaten på ingrediensene du har på tallerkenen endres, når du strør flaksalt på maten før den serveres.
- Salt som tilsettes under matlaging påvirker smaken av hele retten og stimulerer smaksløkene, skriver han.
Kult salttriks: Fra lunken til iskald øl på fem minutter
Ikke bare smaksforsterker

Også Frode Laupstad på kokkelandslaget sverger også til flaksalt, men ikke i alle situasjoner.
- Det er et finishing-salt, jeg har det ikke i maten eller kokevannet, men på den.
Når man strør salt over maten får man også bedre utbytte av konsistensen på flaksaltet.
Laupstad bruker salt bevisst ikke bare som smaksforsterker, men også for å balansere blant annet bitterstoffer i ulike råvarer.
- Dette er en av årsakene til at vi ofte har salt i kokevannet til en rekke grønnsaker, sier Laupstad.
Salt er også en glimrende måte å redde mat som har blitt for sur eller søt, og snur du problemstillingen på hodet, kan du bruke syre eller sødme for å balansere ut mat som har blitt for salt.
For salt, for sterk eller for sur? Triksene som redder middagen
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.