«Vannlag» på toppen av yoghurten

Derfor samler det seg et «vannlag» øverst i meieriproduktene

Nei, den har ikke vært for lenge utenfor kjøleskapet ...

MYSE: Har du opplevd at yoghurten din ser slik ut når du skal spise den? Vi har sjekket hva det faktisk er. Foto: Kristin Sørdal.
MYSE: Har du opplevd at yoghurten din ser slik ut når du skal spise den? Vi har sjekket hva det faktisk er. Foto: Kristin Sørdal. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ganger når man åpner et beger med yoghurt eller en boks med rømme, dukker det opp en vannlignende masse helt øverst.

Så hva er dette egentlig - og betyr det at produktet ikke bør spises?

Neida, det er ikke farlig

- «Vannlaget» øverst i begeret er myseutskillelse. Det kan skje både før og etter utløpsdato. Myseutskillelse kan skje når yoghurt eller rømme blir fraktet, er i bevegelse eller ved endringer i temperaturer, forklarer Sigrun Farstad Gregori, kommunikasjonsrådgiver i Tine, til Dinside.

MYSEUTSKILLELSE: Du kan trygt spise yoghurten også når det har samlet seg myse på toppen, opplyser Sigrun Farstad Gregori. Foto: Tine.
MYSEUTSKILLELSE: Du kan trygt spise yoghurten også når det har samlet seg myse på toppen, opplyser Sigrun Farstad Gregori. Foto: Tine. Vis mer

Farstad Gregori understreker videre at dette kan føre til at produktet slipper litt væske (myse). Dette er ikke farlig og kan fint røres inn i produktet igjen.

En typisk situasjon hvor man kan se for seg at dette kan skje er hvis du tar med en yoghurt på jobb. Men det er altså ingen grunn til ikke å spise den til lunsj.

Det kan også være greit å merke seg at melk.no skriver følgende på sine nettsider:

«Selv om lukt, smak, konsistens og utseende vil endre seg etter utgått holdbarhet, vil det skje langsommere og endringene er ikke så markante som i søte melkeprodukter. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens.»

HOLDBARHET: Yoghurten i kjøleskapet ditt er mest sannsynlig god mye lengre enn du tror. Foto: Kristin Sørdal.
HOLDBARHET: Yoghurten i kjøleskapet ditt er mest sannsynlig god mye lengre enn du tror. Foto: Kristin Sørdal. Vis mer

Hvilken temperatur er det i kjøleskapet ditt?

Det viktigste du kan gjøre for at matvarene dine skal holde så lenge som mulig, er å ha riktig temperatur i kjøleskapet ditt.

- Svært mange tenker nok ikke over hvilken temperatur det er i kjøleskapet, og de fleste har det nok litt for varmt, så man bør i grunnen oppfordre folk til å legge inn et termometer med jevne mellomrom for å sjekke det. Maten holder seg absolutt best ved riktig temperatur.

Du finner mer informasjon om hvordan du bør stille inn temperaturen i kjøleskapet ditt her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!