Derfor ruster kniven i rustfritt stål

Det holder ikke å vaske den for hånd, du må tørke den også.

Er kniven sliten og rusten? Det er enkelt å unngå ...  Foto: Berit B. Njarga
Er kniven sliten og rusten? Det er enkelt å unngå ... Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det aller viktigste du gjør med kniven din er å vaske og tørke den med én gang du er ferdig med å bruke den, skal vi tro Jesper Rønn Larsen, salgssjef for Georg Jensen Home til DinSide.

LES OGSÅ:

– Det er nemlig sånn at selv om noe er i rustfritt stål betyr det ikke at det tåler alt. Og blir matrester eller vann liggende for lenge på kniven, risikerer du at den ruster, sier Rønn Larsen til DinSide, og avslutter med følgende råd:

– Skyll, vask og tørk med én gang. Så holder kniven seg fin og blank lenge.

Jesper Rønn Larsen fra danske Georg Jensen. Foto: Elisabeth Dalseg
Jesper Rønn Larsen fra danske Georg Jensen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Dette bekreftes av Bente Fallinge, PR og mediesjef i Rosendahl-gruppen, som i tillegg til egne kniver i Grand Cru-serien også har agentur på de japanske knivene fra Global i Norge, Danmark og Finland.

– Det er mange som tror at det holder å vaske kniven for hånd, men lar du den lufttørke kan du nesten like godt putte den i oppvaskmaskinen. For å unngå rustflekker er det viktig at du tørker av kniven med én gang, sier Fallinge til DinSide.

Får du rustflekker på bestikket i rustfritt stål i oppvaskmaskinen? Det er ikke sikkert det holder å tørke. Slik unngår du at det skjer igjen.

Stell pent med knivene dine

Har kniven utskjæringer eller er hamret, slik som den nye serien SAI fra Global er det ekstra viktig å sørge for at du tørker godt av, slik at vannet ikke blir liggende. Foto: Global
Har kniven utskjæringer eller er hamret, slik som den nye serien SAI fra Global er det ekstra viktig å sørge for at du tørker godt av, slik at vannet ikke blir liggende. Foto: Global Vis mer

I tillegg til å unngå skjemmende rustflekker er det mye å hente på å behandle kniven riktig. Hvordan du oppbevarer den er med å påvirke hvor lenge den holder seg skarp - og hvor ofte du må slipe den.

Heldigvis er det enkelt å få til: Kniver bør oppbevares litt for seg selv, og helst langt bort fra andre metallgjenstander som kan sløve eggen. Det vil si: Heng dem på veggen på en knivmagnet, sett dem i en knivblokk - eller oppbevar dem i en slire eller esken de kom i.

DinSide, på privaten: Her er knivene vi bruker selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!