Utslipp fra gamle vedovner og komfyrer gjør stor skade og forkorter hvert år levetiden for flere hundre mennesker i Skandinavia. Foto: Colourbox.com
Utslipp fra gamle vedovner og komfyrer gjør stor skade og forkorter hvert år levetiden for flere hundre mennesker i Skandinavia. Foto: Colourbox.com Vis mer

Derfor sponser kommunen peis

Flere hundre mennesker får redusert levetid av de skadelige utslippene.

Publisert
Sist oppdatert

Beregninger fra Aarhus Universitet viser at flere hundre mennesker dør for tidlig av lungekreft og blodpropper på grunn av forurensning fra vedovner, melder det danske forbrukernettstedet Tænk.

Nye beregninger foretatt av Jørgen Brandt fra National Center for Miljø og Energi viser at det hvert år dør mellom 140 og 180 dansker på grunn av forurensning som stammer fra romantisk peiskos eller gamle vedovner - og tar man med skader dansk peiskos gjør over landegrensene regner man med at mellom 470 og 540 mennesker dør langt før de burde som en direkte konsekvens av forurensning fra vedfyring.

Nye vedovner bedre for miljøet: Se hvilken du bør velge

Verre enn trafikken

Det er ikke bare danskene som er utsatt for skadelige utslipp fra peisfyring, ifølge Marit Låg i FHI. Foto: Folkehelseinstituttet
Det er ikke bare danskene som er utsatt for skadelige utslipp fra peisfyring, ifølge Marit Låg i FHI. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer


Helseproblemer fra svevestøv er ikke noen ukjent problemstilling i Norge heller. Ifølge Marit Låg, seniorforsker i Folkehelseinstituttet (FHI) er svevestøv fra vedfyring tidvis et større problem for luftkvaliteten enn svevestøv fra trafikken.

– Det varierer veldig, men på kalde vinterdager, enkelte områder i Oslo, vil en betydelig del av forurensningen i luften komme fra vedfyring, sier Låg til DinSide.

Dette er en av årsakene til at en rekke norske kommuner har støtteordninger for å bytte ut gamle vedovner med dårlig forbrenning, og store utslipp. Slike tiltak er allerede gjennomført blant annet i Oslo.

Det er altså ikke for inneklimaet spesielt det er farlig med peis - men for uteklimaet på kalde vinterdager.

– Vi må unngå å bruke vedovner i byene, der det er mulighet for fjernvarme og der naboene er tett på - eller i hvert fall nøye oss med å fyre en gang innimellom for hyggens skyld, sier sekretariatsleder Christian Ege fra Det Økologiske Råd til Taenk.

Les også: Pipen som varmer etter at du har sluttet å fyre

Slik får du sponset ny vedovn

Nye ovner gjør mindre skade

Nye rentbrennende ovner er langt bedre for miljøet. Vedovner fra før 2005 inneholder mer enn 3 ganger så mange skadelige partikler som nye svanemerkete ovner. Dersom alle gamle ovner ble byttet ut med nye, ville kun halvparten så mange mennesker dø for tidlig.

Kilde: Tænk.dk


Vurderer du å bytte ut den gamle peisen eller vedovnen kan det være verdt å sjekke om du kvalifiserer for en støtteordning. For eksempel gir en rekke kommuner i tettbygde strøk støtte til dem som ønsker å kvitte seg med en gammel og miljøfiendtlig vedovn eller peis. Blant annet gir Enøketaten i Oslo kommune støtte til dem som vil skifte ut den gamle vedovnen med en ny rentbrennende vedovn eller peisinnsats. Sjekk med din kommune om du også kan få støtte.

Enova gir hvert år tilskudd til privatpersoner som ønsker å varme opp boligen på en mest mulig miljøskånsom måte. De gir støtte til blant annet pelletskamin, pelletskjele, ulike varmepumper, sentralt varmestyringssystem og solfangere.

NB! Merk at de ulike støtteordningene ofte ikke kan kombineres. Merk også at det ikke er likegyldig hvilken rekkefølge du gjør ting i. For eksempel må du få innvilget støtte før du kan kjøpe peis.

Les mer: Slik får du oppvarmingsstøtte fra kommunen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer