Derfor spreller den hodeløse torsken

Nei, den har det ikke vondt.

Det er hyggelig med hyttegjester om sommeren. Det er ekstra hyggelig med dem som etter et par-tre kast fra bryggen banker på kjøkkendøren med en nyfisket, nysløyet torsk i hendene.

Vi skjærer av hode og finner som vi bruner i stekepannen med litt gulrot, stangselleri, purre og løk, som vi skal koke kraft på.

Og mens fiskerestene freser i pannen, spreller den hodeløse torsken på kjøkkenbenken.

Har den vondt?

Fadervår og kakk i pannen: Slik koker du hummer

Ren refleks

SE TORSKEN: Nofima jobber blant annet med er å finne best mulig måte å slakte fisk på, sier Kjell Midling til Dinside. Foto: BJØRN JOACHIMSEN / NOFIMA
SE TORSKEN: Nofima jobber blant annet med er å finne best mulig måte å slakte fisk på, sier Kjell Midling til Dinside. Foto: BJØRN JOACHIMSEN / NOFIMA Vis mer


Det er ingen grunn til bekymring, skal vi tro Kjell Ø Midling, seniorforsker i Nofima.

- Dette er rene reflekser, ikke noe fisken kjenner, sier Midling til Dinside.

Han forklarer at det kan ha noe med måten fisken har blitt slaktet på.

- Fisk skal avlives ved at man slår den i hodet, slik at den er hjernedød, før man kutter strupen og bløgger den (lar den blø ut, red.anm.).

Dette skal være den beste metoden, både for fisken og for den som skal spise den. Kjøttet holder seg blant annet hvitere om du bløgger den.

- Dersom man kutter hodet av fisken direkte, og kommer borti ryggraden, kan man risikere at den spreller, også etter at den er sløyet og hodet er fjernet.

Se norgesmesteren i grillings beste tips: Slik griller du fisk

Slik bør du avlive fisken

BLØGGE FISKEN: Du bør ikke vente til du kommer i land med å drepe og bløgge fisken. Ta med en bøtte i båten, gjerne med litt vann i. Foto: HENRIETTE BERG-THOMASSEN / NTB SCANPIX
BLØGGE FISKEN: Du bør ikke vente til du kommer i land med å drepe og bløgge fisken. Ta med en bøtte i båten, gjerne med litt vann i. Foto: HENRIETTE BERG-THOMASSEN / NTB SCANPIX Vis mer


Det er mange måter å slakte fisk på, men dette er ifølge Midling, den beste.

Slå fisken i hodet. Til dette bruker man gjerne en klepp eller noe annet hardt.

Skjær over gjeller/strupen på fisken, og la den blø ut i 15-20 minutter. Legger du den i en bøtte med vann, vil det gå lettere.

Sløy fisken, og ta ut slo.

- Det ene er hva man skal gjøre, det andre er hva folk praktiserer. Det kan være forskjellige ting. Men man skal slå fisken i hodet før man bløgger den.

Fra Dagbladet.no: Japansk restaurant serverte levende fisk: Ville du spist fisk som fortsatt sprellet på tallerkenen?